Zeleni čaj ublažava efekte pušenja

Slobodni radikali su prirodni nusprodukti normalnih tjelesnih procesa‚ ali su takođe i rezultat spoljnih izvora
168 pregleda 4 komentar(a)
zeleni čaj, Foto: Shutterstock
zeleni čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2014. 17:53h

Mada je dobro poznato da je pušenje uzročnik srčanih oboljenja i raka pluća, učestalost tih bolesti je i dalje neobjašnjivo niska u azijskim zemljama u kojima je pušenje uobičajeno, a istraživanja ukazuju na to da postoji sve više i više dokaza da veliku ulogu u tome ima zeleni čaj.

Istraživači sa američkog univerziteta Jejl došli su do dokaza da zeleni čaj poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od raka.

Oni, međutim, ne sugerišu da pušači treba da ignorišu opasnosti od pušenja i da jednostavno piju zeleni čaj, već ukazuju da visok sadržaj antioksidanata, zvanih katehini, u tom čaju mogu pružiti niz koristi po zdravlje.

Antioksidanti suzbijaju molekule poznate kao slobodni radikali kiseonika, koji, ako ih ima u prevelikim količinama, mogu pričiniti štetu organizmu i potencijalno dovesti do bolesti.

Slobodni radikali su prirodni nusprodukti normalnih tjelesnih procesa‚ ali su takođe i rezultat spoljnih izvora, kao što je duvan, podsjetila je agencija Rojters.

U Japanu, Kini i drugim azijskim zemljama uobičajeno je ispijanje zelenog čaja, koji je manje prerađen i bogatiji katehinima od crnog čaja, koji se obično troši na zapadu. Moguće je da ta navika pomaže da se objasni takozvani „Azijski paradoks", ukazuju istraživači sa Jejla.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da katehini iz zelenog čaja, naročito jedan nazvan EGCG, mogu pomoći da se spriječi proces razvoja koronarno-srčanih oboljenja putem delovanja na „loš" kolesterol LDL.

Bonus video: