Nigerijci još sanjaju četvrtfinale

Na mundijalima u Americi i Francuskoj Nigerijci su izborili prva mjesta u grupama, ali im je plasman među 16 najboljih bio i najveći domet
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 11:28h

Svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine bilo je prvo na kojem je nastupila Nigerija.

Ova afrička reprezentacija je od tada učestvovala na tri od četiri naredna prvenstva, a izborila je učešće i u Brazilu ove godine, što znači da se od posljednjih šest šampionata svijeta (uključujući ovogodišnje) Nigerija nije takmičila jedino u Njemačkoj 2006.

Na mundijalima u Americi i Francuskoj Nigerijci su izborili prva mjesta u grupama, ali im je plasman među 16 najboljih bio i najveći domet.

Nakon što su 1994. iza sebe u grupi ostavili Argentinu, Bugarsku i Grčku, u osmini finala ih je čekala Italija. Nigerijci su poveli golom Emanuelea Amunikea u 25. minutu i vodili sve do dva minuta prije kraja meča, kada je rezultat poravnao Roberto Bađo. U 12. minutu prvog produžetka Bađo je opet bio precizan, ovoga puta sa bijele tačke, te „azurima” donio prolaz u četvrtfinale.

Na narednom šampionatu Nigerijcima su poslije utakmica grupne faze u leđa gledali Paragvaj, Španija i još jednom - Bugarska. Ovog puta, „super orlovi” nisu bili ni blizu plasmana među osam najboljih, jer ih je u osmini finala savladala Danska sa 4:1.

Za razliku od ova dva šampionata, Nigerija je oba naredna na kojima je učestvovala završila kao posljednja u grupi. Interesantno je da su i na ovim mundijalima Nigerijci za protivnika u grupi imali selekciju Argentine, a ove dvije zemlje će se i u Brazilu takmičiti u grupi F. Nigeriji je od pet prvenstava svijeta na kojima je nastupila, žrijeb čak četiri puta dodijelio „gaučose” već u grupnoj fazi.

Nigerija je aktuelni šampion afričkog Kupa nacija, a osim 2013, ovo takmičenje je osvajala još u dva navrata - 1980. i 1994. godine.

Veoma lako su se „super orlovi” plasirali na ovogodišnji Mundijal.

U trećoj, presudnoj rundi kvalifikacija, žrijeb im je bio više nego naklonjen, dodijelivši im za protivnika najslabiju reprezentaciju od svih potencijalnih, Etiopiju. Nigerijci su bili bolji u oba susreta, ukupno 4:1, i tako obezbijedili sebi put u zemlju sambe.

U Nigeriji su veoma optimistični pred početak Svjetskog prvenstva. Ministar sporta Tamuno Danagogo je nedavno izjavio kako njegova zemlja može do titule šampiona u Brazilu, a njegove riječi je nakon toga potvrdio i sam selektor Stiven Keši, koji je poručio da je osvajanje prvenstva moguće jedino ukoliko se njegovi igrači dobro skoncentrišu, razmišljaju o mečevima jednom po jednom, kao i ukoliko ih zaobiđu povrede. Ipak, djeluje da je trijumf Nigerijaca na Mundijalu u rangu naučne fantastike.

I pored toga što je teško zamisliti Nigeriju na krovu svijeta, daleko od toga da Keši ima loš tim. Većina igrača reprezentacije nastupa za klubove koji se takmiče u najjačim evropskim ligama, a neka od najpoznatijih imena na spisku su klupski saigrač našeg Marka Baše, golman Vinsent Enijama, Džon Obi Mikel iz Čelzija, napadač Liverpula Viktor Mozes...

Pokazao je Keši da želi napadački fudbal od svog tima u Brazilu, tako što je na širi spisak (30 igrača) uvrstio čak 10 napadača!

Pored Nigerijaca i Argentine u grupi F na Mundijalu su još Bosna i Hercegovina i Iran.

Galerija

Bonus video: