Fortaleza: Santa Marija ili novi Lisabon

Fortaleza je glavni grad brazilske savezne države Seara i peti po veličini grad u Brazilu, sa populacijom od 2,5 miliona stanovnika
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2014. 12:47h

Fortaleza je glavni grad brazilske savezne države Seara i peti po veličini grad u čitavom Brazilu, sa populacijom od 2,5 miliona stanovnika.

Za početak istorije Fortaleze uzima se 2. februar 1500. godine, kada je Španac Visente Pinzon pristao u uvalu Mucuripe i novu zemlju nazvao Santa Maria de la Konsolasion (Sveta Marija od Utjehe). Kolonizacija ovog mjesta počela je nešto više od 100 godina poslije, 1603. godine, kada je Pero Koeljo de Souza sagradio tvrđavu Sao Tiago i osnovao naselje Nova Lisboa (Novi Lisabon). Kasnije su Holanđani zauzeli sjevero-istok Brazila i ovdje osnovali tvrđavu Šonenborh. Fortaleza je zvanično postala selo 1726, dok je prijestonicom Seare proglašena 1799. godine.

Najveći uspon Fortaleza je doživjela krajem 19. vijeka, kada se znatno obogatila i doživjela veliki ekonomski, kulturni i infrastrukturni napredak. U 1922. godini zabilježila je znatan porast stanovništva kada su joj pripojeni gradovi Mesehana i Parangaba, koji su i sada važne oblasti grada, čime se broj stanovnika Fortaleze tada uvećao na preko 100 hiljada.

Klimu Fortaleze karakterišu visoke temperature tokom godine i velika vlažnost vazduha, kao i prijatni vjetar sa okeana. Temperatura je gotovo identična tokom svih 12 mjeseci u godini i kreće se u prosjeku od 23 do 34 stepena.

Ovaj grad je u posljednje vrijeme jedan od najvećih turističkih centara Brazila (među domaćim turistima najpopularnije odmaralište), a karakterišu ga prije svega prelijepe plaže, parkovi, katedrale... Ukupna dužina urbanih plaža u Fortalezi iznosi 25 kilometara.

Fortaleza je dom mnogih fudbalskih klubova, međutim nijedan od njih trenutno ne nastupa u brazilskoj prvoj ligi.

Dva najveća tima iz ovoga grada su Seara, koja trenutno nastupa u Seriji B, i Fortaleza koja se takmiči u trećoj ligi Brazila. Najveći uspjeh u istoriji kluba Seara je ostvarila 1994. godine, stigavši do finala Kupa Brazila, u kojem je poražena od Gremija. Nakon toga, dva puta je gubila i polufinale, 2005. i 2011. godine. Fortaleza je najveće rezultate postigla davnih 1960. i 1968. godine, kada je sezone završavala kao drugoplasirana u eliti.

Jugoslavija igrala na „Kastelau” poslije prvog renoviranja

Stadion „Plasido Aderaldo Kastelo”, poznatiji kao „Kastelao”, izgrađen je 1973. godine. Oba fudbalska kluba iz Fortaleze, Seara i Fortaleza, svoje protivnike dočekuju na njemu.

Stadion je ime dobio po nekadašnjem guverneru Seare, koji je bio glavni pobornik ideje o njegovoj izgradnji.

U maju 2001. godine krenulo se sa renoviranjem stadiona. Prvi meč od završetka radova na stadionu odigrale su reprezentacije Brazila i Jugoslavije, 23. marta 2002. godine. Ovaj meč obilježio je povratak Ronalda nakon dvije godine pauze zbog povrede.

Kompletan stadion je opet renoviran od marta 2011. do decembra 2012. godine, kako bi se na njemu igrali mečevi Kupa konfederacija 2013. i Svjetskog prvenstva 2014. godine. Ovo je prvi završeni stadion od svih 12 domaćina, koji su se takođe ili gradili ili renovirali.

Kastelao je renoviranjem maksimalno modernizovan, sagrađen je podzemni parking, obezbijeđeni svi mogući uslovi za medije, VIP gledaoce, zvaničnike i igrače, napravljen novi krov koji pokriva svaki red tribina, uključujući i one uz sam teren...

Pristup stadionu je takođe unaprijeđen sa četiri nove autobuske linije, jednom linijom tramvaja, te dvije nove stanice metroa.

Navijačima je ovako i te kako olakšan dolazak do Kastelaa i kompleksa čiji je on dio, a koji obuhvata restorane, bioskope, hotel i Olimpijski centar.

Bonus video: