Telekom UnderhillFest u Podgorici: Jubilarno izdanje od 3. do 12. juna

Pokrovitelj UnderhillFesta je tradicionalno crnogorski Telekom
0 komentar(a)
Underhill, Foto: Vijesti
Underhill, Foto: Vijesti
Ažurirano: 20.05.2014. 17:57h

Telekom UnderhillFest, posvećen dugometražnim dokumentarnim filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, ove godine održaće se od trećeg do 12. juna u Podgorici.

Svečano otvaranje jubilarnog petog UnderhillFesta biće održano trećeg juna u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, kada će biti prikazano ostvarenje “20.000 Days on Earth“ Jana Forsajta i Džejn Polard, u čijem je središtu priča o jednom od najvećih umjetnika današnjice, Niku Kejvu, saopštili su organizatori UnderhillFesta, na juče održanoj konferenciji za novinare.

“Od četvrtog do 12. juna projekcije će se održavati svake večeri u sali Narodne biblioteke 'Radosav Ljumović', a publika će biti u prilici da pogleda najbolja ostvarenja iz svijeta i regiona”, kazao je Miroslav Minić, PR festivala.

Selekciju filmova za peto izdanje UnderhillFesta napravili su Anđelka Nenezić, direktorica festivala i Vuk perović, umjetnički direktor festivala.

“Filmovi će biti prikazani u tri kategorije - regionalnoj, međunarodnoj i vantakmičasrkoj selekciji. Kada je riječ o vantakmičasrkoj selekciji biće prikazan svjetski hit “Stories We Tell” Sare Poli iz Kanade i Marije Perović, u okviru međunarodne biće prikazana ostvarenja iz Holandije, Belgije, Amerike, Kanade, Francuske, Njemačke, a u regionalnoj selkciji filmovi su iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Kao i prethodnih godina tako i ove potrudili smo se da dovedemo goste koji će predstaviti svoje filmove na V UnderhillFestu. Sa nama će biti Zoran Đorđević protagonista filma 'Zoran i afrički tigrovi, a kada je riječ o međunarodnoj selekciji dolazi nam Španac Dejvid Munjoz koji je snimio film o vožnji taksijem kroz Maroko. Što se tiče regionalne selekcije dolazi Oliver Sertić kao producent dva filma - 'Mama Evropa' i 'Gangster te voli', kao i perijatelj festivala Vladimir Perović, poznati reditelj dokumentarnih filmova. Gošća festivala biće i Marija Džidževa koja je na prvom UnderhillFestu osvojila nagradu za film u regionalnoj selekciji, kao i Jovana i Dragan Nikolić”, najavila je Anđelka Nenezić.

Sanja Jovanović, direktorica produkcije festivala, najvila je edukativni program UnderhilFesta u okviru kojeg će predavanja održati novinar i urednik HRT-a, dokumentarista Robert Zuber, i Jovana Nikolić, producentkinja filma 'Pogrebnik' koji će biti prikazan na festivalu. O nagradama (Maslačak) u sve tri kategorije, odlučivaće žiri u sastavu dokumentarista Robert Zuber iz Hrvatske, režiser Mirko Matović iz Crne Gore i režiser Rajko Petrović iz Srbije.

Bonus video: