Nema bitnijih pomaka u istrazi ranjavanja Mitrovića, tužilac čeka nalaze vještaka

Policija je i u Forenzički centar poslala na analizu neke tragove i čaure, nađene pored kapije gdje je pucano na državnog funkcionera
66 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2014. 18:12h

Viši državni tužilac Željko Tomković naredio je da se sasluša više svjedoka i urade brojna vještačenja u istrazi ranjavanja državnog funkcionera Predraga Mitrovića.

Tomković je taj predmet zadužio, nakon što je osnovni državni tužilac, koji je obavio uviđaj, dostavio spise Višem državnom tužilaštvu i taj predmet je u fazi izviđaja.

Ranjavanje direktora Uprave za dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija sada je kvalifikovano kao ubistvo u pokušaju.

“Naređeno je nekoliko vještačenja - medicinskog, o vrsti povreda koje je Mitrović zadobio, balističko vještačenje, trafološko vještačenje garderobe i vještačenje daljine pucanja. U svojstvu svjedoka biće saslušano nekoliko osoba. Djelo je za sad kvalifikovano kao ubistvo u pokušaju", rečeno je "Vijestima" u Tužilaštvu.

Prema saznanjima "Vijesti" iz policije, nema bitnijih pomaka u istrazi.

Inspektori su do sada uzeli izjavu od ranjenog Mitrovića, njegovog komšije i još dvojice svjedoka iz naselja, koji su utorak veče 13. maja vidjeli kako naoružani maskirani napadač trči ulicom ka pješačkom mostu na Ribnici.

Dugogodišnji direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, policajcima je rekao da nema privatnih problema, ali se inspektori uprkos tome bave i njegovim porodičnim i ličnim relacijama.

Zasada se zna da je napadač, kojem su Mitrović i njegov komšija vidjeli samo oči, čekao u zasjedi državnog funkcionera, koji je prije toga parkirao automobil, a potom krenuo ka kapiji da uđe u dvorište kuće pola sata nakon ponoći.

Dok je stajao na kapiji, napadač se sa desne strane prišunjao Mitroviću, a potom nekoliko trenutaka pištoljem “šarao” gore-dolje... Nakon premišljanja, kako je policiji ispričao Mitrović, napadač je cijev pištolja okrenuo ka njegovim nogama i pucao.

Jedno zrno je napravilo prostrelnu ranu na lijevoj potkoljenici Mitrovića, ali metak nije oštetio nerve niti krvne sudove, tako da je nakon jednodnevnog boravka u Kliničkom centru pušten na kućni oporavak.

Policija je i u Forenzički centar poslala na analizu neke tragove i čaure, nađene pored kapije gdje je pucano na Mitrovića.

Mitrović je bio više od osam godina na čelu Uprave za sprečavanje pranja novca, gdje je sa policijom i tužilaštvom sarađivao u brojnim istragama i razmjenjivao podatke sa stranim finansijsko-obavještajnim službama.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenute su brojne istrage - Telekom, Šarić, Kalić, Zavala...

Pred njegovu smjenu krajem 2012. godine Mitrović je Upravi policije, ali i Specijalnom tužilaštvu slao i brojne podatke oko tokova sumnjivog novca osoba za koje se vjeruje da su umiješane u šverc cigareta iz famozne mojkovačke fabrike “Tara”.

Mitrović je krajem te godine prvi direktor neke uprave koji je smijenjen nakon što je premijer Milo Đukanović od pomoćnika minstara, direktora uprava, direkcija i ustanova tražio kovertirane ostavke.

“Naređeno je medicinsko vještačenje, balističko, trafološko vještačenje garderobe i vještačenje daljine pucanja”...

Galerija

Bonus video: