Pali ključni dokazi tužilaštva: Uvod u oslobađanje Borete i ekipe?

"Evo devet godina se sudi i sada ih oslobodiše... Lele meni Slavko, sine moj. Muče nas evo devet godina. Bolje i da su nas troje ubili"
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 07:33h

Vrhovni sud ukinuo je presudu osuđenima za ubistvo policijskog načelnika Slavoljuba Šćekića i predmet vratio na ponovno suđenje Apelacionom sudu.

Iz Vrhovnog suda saopštili su da se na ponovljenom glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave svjedoka Žarka Radulovića i zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, ocijenivši ih kao pravno nevaljane dokaze.

Na tim izjavama počivale su osuđujuće presude Višeg i Apelacionog suda.

Ipak, optuženi Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović, ostaće u pritvoru.

“U postupku donošenja, kako prvostepene, tako i drugostepene presude, nije se sudilo za krivična djela iz domena organizovanog kriminala, pa se u konkretnom slučaju nijesu mogli koristiti kao dokazi obavještenja koja su specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka dali Radulović i Vlaović, na čijim iskazima su se zasnivale presude nižestepenih sudova”, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Prema navodima prvostepene presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”, kada je otkrio da je to radio Baranin Alan Kožar

Oni objašnjavaju da je Milan Šćekić, optužen da je pucao na inspektora, bio u bjekstvu kada je zaštićeni svjedok Vlaović saslušan pomoću uređaja za zvučno i optičko snimanje i da je taj snimak trebalo pustiti i na ponovljenom suđenju.

“Nereprodukovanje audiovizuelnog snimka saslušanja svjedoka Vlaovića kod prvostepenog suda, imalo je uticaja na zakonito i pravilno donošenje presude... pa je u njegovom (Čile Šćekića) prisustvu bilo nužno reprodukovati audiovizuelni snimak saslušanja svjedoka, kako to zakon izričito propisuje, čime je optuženom povrijeđeno pravo na odbranu”, konstatovali su iz Vrhovnog suda.

Dodali su da je prvostepeni sud, suprotno zakonskim odredbama, bez saglasnosti odbrane pročitao zapisnike o ranijem saslušanju određenog broja svjedoka, iako je pretres držan pred drugim predsjednikom vijeća.

“Tako da je bila dužnost prvostepenog suda da glavni pretres počne iznova i da se tada neposredno saslušaju ovi svjedoci, koji su inače bili dostupni sudu, a što je takođe uticalo na donošenje pravilne i zakonite odluke, posebno kod činjenice da je Milanu Šćekiću ranije suđeno u odsustvu”, stoji u saopštenju.

Drugostepeni sud, navodi se, nije otklonio te povrede postupka koje su bile od uticaja na zakonito presuđenje, već je u svemu podržao stav prvostepenog suda.

“Kod učinjenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, Vrhovni sud je našao da je preuranjeno ocjenjivanje žalbenih navoda državnog tužioca i branilaca optuženih u pogledu ocjene pravilnosti i potpunosti činjeničnog utvrđenja nižestepenih sudova, a ovo posebno kod činjenice što se obavještenja Žarka Radulovića i Zorana Vlaovića, koja su data pred specijalnim tužiocem, moraju prethodno izdvojiti iz spisa predmeta, jer nijesu pravno valjani dokazi na kojima se može zasnivati presuda u ovoj krivično pravnoj stvari”, piše u saopštenju Vrhovnog suda.

Apelacioni sud ranije je potvrdio presudu kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 120 godina zatvora.

U presudi je pisalo da su Boreta i Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, jer su organizovali i podstrekli na ubistvo policajca. Čila Šćekić je, kako se navodi, ispalio rafal u svog prezimenjaka, a nedaleko od kuće inspektora Vujadinović ga je čekao u kolima. I oni su osuđeni na po 30 godina zatvora. Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu “Splendid” u junu i julu 2005, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika tog hotela Žarka Radulovića.

Prema navodima prvostepene presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”, kada je otkrio da je to radio Baranin Alan Kožar.

Nakon toga, organizovano je njegovo ubistvo.

Porodica Šćekić: Preostaje nam da se zapalimo pred sudom

Nezadovoljni odlukom Vrhovnog suda, porodica stradalog Šćekića, juče je ispred zgrade te institucije počela štrajk glađu, od čega su odustali nakon par sati.

Sestra ubijenog, Slavica Šćekić, objasnila je da je štrajk bio ishitren potez.

“Prekinuli smo štrajk glađu, jer smo odlučili da se borimo pravnim sredstvima. Štrajk znači odustajanje i predaja. Ovo je bila naša ishitrena odluka. Podnijeću krivičnu prijavu protiv vijeća Vrhovnog suda, zato što nijesu smjeli da donesu ovakvu odluku. Njihova odluka je nezakonito donijeta", ocijenila je.

Šćekići juče pred Vrhovnim sudom

Otac Miraš, majka Milka i sestra Slavica, ocijenili su da je odluka namjerno donijeta pred kraj radnog dana i uoči praznika.

"Nakon što smo pročitali na portalu 'Vijesti' da je ukinuta presuda, došli smo da pitamo Medenicu zbog čega je donesena takva odluka kada je dokazana krivica za ubistvo moga brata. Međutim, našli smo zatvorena vrata", kazala je Slavica.

"Evo devet godina se sudi i sada ih oslobodiše... Lele meni Slavko, sine moj. Muče nas evo devet godina. Bolje i da su nas troje ubili, nego što su njih oslobodili. Sram ih bilo", kazao je kroz suze Miraš.

"Trebali smo uzeti benzin da se zapalimo pred sudom", rekla je majka pokojnog Slavka.

"Očigledno da Milo Đukanović ne može da naredi da osude ovu bandu jer su njegovi vojnici, jer ako ih osude, oni će reći da je on nalogodavac... Mi smo nemoćni, ali ćemo štrajkovati glađu. Ili ćemo se zapaliti. Nešto ćemo smisliti šta ćemo uraditi. Trebalo bi da je ova ustanova pravna, ali nije jer Vesna Medenica radi po diktatu Mila Đukanovića", rekla je Slavica Šćekić.

Šta je pričao zaštićeni svjedok Vlaović: Rekao mi je da ih je ubistvo koštalo kao dva “ferarija”

Vlaović je, kao zaštićeni svjedok, ispričao da ga je jednog dana dok je ležao na krevetu u karantinu zatvora u Spužu, mobilnim telefonom pozvala sestra koja je udata kod Šćekića.

"Obratio sam se sestri 'Đe si Šćekićušo'. Saša Boreta me pitao da li je u srodstvu sa ubijenim inspektorom Šćekićem, a zatim je rekao: 'Oduvali smo smrada, zavukao je nos tamo gdje mu nije bilo mjesto'", ispričao je Vlaović tada.

Pojasnio je i da mu je Boreta potvrdio da je ubistvo počinio Čila Šćekić, a da mu je pomogao Ljubo Vujadinović.

"Boreta mi je rekao da je tu bio još jedan momak iz Crne Gore koji se nalazi u Beogradu. A ubistvo su platili on i Ljubo Bigović u vrijednosti dva 'ferarija'", ispričao je svjedok.

On je tada rekao da je sve što je saznao od Borete ispričao dvojici inspektora, koji su došli u Spuž i pitali ga da li nešto zna o ubistvu Šćekića.

"Nijesu tražili da potpišem izjavu. Narednog dana, došli ste vi, tužioče, i rekli mi da u istrazi pred istražnim sudijom ne pominjem da sam sa vama razgovarao, jer je to službena tajna i da kažem o našem razgovoru tek na suđenju", rekao je on tada, pred tužiteljkom Stojankom Radović.

“Platiće glavom, zbog njega smo razdužili Šćeku”

Žarko Radulović, suvlasnik "Splendida", dao je nekoliko različitih izjava od kojih su Viši i Apelacioni sud prihvatili one koje je 14. i 17. februara 2006. godine rekao tadašnjoj specijalnoj tužiteljki Stojanki Radović.

Radulović je tada kazao da je siguran da iza podmetanja bombaških napada na "Splendid" stoji barski kriminalni klan - Bigović, Kožar i Boreta.

Ispričao je da je od bivšeg radnika državne bezbjednosti BiH Mirka Subotića, saznao da je pozadina podmetanja eksplozija - reket koji treba da plati. To saznanje, Radulović je ispričao i Miću Orlandiću, tadašnjem pomoćniku ministra policije i Slavoljubu Šćekiću.

Radulović je specijalnom tužiocu ispričao i da je saznao da će podmetanje eksplozija prestati ako za dva i po miliona eura kupi kuću od Nikole Borete, iako vrijedi tri puta manje.

On je Stojanki Radović rekao da mu je Željko Maslovar, odnosno Željko Pejović, javio iz spuškog zatvora da se na izdržavanju kazne sreo sa Boretom, koji mu je tada rekao da će: "Žarko Radulović platiti glavom, jer smo zbog njega razdužili Šćeku".

Na glavnom pretresu, on je, međutim, promijenio ploču i kazao da se stidi koliko je lupao kada je davao izjavu specijalnom tužiocu.

Galerija

Bonus video: