Nikčević ispričala detalje napada

Ona je ponovila da je te večeri maskirana osoba sa fantomkom na glavi udarila palicom tri puta po glavi
277 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2014. 17:06h

Lidija Nikčević, dopisnica „Dana“ iz Nikšića, pred sudijom osnovnog suda u Nikšiću Ivanom Perovićem ispričala je detalje oko napada na nju koji se dogodio 3.januara, kada je brutalno pretučena ispred kancelarije dopisništva. Ona je ponovila da je te večeri maskirana osoba sa fantomkom na glavi udarila palicom tri puta po glavi i pobjegla u nepoznatom pravcu.

Za napad na Nikčevićku okrivljeni su Željko Miletić (47), vlasnik pogrebnog preduzeća “Narcis”, koji je navodno naručio i finansirao prebijanje, Milovan Gardašević (62) koji je okrivljen za planiranje i organizovanje prebijanja, Zoran Abramović (51), Vukašin Đurđevac (27) i Nikola Bulatović (27) da su učestvovali u neposrednom izvršenju krivičnog djela, dok je Vladimir Mitrović (31) okrivljen za pomaganje. Miletić je, navodno, za prebijanje novinarke “Dana” platio 4.000 eura, dok je Đurđevac, kako se navodi u optužnici, bio taj koji je Nikčevićku više puta udario palicom po glavi.

Na prethodnom ročištu Vladimir Mitrović je kazao da je ranije priznanje dao pod prisilom policije koja ga je tukla i ucjenila da to uradi.

Advokati okrivljenih insistirali su da Nikčevićka detaljnije opiše fizički izgled napadača smatrajući da Đurđevac ne odgovara njenom ranijem iskazu da je riječ o „nekrupnom napadaču“. Ona je kazala da to ne može da uradi jer je bila noć, a napadač maskiran.

Kazala je i da je sa Miletićem imala korektnu poslovnu saradnju, da Abramovića poznaje iz viđenja, kao i da Mitrovića ne poznaje ali da joj je prijetio preko telefona kada ga je u decembru pozvala zbog teksta koji je radila. Ostale okrivljene, kako je kazala, ne poznaje i za njih je čula tek onoga dana kada su uhapšeni.

Na suđenju se pojavila i svjedok Zorka Radulović koja je sa suprugom Nikčevićku te večeri prevezla da bolnice. Ona je kazala da je u početku mislila da je riječ o svađi srednjoškolaca, da je kasnije vidjela da jedna osoba u ruci drži palicu, ali da je u tom dijelu gdje je došlo do napada mračno tako da nije mogla vidjeti o kojim osobama je riječ.

Naredno ročište zakazano je za 29.maj kada će se kao svjedoci pojaviti Dejan i Miloš Vujović, Jovana Komar, Stevan Čolović, Mitar Rakčević, Slavka Nikčević, Dalibor i Veljko Vujanović, kao i inspektori Dragoljub Peković, Velibor Koprivica i Milovan Žižić. Sudija Perović će na tom ročištu odlučiti i o zahtjevu advokata da okrivljeni budu pušteni da se brane sa slobode uz ponuđeno jemstvo na ime pokretne i nepokretne imovine.

Tako je Gardaševć ponudio jemstvo u iznosu od 74.000 eura, Miletić 100.000, dok je majka Abramovića spremna da založi svu porodičnu imovinu u vrijednosti od oko 200.000 eura. I otac Đurđevca je takođe spreman da založi porodičnu kuću. Advokati su predložili da se pored jemstva odredi i dodatna mjera nadzora koju sud naloži.

Protest rodbine optuženih

Prije početka suđenja rodbina okrivljenih je ispred suda iznijela transparente na kojima su izrazili revolt zbog, kako tvrde, činjenice da su nevine osobe u zatvoru.

„Kao čovjek i roditelj osuđujem taj sramni čin napada i zahtijevam oštre kazne. Ali ni sud ni tužilaštvo nemaju niti jedan dokaz da je moj sin u tome učestvovao. Ako je moj sin to uradio ili učestvovao onda sam ja, njegov otac, saučesnik i spreman sam krivično i moralno da odgovaram pred sudom“, kazao je Miraš Đurđevac, otac mladića koji je okrivljen da je direktni izvršilac napada.

Đurđevac je kazao da je izgleda jedina krivica njegovog sina ta što mu se stan nalazi u blizini dopisništva „Dana“, kao i da njegov sin fizički nije mogao to da uradi jer je toga dana bio u stanu sa drugovima. Kazao je i da se iz njegovog stana ne može kontrolisati pristup dopisništvu.

„Ova optužnica je lažna i sramna. Shvatam novinarsku solidarnost, ali mislim da je istina iznad svega“, poručio je Đurđevac.

Galerija

Bonus video: