Marković: Imamo čemu da se nadamo

Sa dva boda protiv Holandije, ali i sa bodom u porazu od Rumunije, naši odbojkaši su ostali u borbi za drugo mjesto
1 komentar(a)
Milan Marković, Foto: Savo Prelević
Milan Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2014. 10:26h

Nakon prva dva kola, odnosno trećine kvalifikacija, posebno nakon neočekivanog poraza na startu od Rumunije (2:3), izgledalo je da su se odbojkaši Crne Gore oprostili od borbe za jedno od prva dva mjesta u grupi.

Posebno što su u trećem kolu za rivala imali Holandiju, prvog favorita grupe, koja je u prvom kolu sa 3:0 izgubila od Hrvatske, pa više nije imala prava na “prazan hod”.

Međutim, izabranici Slobodana Boškana su u nedjelju veče izvukli maksimum iz sebe, odigrali najbolji meč na turniru, i na kraju neočekivano “skinuli skalp” Holanđanima (3:2).

Postava Dabović, Ćulafić, Božidar i Gojko Ćuk, Medenica, Marković i Rašović je veoma dobro funkcionisala, ali su i igrači koju su ulazili sa klupe dali doprinos velikoj pobjedi, uz onu protiv Poljske (u maju 2008. godine, u Katovicama, takođe u kvalifikacijama za EP) najznačajnijem trijumfu u istoriji crnogorske muške odbojke.

"Moram da čestitam ekipi i stručnog štabu na pobjedi protiv Holandije, koja je jako značajna za nas, prije svega zbog samopouzdanja. Taj meč smo odigrali stvarno dobro. Primali smo servis dobro, servirali mnogo dobro, naš skok servis je bio opasan, što je i prevagnulo na kraju. Važno je što smo igru na turniru u Podgorici podizali iz meča u meč", kaže za “Vijesti” kapiten Crne Gore Milan Marković.

Sa dva boda protiv Holandije, ali i sa bodom u porazu od Rumunije, naši odbojkaši su ostali u trci za drugo mjesto u grupi, koje vodi u baraž kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Italiji i Bugarskoj.

Hrvatska je, naime, sa svih devet bodova na turniru u Podgorici već odmakla, i praktično je ovjerila prvo mjesto i direktan plasman na EP, posebno što su Hrvati domaćini drugog turnira, od petka do nedjelje u Zagrebu. Holandija sa četiri, Crna Gora sa tri i Rumunija sa dva boda boriće se za drugo mjesto.

Za Crnu Goru će, vjerovatno, presudan biti prvi meč u glavnom gradu Hrvatske, ponovo protiv Holandije. Novi trijumf bi otvorio vrata ka drugom mjestu, poraz bi, vjerovatno, značio definitivan kraj nadanja.

"Dobro je što na drugi turnir ne idemo sa sva tri poraza, jer bi odlazak u Zagreb u tom slučaju bio turistički. Sad imamo čemu da se nadamo. Mislim da svakako imamo šansi, jer će nam trijumf protiv Holandije podići samopouzdanje. Nadam se da ćemo spremni dočekati taj turnir. Do odlaska u Zagreb probaćemo da se “naštelimo” i probamo da izborimo taj baraž. Ako bi još Ćaćić mogao da nam pomogne, koliko god, to bi bilo značajno za nas. Ali, bitno je da nada i dalje postoji, nećemo se predavati dok god postoji šansa za prolaz", zaključio je Marković.

Izabranici Slobodana Boškana su juče odmarali a danas će nastaviti sa radom u Budvi, odakle će u četvrtak, preko Dubrovnika, otputovati za Zagreb.

Boškan: Podižemo formu, u Zagrebu ćemo igrati još bolje

Turnir u Podgorici je već arhiviran, misli su već usmjerene ka turniru u Zagrebu.

"Već smo okrenuti novom meču sa Holandijom, samo o tome razmišljamo, kako bismo što spremnije dočekali tu utakmicu. Znam da smo odlično odradili pripreme, momci su dali maksimum, i drago mi je da počinjemo da vidimo rezultat tog napornog dana. Polako podižemo formu, mislim da ćemo u Zagrebu igrati dobro. Za koliko će to biti dovoljno, ne znam, ali mislim da ćemo napredovati", rekao je selektor Crne Gore Slobodan Boškan.

Bonus video: