Island arhiviran, Crna Gora do januara prva na tabeli

Izabranici Veljka Bašića imaju skor od tri pobjede (kod kuće su savladali i Slovačku 3:0) i poraza (u gostima od Moldavije 3:2, nakon vođstva od 2:0), odnosno 10 bodova
1 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 26.08.2018. 19:32h

Island je osvojio 11 poena više nego u Baru, ali je opet poražen sa maksimalnih 3:0 - crnogorski odbojkaši su ostvarili očekivan učinak protiv autsajdera grupe C, pa su nakon četiri kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo zadržali prvo mjesto, pred odlučujuće bitke u januaru.

Izabranici Veljka Bašića imaju skor od tri pobjede (kod kuće su savladali i Slovačku 3:0) i poraza (u gostima od Moldavije 3:2, nakon vođstva od 2:0), odnosno 10 bodova.

Slovačka je u ovom kolu u gostima savladala Moldaviju 3:1, pa je sada druga na tabeli, sa istim skorom, ali bodom manje od Crne Gore. Moldavija ima polovičan bilans nakon četiri kola, i pet bodova, dok je Island bez bodova i osvojenih setova.

Crna Gora u januaru ima veliku šansu da dosanja toliko željeni san kada je crnogorska odbojka u pitanju - da se prvi put domogne velikog takmičenja.

Ako savlada Slovačku u gostima, “crveni” će na EP sa prvog mjesta, ali do vize za šampionat Starog kontinenta mogu i kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija iz sedam grupa, za šta je, praktično, dovoljna i pobjeda u posljednjem kolu, protiv Moldavije kod kuće.

S obzirom na viđeno u prethodna četiri kola, za našu odbojku bi bila prava šteta da se ne iskoristi ukazana šansa...

Što se meča sa Islanđanima tiče, Bašić nije u igru uvodio kapitena Vojina Ćaćića (nije doputovao ni najiskusniji Luka Šuljagić), a meč je počela postava - tehničar Rajko Strugar, korektor Aleksandar Minić, primači Marko Bojić i Marko Vukašinović, srednji blokeri Luka Babić i Ivan Ječmenica, te libero Nikola Lakčević.

Od drugog seta su Bojan Strugar i Blažo Milić zamijenili Minića i Babića, na 8:4 za Crnu Goru u trećem setu je Božidar Ćuk ušao u igru umjesto Bojića (bio je sjajan u prvom setu sa čak 12 poena), dok je Nikola Radonić na 17:15 zamijenio prvog tehničara, Rajka Strugara.

Island je jedino vodio početkom prvog seta, posljednji put na 5:4, neizvjesnost je trajala od 15:14 za Crnu Goru, nakon čega se naša selekcija odlijepila na 18:14 i prelomila set.

Serijom asova Vukašinovića (tri), Crna Gora je na startu drugog seta povela 7:0. Island je uspio da se vrati u igru, da priđe na 12:13, a odluka je pala sredinom seta, kada je Crna Gora serijom 4:0 povela 19:13.

Crna Gora je dobro počela i treći set, povela je 7:2, ali je domaćin ponovo uspio da se vrati u igru, i drži egal do 21:22. Tada su Islanđani napravili dvije uzastopne greške, a tačku na meč je “kuvanjem” u kontri donio Radonić...

"Maksimalna pobjeda na kraju avgustovskog ciklusa, opravdali smo ulogu favorita protiv Islanda. Od prvog do posljednjeg poena smo nametnuli ritam. Moramo biti zadovoljni sa ostvarenim u proteklih mjesec i po dana, i sada je sve u našim rukama, treba nam još pobjeda da se plasiramo na toliko željeno Evropsko prvenstvo. Svim igračima želim sreću u klupskim sezonama pa da zdravi dočekamo januarski ciklus", rekao je nakon meča Bojan Strugar.

Island - Crna Gora 0:3 (20:25, 20:25, 21:25)

Kopavogur - Dvorana: “Digranes”. Gledalaca: 250. Sudije:Vilems (Belgija) i Partiainen (Finska). Poeni iz napada: Island 21, Crna Gora 47. Poeni iz bloka: Island 8, Crna Gora 5. Poeni iz servisa: Island 3, Crna Gora 9. Greške: Island 14, Crna Gora 29.

Island: Haldorson 1, Benediktson 3, L. Matjason 4, K. Valdimarson 5, H. Valdimarson 6, Torison 11, Gislason, Daviđson, M. Matjason 2, Karlson, Akselson, Bjornson.

Crna Gora: Minić 1, Babić 3, R. Strugar 2, Ćaćić, Radonić 1, Lakčević (libero), Bojić 14, B. Ćuk 1, B. Strugar 8, Milić 2, Vukašinović 22, Ječmenica 7.

Bonus video: