Kostarika: Do druge faze preko velikana

Selektor Kostarike je 61-godišnji Kolumbijac, Horhe Luis Pinto, a najveća uzdanica na terenu fudbaler PSV-a, kapiten Brajan Ruis
0 komentar(a)
Ruiz, Foto: Beta/AP
Ruiz, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.05.2014. 10:20h

Kostarika je treća najuspješnija reprezentacija KONKAKAF zone, nakon Meksika i SAD-a. Iako je tek 1990. godine debitovala na prvenstu svijeta, Kostarika je tokom istorije redovno imala jake sastave. Poznata je selekcija ove zemlje, osnovana krajem 40-ih, čiji je nadimak bio “zlatni niski”. Tokom 50-ih i 60-ih Kostarika je bila druga najbolja reprezentacija Sjeverne i Centralne Amerike, odmah poslije Meksika. U to vrijeme je tri puta zaredom kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo završavala na 2. mjestu, međutim tada je samo prvoplasirani iz KONKAKAF zone imao pravo učešća na Mundijalu.

Reprezentacija Kostarike je 1980. i 1984. godine učestvovala na dvije uzastopne Olimpijade, na kojima je od ukupno šest mečeva izgubila prvih pet (Jugoslavija je 1980. bila bolja od njih sa 3:2), da bi konačno šesti meč, protiv Italije sa Zengom, Barezijem i ostalima, riješila u svoju korist minimalnim rezultatom.

Na debitantskom nastupu na svjetskim prvenstvima, u Italiji, Kostarika se odmah plasirala u drugu rundu takmičenja. Jedini poraz u grupi pretrpjela je od Brazilaca, dok je pobjedama nad evropskim selekcijama, Švedskom i Škotskom, izborila drugo mjesto i plasman u drugu fazu. U osmini finala čekao ih je duel sa Čehoslovačkom. Evropska selekcija je povela golom Skuhravija, Kostarikanci su uspjeli da izjednače preko Gonzalesa, međutim Skuhravi je do kraja meča kompletirao het-trik, dok je i Kubik u 75. minutu pogodio iz slobodnog udarca, tako da je Čehoslovačka slavila sa 4:1.

“Tikosi” su nakon ovoga propustili dva šampionata svijeta, da bi KONKAKAF kvalifikacije za Mundijal u Koreji i Japanu završili na prvom mjestu, ispred Amerike i Meksika. Na Svjetskom prvenstvu u Aziji Kostarika nije uspjela da ponovi rezultat iz Italije, jer je u grupi završila iza Turske (koja je nakon toga osvojila bronzanu medalju) zbog gore gol razlike. Fudbaleri Kostarike jedini su koji su na ovom turniru postigli dva ili više golova protiv Brazilaca (izgubili sa 5:2).

U Njemačkoj, 2006. godine, Kostarika je izgubila sva tri meča u grupi, ali je uspjela da uđe u istoriju svjetskih prvenstava. U meču sa domaćinom, kojim je otvoreno prvenstvo, poražena je rezultatom 4:2, što je duel sa najviše pogodaka od svih na otvaranjima mundijala.

Kvalifikacije za Mundijal u Brazilu završila je odmah iza Amerike, ostavivši iza sebe Honduras, Meksiko, Panamu i Jamajku. Ovakav uspjeh omogućila su im dva faktora - čvrstoća u odbrani (na 10 kvalifikacionih utakmica primili su svega sedam golova, najmanje od svih ostalih) i dobrom učinku kod kuće (svih pet pobjeda na domaćem terenu).

Selektor Kostarike je 61-godišnji Kolumbijac, Horhe Luis Pinto.

Najveća uzdanica ove reprezentacije je fudbaler PSV-a, Brajan Ruis, kapiten Kostarike i jedan od najboljih plejmejkera Sjeverne i Centralne Amerike. Uz Ruisa je tu još nekolicina provjerenih fudbalera, kao što su Alvaro Saborio, Kristijan Bolanos... Posebno se mora istaći čuvar mreže “tikosa”, izvanredni Kejlor Navas, najbolji golman Primere ove sezone po izboru sajta goal.com. Protivnici Kostarike moraće dosta pažnje da posvete i 21-godišnjem napadaču Olimpijakosa, Džoelu Kempbelu, poznatom po svojim driblinzima i napadačkom umijeću.

Nije imala sreće Kostarika prilikom žrijeba za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, na kojem će grupu dijeliti sa Urugvajom, Italijom i Engleskom. Iako se smatra autsajderom u grupi D, nije nimalo isključeno da Kostarika može pomrsiti račune velikanima svjetskog fudbala sa kojima će se sastati od 14. do 24. juna ove godine.

Bonus video: