Pape, istorija i balkanski problemi

Bosna i Hercegovina počinje Mundijal u Brazilu na „Marakani” i to protiv Argentine
5 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2014. 11:04h

"Plavo oko na asistenciju Džeke!!! Konačno, kada je njemački sudija puhnuo u pištaljku, više ništa nije bilo važno. Vidimo se u Brazilu", riječi su kojima je na portalu navijača fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine opisan najvažniji trenutak u istoriji fudbala ove zemlje. Koliko je samo emocije stalo u svega tri rečenice!

Noć između 15. i 16. juna, Marakana, Argentina - Bosna i Hercegovina... Može li se poželjeti ljepši debi na prvenstvima svijeta? Zemlja fudbala i najveličanstveniji stadion na svijetu, a protivnik jedna od najvećih fudbalskih sila u istoriji. Još kada se na ovo doda činjenica da je BiH daleko od autsajdera u ovom meču... Malo će ko u Bosni i Hercegovini spavati te večeri.

Selektor BiH, Safet Sušić, popularni Pape, izjavio je kako je našao lijek za jednog od najboljih fudbalera na svijetu, Lionela Mesija. U duelu sa „gaučosima” najteži zadatak će po svemu sudeći imati mladi Muhamed Bešić, za kojeg je Sušić siguran da može zaustaviti Mesija.

I pored selektorovog hvalospjeva, daleko je Bešić od najvažnijeg igrača tima. A kako i neće biti kada dijeli svlačionicu sa zvijezdama poput Edina Džeka, Vedada Ibiševića, Miralema Pjanića, kapitena Emira Spahića, Asmira Begovića...

Malo je trofeja, ukoliko uopšte ima takvih, koje je Mančester siti osvojio a da Džeko, ili kako ga zovu Bosanski dijamant, nije bio strijelac u odlučujućim momentima, Ibišević je bio taj čiji je gol protiv Litvanaca direktno odveo “zmajeve” u Brazil, Pjanić je tokom čitave sezone bio jedan od ključnih igrača vicešampiona Italije, Rome, Spahić je sa Bajer Leverkuzenom igrao osminu finala Lige šampiona i osvojio četvrto mjesto u Bundes ligi, dok je Stouk, čiji je Begović prvi golman, završio sezonu kao deveti u Premijer ligi.

Pored njih, tu je još mnogo izuzetno kvalitetnih igrača: Ibričić, Lulić, Misimović, Salihović, Mujdža, Kolašinac...

I Sušić je svjestan kvaliteta svog tima, te je osminu finala Svjetskog prvenstva najavio kao realan domet. Za plasman među dva najbolja u grupi F, odnosno 16 najboljih na svijetu, Bosni i Hercegovini i Argentini će protivnici biti reprezentacije Nigerije i Irana.

„Zmajevi” su grupu G kvalifikacija završili na prvom mjestu, u konkurenciji Grčke, Slovačke, Litvanije, Letonije i Lihtenštajna. Sušićevi izabranici su u 10 kola kvalifikacija upisali osam pobjeda, te po jedan remi i poraz, isto kao i Grci, međutim Bosanci su bili bolji međusobno.

U posljednje vrijeme je, nažalost, bilo dosta negativnih situacija u timu BiH i čini se da je atmosfera u svlačionici daleko od idealne. Prvo se između Sušića i ekipe zakuvalo oko Izeta Hajrovića, a potom se govorilo i o selektorovom sukobu sa predsjednikom Saveza.

Nakon toga su se i mediji umiješali kritikama na račun Sušićeve odluke da u Brazil vodi svog bratanića, Tina-Svena, a sve je kulminiralo kada u jednoj od prijateljskih utakmica Sušić nije ispoštovao dogovor sa Džekom, kojem su se kasnije suprotstavili i navijači...

Sigurno je, ipak, da će se svi u ekipi maksimalno potruditi da nesuglasice ostave iza sebe i da će se sve zaboraviti ukoliko se na Prvenstvu svijeta ostvari dobar rezultat, a sigurno je da ova ekipa može mnogo!

Galerija

Bonus video: