Melem od nevena

Kao lijek koristi se cijela biljka osim korijena, a najveću primjenu u liječenju ima sam cvijet i latice nevena
224 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 16:49h

Cvjeta od juna pa do prvih mrazeva, a njegov cvijet se bere i suši. Za 1 kg suvog nevena u prosjeku je potrebno 5 kg svježeg.

Neven (Calendula) njeguje kožu i daje joj blistav izgled: kao melem njeguje kožu ruku i stopala i čini je mekom, dok kožu lica, odnosno njene ćelije, štite ljekovite supstance koje sadrži neven, tako da ona djeluje mladoliko. Melem od nevena možete napraviti sami ili kupiti u nekoj apoteci. Za melem ili za čaj koriste se svježe, ali i sušene žuto-narandžaste latice nevena.

Za melem od nevena potrebna je puna šaka cvjetova nevena, 100 ml maslinovog ulja i 20 g očišćenog pčelinjeg voska. Cvjetove ostavite oko 20 minuta u blago zagrijanom ulju. Zatim procijedite smesu kroz gazu. Zagrijte i dodajte vosak. Melem sipajte u čiste teglice i držite u frižideru. Inače, ulje i vosak možete zamijeniti prečišćenom svinjskom mašću.

Čaj od nevena umiruje stomačne tegobe i ublažava kožne zapaljenjske procese. Pripremićete ga tako što prelijete vrelom vodom 1–2 kašičice latica, ostavite 10 minuta da odstoji, a zatim ga procijedite.

Dejstvo korisnih supstanci nevena je najveće u vreme cvjetanja. Sadržaj eteričnih ulja, kao i supstanci koje ubrzavaju zaceljivanje rana tada je optimalno. Cvasti možete brati svaki drugi dan, najbolje u kasnim popodnevnim satima.

Melem od nevena trebalo bi da se nalazi u svakoj kućnoj apoteci. On ubrzava zarastanje rana. Ulje njeguje suvu i ispucalu kožu, a čaj ljekovito deluje na limfne žlijezde i jetru.

Kupka od nevena

Poznati starinski način liječenja su kupke od raznog ljekovitog bilja. Kupke od nevena pripremali su naši preci a i danas se koriste jer su vrlo djelotvorn u liječenju hemoroida, vaginalnih infekcija, genitalnog herpesa, infekcija mjehura i mnogih drugih tegoba. Kupka od nevena se priprema na sljedeći način. Jednu do dvije šoljice svježeg ili suvog cvijeta nevena preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji jedan dan. Nakon što je odstajala, smjesa se zagrije do vrenja i dodaje u toplu kupku.

Ljekovita dejstva:

  • ima antiupalno i antibakterijsko djelovanje
  • pospješuje zacjeljivanje rana
  • koristi se kod opeklina, uboda, uganuća i oteklina
  • liječi proširene vene i hemoroide
  • pomaže kod tegoba sa varenjem
  • stimuliše rad jetre i bubrega
  • djelotvoran je u borbi protiv virusa herpesa i hepatitisa
  • sprječava infekcije urinarnog trakta

Bonus video: