Juriću i Bjelajcu po 10 godina zatvora zbog falsifikovanja novca

“Nemam veze sa unošenjem 700.000 eura u Crnu Goru", kazao je Jurić
577 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Reuters
novac, euro, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2014. 15:03h

U ponovljenom suđenju zbog falisifikovanja 700.000 eura i 100.000 dolara i zločinačkog udruživanja - Petar Jurić i Nenad Bjelajac osuđeni su na po deset godina zatvora.

Oni su ranije pravosnažno osuđeni na po 14 godina zatvora dok su se nalazili u bjekstvu, ali je nakon hapšenja, Viši sud uvažio zahtjev da im se ponovo sudi.

Presudu je u Višem sudu u Podgorici izreklo krivično vijeće sudije Biljane Uskoković.

Zbog krivičnih djela, zločinačkog udruživanja i falsifikovanja novca u produženom trajanju i nedozvoljenog držanja oružja, Petar Jurić, Nenad Bjelajac, Dževat Zejnilović, Dejan Stekulac, Dejan Markuš, Stevan Uskoković, Milan Živojinović, Ivan Mitić, Sandra Cimert i Jelena Sjekloća, proglašeni su krivim.

Od optuženih je oduzet lažan novac u ukupnom iznosu od 701.800 eura i 100.900 američkih dolara, od čega 3.015 komada lažnih novčanica u apoenima od po 500 eura u iznosu od 501.000 eura.

Zejnilović je, piše u presudi, u krugu fabrike „Megaplast“ sakrio lažni novac, koji je sa Uskokovićem, Markušem i Dejanom Stekulcem trebalo da stavi u opticaj.

Petar Jurić je u odbrani kazao da nije kriv i u potpunosti odbacio navode optužnice.

Kazao je da se u avgustu 2006. godine, kada su u Crnoj Gori uhapšeni Dejan Stekulac i Ivan Mitić, njegov brat od tetke nalazio na ljetovanju u Bugarskoj.

Dok se nalazio na odmoru, prema njegovim riječima, Dejan Stekulac je tražio da mu preveze auto od Požarevca do Podgorice, pa kako nije mogao, pozvao je Ivana Mitića da to odradi umjesto njega.

“U mojim telefonskim razgovorima sa njima nije pominjano da treba novac da se preveze u Crnu Goru... Nemam veze sa unošenjem 700.000 eura u Crnu Goru”, kazao je Jurić.

Bonus video: