Boškan: Ovo je realan plasman

Kao i u prethodna tri ciklusa, Crna Gora je završila kao treća u grupi, ovoga puta u konkurenciji Hrvatske, Holandije i Rumunije
5 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2014. 09:35h

I četvrti put u isto toliko pokušaja, crnogorski odbojkaši nijesu uspjeli da prebrode drugu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Kao i u prethodna tri ciklusa, Crna Gora je završila kao treća u grupi, ovoga puta u konkurenciji Hrvatske, Holandije i Rumunije.

Naša selekcija, tako, nije ispunila zacrtani cilj da zauzme jedno od prva dva mjesta u grupi (prvo je vodilo direktno na EP, drugo u baraž, odnosno treću rundu kvalifikacija). Cilj je, međutim, postavljen prije nego što je otkazao Marko Bojić, odnosno prije povrede Vojina Ćaćića, pa je ekipa dočekala kvalifikacije bez projektovanog tandema startera na prijemu servisa.

Uz otkazivanje za ovu akciju i Luke Šuljagića, ali i povlačenje Aleksandra Milivojevića, jasno je da je Crna Gora u ovaj ciklus kvalifikacija ušla oslabljena, sa podmlađenim sastavom.

Odbojkaški savez Crne Gore će zato što prije morati konačno da riješi probleme u svojoj kući, kako se i ubuduće ne bi događalo da igrači, nezadovoljni stanjem u OSCG, ili možda bez želje da u kontinuitetu nastupaju za reprezentaciju, odlučujuju čas da igraju, čas da ne igraju za svoju zemlju.

"S obzirom na sve probleme sa kojima smo se susretali, mislim da je naš plasman u grupi realan. Svi zajedno smo izvukli maksimum, i u pripremnom periodu, ali i na utakmicama, što se može vidjeti i po rezultatima", kaže za „Vijesti” selektor Slobodan Boškan.

Nakon prva dva kola u “Morači”, neočekivanog poraza od Rumunije (1:3) i neuspjeha protiv Hrvatske (1:3), činilo se da našoj selekciji prijeti neslavan nastup u kvalifikacijama.

Ipak, pobjeda u trećem meču protiv Holandije (3:2) vratila je samopouzdanje, pa su naši seniori na drugom turniru u Zagrebu zabilježili dvije pobjede, protiv Hrvatske (3:2) i Rumunije (3:2), i poraz od Holandije, koji je i bio presudan u borbi za drugo mjesto, koje je, na kraju, i pripalo “lalama”, dok je prvoplasirana Hrvatska otišla direktno na EP.

Crna Gora je na kraju zauzela 3. mjesto sa istim brojem pobjeda kao i Holandija - tri, što je najveći broj pobjeda naše selekcije u dosadašnjim ciklusima kvalifikacija.

"Odigrali smo najviše setova u grupi, odlučivali su milimetri, bilo u našu, bilo u korist protivnika. Mislim da je za ekipu velika stvar što je uspjela da pobijedi u sve tri utakmice na takav način. Istina, mogli smo da osvojimo još bod ili dva, koji bi nas odveli u baraž. Ali, trudeći se da gledam najrealnije, analizirajući način na koji smo pobijedili u tri meča, u velikoj i izuzetno teškoj borbi sa protivnicima, sve ovo doživljavam kao realan rezultat. Nažalost, nismo uspjeli da se kvalifikujemo, ali smo svi, računajući i stručni štab izvukli maksimum", dodaje Boškan.

Interesantno, Crna Gora je bila jedina ekipa u grupi koja nijednu utakmicu nije izgubila 3:0 (prvi put u svim ciklusima kvalifikacija u nezavisnoj državi).

"Kad smo gubili, gubili smo teško. Nijedan protivnik nas nije lako nadigrao i lako pobijedio. Svi izgubljeni setovi u porazima od Hrvatske i Holandije po 3:1 su bili izuzetno neizvjesni. Sa druge strane, mi smo kroz prvi turnir, pa preko drugog podizali formu. Pored dosta objektivnih problema, osjetilo se i to što je dosta igrača Budvanske rivijere posljednje jake utakmice odigrali u januaru, i bilo je dosta teško dočekati ovaj nivo spreman, znajući da su gotovo svi igrači u tri protivničke ekipe igrali lige maltene do dvije nedjelje pred početak kvalifikacija. Sa jedne strane, to je bila naša mana, sa druge strane prednost, ali mi smo imali više vremena da se pripremimo što je dobro, ali nedostatak jakih zvaničnih utakmica čini mi se da je falio. Krivo mi je i naravno i nisam zadovoljan što se nismo plasirali, ali odnosom, trudom, borbenošću ne mogu da budem nezadovoljan".

Pozitivna stvar je što je u ovim kvalifikacijama Crna Gora dobila dva nova igrača, Vuka Medenicu i Ivana Ječmenicu.

"Mislim da su obojica odigrali odlično. Ječmenica nije imao mnogo prilike u svojoj karijeri da igra takve utakmice, jake i neizvjesne, koje ti bukvalno grade igrački karakter. Medenica je uvijek bio između primača i korektora, igrao je kao primač posljednje dvije godine, ali mislim da je i on prvi put igrao mečeve ovog značaja".

Ekipa se juče vratila i Zagreba, igrači su dobili tri slobodna dana, a novo okupljanje je u četvrtak u Budvi, kada kreću pripreme za ovogodišnju Evroligu, u kojoj su “crveni” prošle godine bili peti.

Rivali Crne Gore u grupi su Grčka, Rumunija, Azerbejdžan i Poljska, kojoj Crna Gora gostuje na startu, 7. i 8. juna. Dvije prvoplasirane ekipe iz grupe idu u polufinale.

"Imaćemo nekih sedam dana da nastavimo sa radom i spremni dočekamo to prvo kolo sa Poljskom", zaključio je Boškan.

Bili smo najspremnija ekipa

Crna Gora je u grupi odigrala ubjedljivo najviše setova u grupi - 28, tri više od Rumunije, četiri od Hrvatske i čak osam više od Holandije.

"Moram da pohvalim moj stručni štab, počev od pomoćnika Vlada Rackovića, koji mi je bio od izuzetne pomoći, te kondicionog trenera Slobodana Aćimova, koji je odlično odradio taj dio. Iako smo igrali najviše setova, bili smo fizički najspremnija ekipa. Naravno, svoj posao su odlično odradili i statističar Drago Cimbaljević i fizioterapeut Zdravko Filipović", rekao je Boškan.

Božo Ćuk prvi poenter ekipe

Primač Božidar Ćuk bio je prvi poenter crnogorske selekcije u šest kvalifikacionih mečeva, sa ukupno 102 poena (3,63 prosječno po setu), što mu je donijelo 16. mjesto na listi poentera u kvalifikacijama, pri čemu su petorica igrača prije njega imala po devet odigranih utakmica (njihovi timovi su igrali prvu rundu kvalifikacija). Drugi poenter je bio Aleksandar Minić sa 76, a treći Gojko Ćuk sa 68 poena.

Božo Ćuk je bio najbolji crnogorski smečer, na 17. mjestu, sa 81 poenom iz napada.

Naš najbolji bloker bio je Gojko Ćuk sa 19 poena iz bloka, pa je u toj konkurenciji zauzeo 19. mjesto.

S obzirom na odsustvo glavnih primača, i ne čudi što najbolji prijem imao libero Ivan Rašović, koji je zauzeo 42. mjesto sa 26,71 posto idealnog prijema servisa.

Korektor Miloš Ćulafić je šesti server dosadašnjeg toka kvalifikacija sa ukupno 12 asova, dok je statistički najbolje plasiran tehničar Marko Vujović, koji je u konkurenciji dizača zauzeo peto mjesto.

Marković se oprostio od reprezentacije

Na pitanje da li će biti promjena u ekipi za Evroligu u odnosu na kvalifikacije, Boškan je odgovorio.

"Biće, ali ne bih sada o tome. Biće prilike još da razgovaramo", zakopčan je ostao Boškan.

Ipak, jasno je da u ekipi više neće biti kapitena Milana Markovića, koji se oprostio od reprezentativnog dresa. On je svoju odluku najavio još prije početka kvalifikacija, a potvrdio je u Zagrebu saigračima, selektoru i predsjedniku OSCG Cvetku Pajkoviću.

U glavnom gradu Hrvatske je bilo evidentno da Marković nije na istim „talasnim dužinama” sa Boškanom. Nije igrao dva posljednja meča u kvalifikacijama, protiv Hrvatske i Rumunije.

Kapiten je, tako, imao oproštaj kakav nije zaslužio s obzirom na sve što je godinama dao reprezentaciji i crnogorskoj odbojci...

Galerija

Bonus video: