Lev se nada: To je ta dobitna kombinacija

Posljednja tri svjetska, te dva evropska prvenstva, fudbaleri Njemačke su završavali na podijumima, ne osvojivši nijedno zlato
0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Beta/AP
Njemačka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.05.2014. 10:55h

Od 17 prvenstava svijeta na kojima je učestvovala Njemačka, njeni reprezentativci se svega pet puta nijesu okitili medaljom! Da li treba još nešto reći kako bi se opisala veličina ove zemlje u svijetu fudbala?

Sa Mundijala Njemci imaju tri zlata, dok su po četiri puta osvajali preostale dvije medalje. Takođe, tri puta našli su se na krovu Evrope, jednak broj pobjeda i poraza imaju u finalima šampionata Starog kontinenta, a treći su bili u dva navrata.

Posljednja tri svjetska, te dva evropska prvenstva, fudbaleri Njemačke su završavali na podijumima, ne osvojivši nijedno zlato (ukupno dva srebra i tri bronze). Da li je došlo vrijeme da se selekcija Njemačke opet popne na najviše postolje prilikom ceremonije dodjele nagrada za najbolje reprezentacije na svijetu, prvi put nakon 1990. godine u Italiji?

Šanse za ovakav scenario u Brazilu veoma su velike. Sa sigurnošću se može reći da ne postoji reprezentacija koja je poput Njemačke pokrivena na svakoj poziciji na terenu. I ne samo to, ukoliko bi mogli da naprave tri ekipe koje imaju pravo da nastupe na Mundijalu u Brazilu, svaka bi bila bez mane, te ne bi bilo čudo da u tom slučaju nijedna druga država ne osvoji medalju. Manuel Nojer (za kojeg se zbog povrede još ne zna da li će putovati za Brazil), Robert Ciler, Roman Vajdenfeler, Rene Adler, Mark-Andre ter Štegen... Spisak je zaista dug. I da, to su samo golmani koji imaju pravo da nastupaju za ovaj tim. Većina reprezentacija koje će učestvovati na Svjetskom prvenstvu ove godine trčeći bi uzela u svoje redove i one čuvare mreže o kojima Joakim Lev nije ni razmatrao kada je birao tim za Brazil.

Iako se kaže da se bez vrhunskog golmana ništa ne može osvojiti, veliko je pitanje koliko će uopšte posla imati čuvari mreže “pancera” u Brazilu. Poslednju prepreku ka golmanu Njemačke predstavlja odbrana, predvođena kapitenom i jednim od najboljih bekova na svijetu Filipom Lamom, koju čine uglavnom defanzivci Bajerna i Borusije Dortmund, uz podršku Arsenalovog Pjera Mertezakera i Benedikta Hovedesa iz Šalkea.

Mesut Ozil, Bastian Švajnštajger, Tomas Miler, Sami Kedira, Toni Kros, Andre Širle, Mario Gece, Marko Rojs... - može li konkretniji dokaz teoreme o tri tima koja bi mogla osvojiti prva tri mjesta na Mundijalu?!

Višemjesečno odsustvo zbog povrede Marija Gomesa, koji neće biti spreman da zaigra na Mundijalu, jedino je zbog čega može da žali Lev pred put u Južnu Ameriku. Sigurno je da bi klasa Gomesa doprinijela igri njegovog tima... Tu je, ipak, Miroslav Klose, najbolji strijalac u istoriji Njemačke i drugi najbolji strijelac prvenstava svijeta (izjednačen sa legendom njemačkog fudbala, Gerdom Milerom, na obje liste). Napadaču Lacija će društvo u napadu praviti Lukas Podolski i Kevin Foland, tako da će imati ko da rešeta mreže protivnika Njemaca u Brazilu.

Ogroman plus za ovu reprezentaciju je i selektor Joakim Lev, koji je na čelu nacionalnog tima još od 2006. godine, tako da se može reći da u prste poznaje svaku prednost i manu svog tima.

Uz sve pomenuto do sada, i ovu generaciju fudbalera Njemačke krasi ono što je i kroz istoriju bilo karakteristično za sve reprezenativce ove zemlje - gospodsko ponašanje na terenu i davanje maksimuma u svakoj situaciji.

Zvuči zaista kao dobitna kombinacija!

Njemačka će pohod na titulu prvaka svijeta početi iz grupe G, u kojoj će joj društvo praviti selekcije Portugala, SAD-a i Gane.

Bonus video: