“Kokain je policija podmetnula”

“Orlandić i Boreta pušteni su nakon saslušanja kod istražnog sudije Miroslava Bašovića, a pritvor je određen Mićiću”
898 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 15:40h

Advokat Zoran Piperović, kazao je juče “Vijestima” kako sumnja da su policijski inspektori podmetnuli 120 grama kokaina trojici muškaraca uhapšenih prije tri noći u Budvi.

Branilac Stefana Mićića (21), Branka Orlandića (34) i Đorđa Borete (29), tu tvrdnju potkrepljuje činjenicom da je pretres vozila, u kome je navodno pronađena droga, obavljen bez prisustva osumnjičenih.

“Dvadeset dvije godine sam bio sudija i tužilac i ne mogu da prihvatim, ni da shvatim, da može da se izvrši pretres auta, čak iako je bila dojava, tako što se ljudima koji su bili u autu naredi da izađu, da se udalje, da budu leđima okrenuti i da gledaju u vrhove cipela, a da poslije dva-tri minuta policajac izađe i pita vozača 'što je ovo'”, kazao je Piperović.

Kod Barana Mićića i Orlandića i Budvanina Borete, policija je prije tri dana, kako piše u saopštenju, pronašla oko 120 grama kokaina, koji su sakrili ispod zadnjeg sjedišta.

Orlandić i Boreta su nakon saslušanja kod istražnog sudije Miroslava Bašovića pušteni, a pritvor je određen Mićiću.

Policija je saopštila da je automobil “pežo”, u kome su oni bili, zaustavila na osnovu operativnih saznanja.

Advokat je kazao da se pretres morao obaviti u prisusutvu onih koji su bili u automobilu, prvenstveno vozača.

“Trebalo je da on vidi kada su podigli zadnje sjedište i otkrili drogu, da je fotografišu u automobilu, u njegovom prisustvu”, kazao je on.

Kokain na fotografijama Uprave policije

Piperović je istakao da njegovu sumnju da je droga podmetnuta pojačava i činjenica da su inspektori pretresli jedino dio gdje je navodno pronađena droga.

“Nisu pomjerali prednja sjedišta, nego baš onamo gdje je bila droga. Pogledajte fotografiju, na njoj je kesa kao od Djeda Mraza, potpuno nespljoštena, cijela... Ako je bila ispod sica i ako je neko sjedio na tom sicu, pa makar imao i 50 kilogarama, ona ne može tako da izgleda”, rekao je Piperović.

Konstatovao je da je kompletan postupak sa pretresom Mićićevog automobila odrađen neprofesionalno.

“Sve mi to miriše na nešto što se zove podmetačina. Koji je razlog ne znam, mogu da ga naslutim, ali to neka kaže policija”, rekao je on.

Advokat trojice uhapšenih tvrdi da Mićić i Boreta nijesu odgovarali ni prekršajno ni krivično, dodajući da ih policija možda ima u operativnoj evidenciji, ali da ona ne znači ništa i da je Orlandić diplomirani inženjer arhitekture, stalno zaposlen u Opštini Bar.

“Orlandić je objasnio sudiji da je pošao sa Mićićem da mu pokaže tip kuće koji bi ovaj mogao da gradi na svom imanju. Obojica su izjavili da je Mićić, nakon obilaska, tražio da se vrate u Bar, ali da je arhitekta predložio da popiju piće u Budvi. Nesporno je da se Mićić i Boreta ne poznaju, Orlandić ga je vidio i pozvao da popije piće sa njima, jer je i njemu trebalo da pokaže neke kuće,” kazao je Piperović.

“Ko bi, sa kesom onako upakovanog kokaina, šetao po Budvi i pravio krugove? Droga kad se radi, ja sam takve slučajeve i branio i tužio, ide od tačke A do tačke B”, rekao je on.

"Ovo nije borba protiv narkotika, već smještanje"

Advokat trojice uhapšenih istakao je da se niko normalan ne protivi borbi protiv droge, ali da taj primjer nije pravi način.

“Ovo nije borba protiv narkotika, ovo je borba za smještanje nekome ko, po njihovim operativnim evidencijama, ima problem sa policijom, ili policija sa njim, ali nemaju dokaze. Ako oni imaju takve operativne informacije vjerovatno imaju taktičko-tehničkih metoda da ga nađu, jer ovo nije borba protiv organizovanog kriminala”, kazao je, dodajući da sve i da je droga bila trojice mladića, takav postupak policije ne može proći na sudu.

“Nisu oni toliko neznaveni da ne znaju da treba da pretresaju pred vozačem. Sa ovakvim postupcima policije nema tog tužioca koji će moći da dokaže da je droga njihova. Kako će da dokažu da je neko od njih nije tu postavio. Nisu ih oni slučajno zaustavili, nego vrlo namjerno, zatim ih odmah izveli, podigli zadnji sic i rekli - evo droga. Najvažnije je da je urađen DNK, na neviđeno tvrdim da na kesi koja je pronađena nema DNK materija njih trojice”, rekao je on.

On je negirao nezvanične policijske informacije, da su njih trojica članovi organizovane kriminalne grupe koju je vodio Baranin Luka Đurović.

Galerija

Bonus video: