Radovi Darka Vučkovića u Perjaničkom domu: Miris i zvuk skulptura i crteža

Umjetnik će u ambijentalnu postavku uključiti i zvuk i miris...
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2014. 16:09h

Izložba Darka Vučkovića pod nazivom “Heraldika prirode (tragovi i otisci)“, biće otvorena večeras u 20 sati u Perjaničkom domu na Kruševcu, u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Na izložbi će biti predstavljene skulpture i crteži, a umjetnik će u ambijentalnu postavku uključiti i zvuk i miris.

“Djelotvornim mentalno-manuelnim postupcima, u hrabrom i slobodnom neoklijevanju da se suoči sa nevidljivim, sa onim iza, umjetnik stvara dragocjena, nenapadna djela kroz koja čini vidljivim svoje poimanje cjelovitosti Univerzuma i stopljenosti u Jedno. Birajući tihi jezik transponovanih ritmova prirode nasuprot zavodljivoj kakofoniji trenutnih senzacija, kontemplaciju o temeljnim principima života nasuprot blještavilu materijalne prolaznosti, Darko Vučković čini da kroz njegove radove ’osjetimo duh povjetarca na osnovu pokreta jedne vlati trave’”, zapisala je u tekstu za katalog, koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić..

Darko Vučković je rođen 1975. godine u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2001. godine u klasi profesora Dragana Karadžića, slikarski smjer. Od 1999. do 2000. boravio je na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble, Francuska kada se počinje interesovati za izražajne forme kao što su kompjuterski generisana slika, fotografija i eksperimentalni zvuk. Godine 2012. završio je specijalističke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Bonus video: