Istraga zbog šverca cigareta došla do načelnika beranske policije

“Krgović će se teretiti, jer je neistinito informisao pretpostavljene o događaju”...
125 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 06:38h

Unutrašnja kontrola na pragu je da podnese i krivičnu prijavu protiv protiv načelnika beranske policije Veselina Krgovića, zbog nesavjesnog rada u službi nakon oduzimanja više od 100 paketa cigareta na putu Berane - Rožaje.

Inspektori zaduženi za kontrolu zakonitosti rada policije, utvrdili su da je tužilac za zapljenu švercovane robe saznao tek 12. maja, gotovo 20-ak dana poslije oduzimanja, a nakon što je ta informacija objavljena u “Vijestima”.

"Unutrašnja kontrola privodi kraju istragu.... Utvrđeno je da je tuzilac o zaustavljanju i oduzimanju kamiona 24. aprila, obaviješten tek 12.maja, a zakonska obaveza je da se to uradi odmah po saznanju krivičnog djela. Tužilac je to potvrdio u izjavi unutrašnjoj kontroli", kazao je “Vijestima” sagovornik iz policije.

Kome je policija 18 dana čuvala 100 paketa cigareta?>>>

Policajci tužiocu javili tek kada su uhvaćeni na djelu>>>

Unutrašnja kontrola saslušala beranske granične policajce>>>

Inspektori, prema njegovim riječima, još prikupljaju dokumentaciju, ali izvjesno je da će protiv Krgovića biti pokrenut discilinski postupak, ali i krivična prijava.

"Takođe, Krgović će se teretiti, jer je neistinito informisao pretpostavljene o tom događaju i Unutrašnja kontrola će tražiti da zbog takvog postupanja snosi i profesionalnu odgovornost", rekao je dobro obaviješteni izvor “Vijesti”.

Krim tehničari su u oduzetoj hladnjači pronašli 150 paketa duvanskih proizvoda bez akcizne markice, koje će preuzeti tužilaštvo.

Prema izjavama sagovornika “Vijesti”, zaplijenjene cigarete bile bi vraćene vlasniku, da javnost u ponedjeljak 12. maja nije saznala o tome iz “Vijesti”.

Kamion sa cigaretama ispred Granične policije u Beranama

Tog dana “Vijesti” su dobile informaciju da je načelnik beranske policije Veselin Krgović naredio da se kamion sa oduzetom robom pusti da nastavi put ka granici sa Srbijom i da su pratnju do granice trebali da idu komandir beranske policije Marijan Račić i policajac Duško Lazović.

Ekipa "Vijesti" 12. maja posmatrala je kada je policijski automobil (oznaka P-BA001) za čijim je upravljačem bio Račić, do rampe Granične policije dovezla vozača kamiona, Raša Šabotića (53), koji je, nakon par minuta, u pratnji tog i policijskog vozila registracije P-RO001, napustio krug sa kamionom punim cigareta "trokadero" i "merlin".

“Mercedesovo” vozilo puno švercovanih duvanskih proizvoda, međutim, nakon što su reporteri “Vijesti” uspjeli da fotografišu njegovo kretanje, parkiralo u krugu Centra bezbjednosti Berane.

Iz Uprave policije tada su potvrdili da su cigarete oduzete i ponudili zanimljivo objašnjenje za jednosatnu vožnju.

Odgovorili su da su službenici policije tada pratili kamion kako bi Šabotiću vratili robu za koju je imao dozvolu, ali da su se vratili jer su ustanovili da je “rampa na hladnjači predmetnog vozila bila neispravna”.

“Vozilo je sa prehrambenim proizvodima i cigaretama odvezeno u krug objekta CB Berane, s obzirom na to da je taj rejon pokriven video-nadzorom”, piše u zvaničnim odgovorima policije.

U rejon pokriven kamerama, vozilo je, dakle, odvezeno nakon 18 dana.

Izvor “Vijesti” tvrdi da u kamionu nije bilo ničega, osim cigareta.

Načelnik beranske policije Veselin Krgović i ranije je dovođen u vezu sa švercom cigareta. Njega je bivši granični policajac, koji je u Luksemburgu dobio azil, optužio da je, dok je bio rukovodilac granične policije u Beranama otvorio švercerski koridor prema Kosovu.

Dacić je tada progovorio i o tome da u Mojkovcu postoji ilegalna fabrika duvana i da se preko graničnog prelaza i dalje švercuju cigarete, kafa, ljekovi i druga roba.

Dva sagovornika "Vijesti" iz granične policije tada su kazali da su krijumčari u dosluhu sa čelnim ljudima beranske ispostave granične policije.

Krgović je tada demantovao optužbe.

Galerija

Bonus video: