Hodžson mora da opravda naziv „kolijevka fudbala”

Od 23 igrača koja će Roj Hodžson voditi u Brazil samo jedan ne igra u Premijer ligi - treći golman Frejzer Forster, član Seltika
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2014. 13:33h

Engleska je, uz Škotsku, najstariji nacionalni fudbalski tim na svijetu. Englezi i Škoti su odigrali prvi u istoriji internacionalni fudbalski meč, 30. novembra 1872. godine. Ova utakmica završena je bez golova iako su, prema spisku, od 22 igrača na terenu, čak 14 bili napadači.

Iako se smatra “kolijevkom fudbala” i kroz istoriju je gotovo uvijek imala jake sastave i jednu od najjačih liga na svijetu, rezultati Engleske na velikim takmičenjima to ne pokazuju na pravi način.

Jedinu titulu prvaka svijeta Englezi su osvojili kada se Svjetsko prvenstvo igralo upravo kod njih, 1966. godine. Finale tog Mundijala ostaće upamćeno najviše po kontroverznom golu Džefa Harsta u prvom produžetku.

Nakon njegovog udarca lopta je pogodila prečku, od koje se odbila ka gol liniji, odakle su je izbacili njemački fudbaleri, a glavni arbitar meča je na asistenciju pomoćnika pokazao na centar. Ni danas se, na prerađenim televizijskim snimcima visokog kvaliteta, ne može tačno reći da li je lopta prešla gol liniju.

Nakon ovog, najveći uspjeh Gordog Albiona na šampionatima svijeta bilo je 4. mjesto u Italiji, 1990. godine. Tada su od Engleske u polufinalu bolji bili upravo Njemci (na penale), dok su u meču za treće mjesto bronzu osvojili domaćini. To je bio i posljednji plasman Engleza među četiri najbolje reprezentacije na svijetu.

Ne mogu se ostrvljani pohvaliti boljim rezultatima ni na prvenstvima Evrope, na kojima im je najveći uspjeh treće mjesto, 1968. i 1996. godine.

Put kojim je Engleska izborila SP sigurno je poznat svim ljubiteljima fudbala u Crnoj Gori, tako da o njemu ne treba puno trošiti riječi.

Od 23 igrača koja će Roj Hodžson voditi u Brazil, samo jedan ne igra u Premijer ligi (treći golman Frejzer Forster, član Seltika). Čak pet predstavnika u Hodžsonovom timu ima Liverpul, četiri igrača je iz Junajteda, po tri iz Evertona i Sautemptona, dok nacionalni dres nose po dva fudbalera Arsenala, Čelzija i osvajača Premijer lige, Sitija.

Foto: S. PRELEVIĆ

Najveću prijetnju za protivnike Engleske na Mundijalu predstavljaće Vejn Runi, koji će veliku pomoć imati od klupskog druga, Danija Velbeka, i jednog od najboljih napadača sezone u Premijer ligi, Daniela Staridža.

Vezni red Gordog Albiona čini kombinacija iskustva i mladosti - kapiten Stiven Džerard i njegov zamjenik Frank Lampard predvodiće mlađe kolege na sredini terena. Posljednja linija odbrane najvjerovatnije će biti sastavljena od Glena Džonsona, Lejtona Bejnsa, Gerija Kejhila i Fila Jagielke, dok će im leđa čuvati golman Sitija, Džo Hart.

Hodžson ima dosta podjednako kvalitetnih opcija na svim pozicijama. Ipak, s obzirom na to da se na Mundijalu u grupi sa Engleskom nalaze selekcije Urugvaja, Italije i Kostarike, sigurno je da će Hodžson morati da izabere najbolje kako bi imao šansu za nastavak takmičenja.

Galerija

Bonus video: