Samo dvije reprezentacije odbranile titulu na Mundijalu

Francuska je na Mundijalu 2002. postala prvi branilac titule koji je ispao u prvom krugu zauzevši posljednje mjesto u grupi, iza Danske, Senegala i Urugvaja
0 komentar(a)
Brazil, Mundijal, Foto: Reuters
Brazil, Mundijal, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2014. 10:08h

Španija će u Brazilu pokušati da postane tek treća reprezentacija koja je odbranila naslov prvaka, a prva nakon više od 50 godina.

Do danas su taj podvig napravile samo Italija (1934, 1938) i Brazil (1958, 1962).

Italijani su pod vođstvom Vitorija Poca povezali dvije titule neposredno prije Drugog svjetskog rata.

Osim što je bio briljatni taktičar Poco je 1934. mogao da računa na povratnike iz Argentine Montija i Orsija, kao i na veliku prednost domaćeg terena, dok je četiri godine kasnije u Francuskoj u napadu imao genijalce poput Piole i Meace.

Brazil je dominirao svjetskim fudbalom krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog vijeka.

Uz Pelea, po mnogima najvećeg svjetskog fudbalera svih vremena, Brazil je 1958. u napadu mogao da računa na sjajne Garinču, Didija, Vavu i Zagala, koji su ponovili uspjeh četiri godine kasnije u Čileu.

Francuska je na Mundijalu 2002. postala prvi branilac titule koji je ispao u prvom krugu zauzevši posljednje mjesto u grupi, iza Danske, Senegala i Urugvaja, dok je Brazil 2006. zaustavljen u četvrtfinalu upravo od Francuske.

Italija je prije četiri godine svoju odbranu naslova završila neslavno baš kao i Francuska 2002. - bila je posljednja u grupi, iza Paragvaja, Slovačke i Novog Zelanda.

Bonus video: