U Apelacionom novo suđenje za ubistvo Šćekića

“Od starta je jasno da izjave Radulovića i Vlaovića treba izdvojiti. Ali šta da se radi kada se išlo na silovanje prava”
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2014. 17:58h

Predstoji novo suđenje za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, a predmet se seli pred vijeće Apelacionog suda.

To je “Vijestima” rekao branilac optuženog Saše Borete, advokat Branislav Durutović, objašnjavajući da će taj sud prethodno morati da ukine osuđujuću presudu Višeg suda i da otvori glavni pretres.

Vrhovni sud ukinuo je presudu osuđenima za ubistvo policijskog načelnika, obrazlažući, između ostalog, da se na ponovljenom glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave svjedoka Žarka Radulovića i zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, jer su pravno nevaljani dokazi.

Na tim izjavama počivale su osuđujuće presude Višeg i Apelacionog suda.

Optuženi Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović, ostaće u pritvoru.

Durutović pojašnjava da će se i na novom pretresu morati provesti svi dokazi kao i ranije, ali da se “neće olako pretrčati preko izjava svjedoka za koje odbrana nije dala saglasnost da se čitaju”.

Silovanje prava

“Apelacioni sud mora donijeti rješenje kojim će se iz spisa predmeta izdvojiti nezakoniti dokazi - dvije izjave koje je suvlasnik hotela “Splendid” Žarko Radulović dao u februaru 2006. godine Stojanki Radović, specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala. Zatim da provede dokaze neposrednim saslušanjem svjedoka koje je odbrana tražila, smatrajući da su neophodni i ključni. Odbrana je insistirala da se neposredno sasluša nekadašnji zaštićeni svjedok Zoran Vlaović. Ukoliko nije moguće da se dovede u sud, onda treba preslušati njegovu izjavu. Od starta je bilo jasno da ove dvije izjave treba izdvojiti, jer su ih dali u fazi kada se vodila istraga za organizovani kriminal. To se znalo od prvog trenutka, ali šta da se radi kada se išlo na silovanje prava, kada su se donosile odluke za koje je bilo jasno da su nezakonite”, kazao je Durutović.

U drugom sudskom postupku, dok je vijećem predsjedavala sudija Slavka Vukčević, podgorički Viši sud ta dva dokaza izdvojio je rješenjem, ali su u dokaze vraćeni nakon žalbe specijalnog tužioca.

Apelacioni sud je tada ukinuo tu odluku.

“Apelacioni sud donio je rješenje kojim je ova dva dokaza vratio u dokaznu građu, što je bilo potpuno nezakonito i u tom trenutku. A posebno nakon toga kada su optuženi pravosnažno oslobođeni za organizovani kriminal. Prema članu 412 Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), u ponovljenom suđenju, postupa se po onom dijelu optužnice u kojem je ukinuta ta presuda. Znači, ovaj dio je definitivno završen, jer su pravosnažno oslobođeni i tu više nije bilo priče o organizovanom kriminalu. Čak i kada bi se primjenjivao stari ZKP, nisu mogli ostaviti u dokaznoj građi te dokaze, tako da je to bilo apsolutno nesporno”, rekao je Durutović.

Presuda potvrđena u aprilu 2013.

Apelacioni sud u aprilu 2013. potvrdio je presudu kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 120 godina zatvora.

U presudi je pisalo da su Boreta i Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, jer su organizovali i podstrekli na ubistvo policajca. Čila Šćekić je, kako se navodi, ispalio rafal u svog prezimenjaka, a nedaleko od kuće inspektora, Vujadinović ga je čekao u kolima. I oni su osuđeni na po 30 godina zatvora.

Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu “Splendid” u junu i julu 2005, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika tog hotela Žarka Radulovića.

Prema navodima prvostepene presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”, kada je otkrio da je to radio Baranin Alan Kožar.

Nakon toga, organizovano je njegovo ubistvo.

Iz Vrhovnog suda su napisali da se u postupku donošenje prvostepene i drugostepene presude nije sudilo za krivična djela iz domena organizovanog kriminala, pa se kao dokazi nijesu mogli koristiti obavještenja koja su specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka dali Radulović i Vlaović.

Takođe, naveli su da je sud u ponovljenom suđenju, nakon hapšenja Čile Šćekića, bio dužan da ponovo reprodukuje izjavu zaštićenog svjedoka Vlaovića, što nije učinjeno.

“Nereprodukovanje audiovizuelnog snimka, imalo je uticaja na zakonito i pravilno donošenje presude”, konstatovali su iz Vrhovnog suda.

Bigović: “Što izbiste ovoga momka, Šćeka”

“Činjenica da su Boreta i Bigović saučesnici u ubistvu proizilazi iz posrednih saznanja svjedoka Žarka Radulovića, kome je svjedok Željko Pejović prenio da mu je Budvanin rekao da moraju Alana Kožara da izvuku iz zatvora, 'jer ko zna šta može pričati' i kazao mu - 'zbog njega smo i Šćeku razdužili'”, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda, kojom je potvrđena odluka Višeg suda.

U presudi Apelacionog suda piše da na isti zaključak navodi i izjava Radulovića o osobi, čije ime nije želio da kaže, a koja mu je navodno prenijela dio razgovora sa Bigovićem. Bigović je navodno rekao: “Prilikom hapšenja Kožara, prema njemu se loše postupalo, neki su već platili za to, a platiće i drugi”.

Ljubo Bigović

“Ove činjenice su u potpunosti saglasne sa neposrednim saznanjima svjedoka Vlaovića, kada mu se Boreta povjerio prilikom zajedničkog boravka u zatvoru, da je Milan Čila Šćekić direktni izvršilac. U vezi sa finansiranjem ubistva, Vlaoviću je Boreta naveo da je osim njega glavni finansijer bio i Bigović, te ga je to koštalo koliko i dva vozila “ferari” - oko 300 do 340 hiljada eura. Iz ovoga očigledno proizilazi da su Boreta i Bigović podstrekli Vujadinovića i Šćekića da iz koristoljublja ubiju službenika policije”, navodi se u presudi Apelacionog suda.

Oni navode da su kolege iz Višeg suda pravilno zaključile da je Bigović, kada je došao ispred prostorija policije u Kolašinu 28. jula 2005. godine, bio motivisan strahom da će optuženi Kožar policiji priznati da je podmetao eksploziv ispod “Splendida”, te da su on i Boreta - saučesnici.

“Pravilan je zaključak suda da su riječi koje je Bigović uputio inspektoru Šćekiću ispred tih prostorija predstavljale prijetnju da prekine policijsku istragu u vezi sa otkrivanjem učesnika u dešavanjima na gradilištu hotela 'Splendid', shvatajući da je ona vodila u njihovom pravcu", navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Bigović je tada, prema optužnici, rekao Šćekiću: “Što izbiste ovog momka, Šćeka, ja sam mislio da su ta vremena za nama, za razliku od tebe, mi igramo pošteno, uživaj Šćeka”.

Galerija

Bonus video: