GRAD DOMAĆIN: MANAUS

Pariška pijaca u srcu džungle

Do grada se najlakše može doći brodom ili avionom. Ovakva izolacija, gradu je omogućila očuvanje kako prirode, tako i kulture
3 komentar(a)
Manaus, Foto: Beta/AP
Manaus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2014. 13:58h

Manaus se nalazi na sjeveru Brazila, na mjestu na kojem se spajaju rijeke Negro i Solimoes, u sredini prašume Amazon. Ovaj grad je prijestonica i najmnogoljudnije mjesto savezne brazilske države Amazonas.

Do grada se najlakše može doći brodom ili avionom. Ovakva izolacija, gradu je omogućila očuvanje kako prirode, tako i kulture. U Manausu je više nego u svim ostalim urbanim područjima zemlje očuvana kultura starosjedilačkih plemena Brazila.

Malo se koje mjesto na svijetu može uporediti sa prašumom Amazona kada je u pitanju raznolikost biljaka, drveća, ptica, insekata i ostalog biljnog i životinjskog svijeta, a ovaj grad predstavlja njen glavni ulaz. Ovo čini Manaus savršenim mjestom za turiste avanturističkog duha.

Jedna od najvećih znamenitosti grada je pijaca voća, povrća i naročito ribe. Pijaca Adolfo Lisboa, osnovana 1882. godine, jedna je od najstarijih u gradu i predstavlja kopiju pariške pijace Leale, zbog čega je grad poznat i kao Pariz džungle.

Interesantna zdanja su i palata Rio Negro, kao i palata pravde. Tu je i opera Amazonas, izgrađena od opeke donijete iz Evrope, francuskog stakla i italijanskog mermera, koja može da smjesti 700 ljudi.

Najveći fudbalski klubovi u Manausu su Nacional i Sao Raimundo, a grad je poznat po brojnim prvacima svijeta u borilačkom sportu džiju-džicu.

Arena Amazonija: Ekonomičnost na prvom mjestu

Arena Amazonija je fudbalski stadion na kome će se igrati mečevi Mundijala u Manausu. Na mjestu gdje je 2010. godine počela izgradnja ovog stadiona nekada se nalazio Estadio „Vivaldo Lima”, poznatiji kao „Vivaldao”.

Stadion je u februaru ove godine i dalje bio u fazi izgradnje, te su bile počele da se javljaju sumnje hoće li biti završen na vrijeme. Sve dileme su otklonjene kada se na njemu 9. marta odigrala utakmica između Nacionala i Rema, timova sa sjevera Brazila.

Roj Hodžson, selektor Engleske, žalio se na lokaciju stadiona, govoreći kako će ekstremne vrućine u ovom gradu znatno otežavati igru fudbalerima.

Gradonačelnik Manausa je poslije toga odgovorio Hodžsonu rekavši da niko ko kritikuje stadion ili grad neće doživjeti najbolju dobrodošlicu u njemu.

Igrom slučaja, žrijebom je kasnije odlučeno da Englezi svoj prvi meč na turniru, sa Italijom, igraju upravo na Areni Amazoniji.

Stadion je napravljen tako da bude veoma ekonomičan - krov će sakupljati kišnicu, koja će se koristiti u toaletima i za navodnjavanje terena, velika količina sunčeve svjetlosti biće iskorišćena za dobijanje čiste i obnovljive energije, a biljni ekrani će takođe biti korišćeni u smanjivanju energetskih troškova i prije svega kontrolisanju temperature unutar stadiona.

Preporučujemo za Vas