POLICAJCI I NJIHOVI ŠEFOVI IMAJU PRAVO I NA SPECIJALNI DODATAK

Protiv mafije sa platom od 500 eura

Iz policije tvrde da im je prioritet unapređivanje uslova za rad policijskih službenika koji se bave poslovima borbe protiv organizovanog kriminala
160 pregleda 30 komentar(a)
Policija, uviđaj, Foto: Filip Roganović
Policija, uviđaj, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.04.2019. 00:14h

Policajci i njihovi šefovi koji se bave borbom protiv organizovanog kriminala, mjesečno zarađuju od 572 do 1.070 eura, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Osim toga, oni imaju i pravo na specijalni dodatak od još 45 odsto zarade.

“Neto plate službenika u Specijalnom policijskom odjeljenju i Odsjeku za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kreću se u rasponu od 572,22 eura do 1.070,51 euro, zavisno do zvanja i godina staža, a za zvanja u rangu od mlađeg policijskog inspektora do glavnog policijskog inspektora”, piše u odgovoru policije.

Dodaju da svi oni, prema Zakonu o specijalnom dodatku, imaju pravo na dodatak na platu.

Tim Zakonom je predviđeno da rukovodilac i policijski službenici koji se bave organizovanim kriminalom mogu dobiti specijalni dodatak u visini od 45 odsto osnovne zarade.

Oprema

Iz Uprave policije, međutim, saopštili su da je za nabavku opreme koja će se koristiti u borbi protiv organizovanog kriminala, ove godine izdvojeno milion eura.

To su “Vijestima” rekli, odgovarajući na pitanja u vezi njihovih kapaciteta i opreme koju koriste u borbi sa organizovanim kriminalom.

“Od sredstava koja su nabavljena izdvajamo i zamjenu vozila na osnovu operativnog lizinga, a koja će koristiti službenici SKP-a“, piše u odgovoru policije.

Dodaju da će stvaranje i unapređivanje uslova za rad policijskih službenika koji se bave poslovima borbe protiv organizovanog kriminala – Specijalnog policijskog odjeljenja i Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, biti jedan od prioritetnih zadataka i u narednom periodu.

“U tom smislu biće unaprijeđeni tehnički kapaciteti, posebno kada je u pitanju primjena mjera tajnog nadzora. Biće nastavljeno i sa obukama između ostalog i putem više evropskih projekata usmjerenih na usavršavanje policijskih službenika, kao što su IPA i Eurol2”, navode iz Uprave policije.

Oni su ocijenili da je crnogorska policija odlučna u borbi protiv organizovanog kriminala i raspolaže zadovoljavajućim kapacitetima u otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju tih krivičnih djela.

“Menadžment Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova je prepoznao važnost ovih pitanja i konstantno se, u skladu sa finansijskim mogućnostima, opredjeljuju sredstva koja se izdvajaju kako bi se unaprijedila usko – stručna znanja i vještine, kao i materijalno – tehnički kapaciteti neophodni za kvalitetan rad”, piše u odgovoru policije.

Zajednička borba

Organizovani kriminal, podsjećaju iz te institucije, prevazilazi granice jedne države i obično ima regionalni i međunarodni karakter.

“Zato borba protiv organizovanog kriminala jeste zadatak, ne samo nadležnih službi u našoj državi, već i zadatak saradnje nadležnih službi regiona i šire”, navode iz policije.

Tvrde da je crnogorska policija u posljednjem periodu postigla značajne rezultate iz oblasti prevencije, otkrivanja i suzbijanja krivičnih djela koja su bila planirana ili počinjena na organizovani način ili od strane organizovanih kriminalnih grupa.

“Među tim rezultatima je i podatak da je od početka ove godine spriječeno 20 likvidacija, kao i da je od 12 ubistava koja su počinjena od početka godine do sada, rasvijetljeno osam, a od 22 ubistva u pokušaju do sada riješeno 18”, piše u odgovoru policije.

Saopštili su da je potrebno i dalje ulaganje u stručno usavršavanje, doedukaciju, kao i u obnovu postojeće i nabavku nove opreme i sredstava, kako bi borba sa organizovanim kriminalom bila uspješnija.