MARKUS REM - PARAOLIMPIJAC ZABLISTAO U BERLINU

Čudo iz Njemačke: Sa protezom na nozi ostvario treći rezultat godine

Rem je godinama dominatan paraolimpijac u ovoj disciplini - ima tri svjetska zlata, dva paraolimpijska, tri puta je bio šampion Evrope, ali rezultat koji je ostvario danas pravi je sportski podvig
0 komentar(a)
rem, Foto: Reuters
rem, Foto: Reuters
05.04.2019. 00:14h

Njemac Markus Rem je novo sportsko čudo.

On je postao paraolimpijski prvak Evrope u skoku u dalj, nakon što je ostvario spektakularan rezultat na šampionatu u Berlinu - 8,48 metara, iako nema jednu nogu.

Rem je bio najbolji u kategoriji T64 (atletičari sa protezom na jednoj nozi), njegov skok je svjetski paraolimpijski rekord, ali i treći najbolji skok ove sezone!

Bolji rezultat od njega imaju samo Huan Migel Ečevarija (8,68) i Luvo Manionga (8,58) . Kinez Jianan Vang je skočio 8,47.

I to nije sve o njemačkom čudu - skokom 8,48, Rem bi prije dvije godine u Riju postao olimpijski, ne, dakle, paraolimpijski šampion.

Tada je zlato osvojio Amerikanac Džef Henderson skokom od 8,38 metara.

Rem je godinama dominatan paraolimpijac u ovoj disciplini - ima tri svjetska zlata, dva paraolimpijska, tri puta je bio šampion Evrope, ali rezultat koji je ostvario danas pravi je sportski podvig.

"Nisam očekivao da mogu da skočim tako daleko. Približavam se rezultatu 8,50, koji razdvaja dobre od najboljih. Moj cilj je da dođem do te daljine", kazao je Rem.

On je još 2014. prvi put nastupio na mitingu sa takmičarima koji nemaju fizički hendikep. U Glazgovu je 2016. bio prvi na Grand priju, a iste godine je bio i šampion Njemačke, skokom 8,24.

Njegova želja je da nastupi na Olimpijskim igrama, kao što je uradio Oskar Pistorijus takmičići se na 400 metara na Olimpijskim igrama u Londonu.

Pokušao je da se prijavi za Rio, ali je IAAF odbila njegov zahtjev, jer "nije dokazano da mu karbonska proteza ne daje prednost u odnosu na ostale".

Ram ima 30 godina, a kada je imao 14 amputirana mu je jedna noga, nakon nesreće koju je doživio tokom skijanja na vodi.