Zlatna palma za "Zimski san"

Nagrađeni reditelj Džejlan je posvetio nagradu “mladim ljudima u Turskoj i svima koji su izgubili živote tokom protekle godine”
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 12:24h

Turski reditelj Nuri Bilge Džejlan osvojio je Zlatnu palmu 67. Filmskog festivala u Kanu porodičnom sagom “Zimski san”, dok je Gran pri dobila italijanska rediteljka Alis Rorvaher za “Čudo” o pčelarskoj porodici iz Toskane, a nagradu za režiju američki reditelj Benet Miler za sportsko-krimi priču “Lovac na lisice”.

Iako je važio za favorita, posebno među anglosaksonskim kritičarima, “Gospodin Tarner” britanskog veterana Majka Lija, trijumfovao je Džejlanov film koji traje tri sata i petnaest minuta. Bio je najduži u konkurenciji od 18 ostvarenja, koje je ocenjivao žiri na čelu sa Džejn Kempion.

Nagrađeni reditelj Džejlan je posvetio nagradu “mladim ljudima u Turskoj i svima koji su izgubili živote tokom protekle godine”. Naveo je i da nije očekivao Zlatnu palmu, a nakon što su mu je uručili američki reditelj Kventin Tarantino i glumica Uma Turman, podsjetio je i na stogodišnjicu turskog filma, “srećnu koincidenciju” sa njegovom Zlatnom palmom. Posebno je zahvalio žiriju i čelnicima Kanskog festivala na kojem je višestruko, inače, dosad nagrađivan - 2003. osvojio je Gran pri za film “Hladan”, 2006. nagradu FIPRESCI za “Podneblja”, 2008. nagrađen je za režiju “Tri majmuna”, a 2011. dobio je Gran pri za “Bilo jednom u Anadoliji”.

Pobjednički film 67. Kana drama je o bivšem glumcu koji vodi mali hotel u zavijanim planinskim predjelima Anadolije sa suprugom, sa kojom je u bračnoj krizi, i sa sestrom koja je takođe u krizi nakon razvoda.

Favorizovani biografski film “Gospodin Tarner” Majka Lija odnio je nagradu za najboljeg glumca - Timoti Spol nagrađen je za naslovnu ulogu slavnog britanskog slikara čijim je imenom nazvana najprestižnija nagrada za savremenu vizuelnu umjetnost.

Najboljom glumicom proglašena je Džulijan Mur za ulogu u filmu “Mape do zvijezda” Dejvida Kronenberga, satiri na račun Holivuda.

Nagrada žirija dodijeljena je ravnopravno Gzavijeu Dolanu za kanadski film “Mommy” i francuskom legendarnom autoru Žan-Liku Godaru za “Zbogom jeziku”. Dok je Dolan zaplakao primajući nagradu i zahvaljujući žiriju, 83-godišnji Godar je tradicionalno bio odsutan. Njegov 3D film bio je najkraći u trci za Zlatnu palmu, a učestvovao je na 67. Kanu i kao jedan od autora omnibusa “Mostovi Sarajeva”, koji potpisuju, između ostalih, i Aida Begić iz BiH i Vladimir Perišić iz Srbije. Za najbolji scenario nagrađeni su ruski reditelj Andrej Zvjaginjcev i Oleg Negin za “Levijatan”.

Braća Darden, koja su takođe bila među favoritima, ostala su praznih ruku i propuštene šanse da dramom “Dva dana, jedna noć” sa francuskom glumicom Marion Kotjard u glavnoj ulozi, uđu u istoriju kao prvi trostruki vlasnici Zlatne palme.

Među 18 filmova u trci za Zlatnu palmu bili su i Ken Louč, Atom Egojan, Tomi Li Džons, Mišel Azanavisijus.

Alis Rorvaher, dobitnica Gran prija za film “The Marvel”, bila je jedna od dve žene u konkurenciji za Zlatnu palmu, a Zlatnu palmu za kratki film dobio je kolumbijsko-britanski “Leidi”. Nagradu programa “Izvjestan pogled”, koji je predstavio 18 filmova, dobio je mađarski “White God” nagrađivanog Kornela Mundruza, a nagrada žirija dodijeljena je švedskom filmu “Turist” Rubena Ostlunda.

Galerija

Bonus video: