Kako da čuvate brak

Često želimo da su naši partneri bolji, drugačiji, pažljiviji, da nam se uklapaju u neku od fantazija (nježni, brižni, romantični, uvijek strastveni). Ne shvatamo da te naše želje mogu da stvore problem.
6 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2014. 22:35h

"Sretno sam oženjen već 11 godina, a još uvijek sam zaljubljen u svoju predivnu ženu Evu kao i prije 13 godina", kaže o svom braku Leo Babauta, koji iza sebe već ima jedan "propali" brak, na koji gleda kao na korisno iskustvo iz kojeg je mnogo naučio.

Upravo je te lekcije Leo odlučio da podijeli sa nama u želji da vam bar neki od savjeta budu korisni:

1. Naučite da rješavate probleme tako da mislite i na drugu stranu

Važno je da o problemima i osjećanjima razgovarate smireno, a ne samo da priželjkujete na kraju diskusije utvrdite da ste bili u pravu. Razgovarajte o problemima, pokušajte da sagledate stvari iz druge perspektive i pronađite rješenje.

Eva i ja trudimo se tako da funkcionišemo, nismo uvijek uspješni, ali sve smo bolji. Nedavno smo osmislili sistem: Ohladimo glave otprilike dva sata, a onda razgovaramo o situaciji tako da najprije opišemo šta se dogodilo, onda kažemo jedno drugom šta mislimo i osjećamo, a zatim se koncentrišemo na rješenje. Nakon toga pregledamo šta smo sve riješili i zaključili.

Da budem iskren, još uvijek se trudimo, nismo skroz savladali.

2. Razgovarajte o seksu

Međusobna privlačnost važan je dio veze, problem se javlja kada taj osjećaj izostane. Partner može da se osjeća frustrirano ili da pomisli da ga više ne želite. Nemojte dozvoliti da dođe do takve situacije, razgovarajte na vrijeme i pokušajte pronaći uzrok problema.

3. Pričekajte s proširivanjem porodice

Jedna od najdivnijih osoba u mom životu je moja ćerla Kloi. Djevojčica koju sam dobio vrlo rano, nisam imao ni punih 20. Sretan sam što je imam. Međutim, mladim parovima preporučujem da pričekaju. Održati brak je težak posao, a kada dođu djeca, još je teže. Upoznajte se dobro prije nego što odlučite da vam se pridruži dijete i tako smanjite rizik od razvoda. Imam sreće da se sa svojom bivšom suprugom dobro slažem, ali to često nije tako i dijete je to koje najviše ispašta.

4. Učite da budete dobro i kada ste razdvojeni

Budite sigurni u sebe i kada ste razdvojeni, a ne samo kada ste zajedno. To je važno, jer mnogi nisu sigurni u sebe i traže drugu polovinu kako bi ispunili prazninu koju osjećaju ili zadovoljili potrebu za intimnošću. Razdvojenost je ponekad dobra, ali i intimnost godi, naročito nakon razdvojenosti. Održavajte je.

5. Pronađite vremena za intimu

Bez obzira na to jeste li upravo stigli s medenog mjeseca ili ste zapali u rutinu. Vezu nikada ne uzimajte zdravo za gotovo. Izdvojte vrijeme koje ćete provesti sami bez obzira na djecu i obaveze. Eva i ja volimo da odemo na večeru bez djece i šetamo sami.

6. Prihvatite promjene

Osoba u koju ste se zaljubili biće drugčija za pet godina, a još više za deset... Ono što trenutno osjećate i mislite o njoj, u budućnosti će se promijeniti. I obrnuto, vi ćete se promijeniti i ona će imati drugačija osjećanja. Možete se nadati da će ostati ista, ali ipak, promjene će biti očigledne. Kako riješiti ovo? Prije svega počnite od toga da cijenite osobu pored sebe i vaš odnos.

Često želimo da su naši partneri bolji, drugačiji, pažljiviji, da nam se uklapaju u neku od fantazija (nježni, brižni, romantični, uvijek strastveni). Ne shvatamo da te naše želje mogu da stvore problem. Naučio sam svoju ženu vidim onakvom kakva jeste, a ne kakva bih želio da bude. Cijenim je, volim i nisam nezadovoljan...

Ne znam šta će biti s mojim brakom u budućnosti, ali u ovom je trenutku sve ono što želim da bude.

Bonus video: