Proradili stari švercerski narkoputevi: “Trava” ne čeka na otvaranje prelaza

Učestale zapljene maruhuane za albanske proizvođače i njihove kurire na ilegalnim putevima na sjeveru mogle bi biti tek uračunati rabat. Toliko da se priča kako dvije partnerske države - Crna Gora i Albanija, vode strašnu bitku sa narkodilerima, dok zapravo, proizvodnja i trgovina marihuanom možda i nikada nije bila veća”...
448 pregleda 10 komentar(a)
droga, Tuzi, Foto: Uprava policije
droga, Tuzi, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 26.08.2018. 13:29h

Kada je nedavno na granici Crne Gore i Albanije kod Gusinja zaplijenjena još jedna velika količina skanka, postalo je jasno da su na tom dijelu granice proradili švercerski ilegalni narkoputevi, dobro poznati od ranije.

Policija je, naime, na crnogorskoj teritoriji pronašla sakrivene džakove u kojima se nalazilo 120 kilograma te droge.

Graničari su je pronašli u mjestu Lijevi Grnčar, a bila je upakovana u sedam džakova, koje je ostavilo nepoznato lice ili više njih, a u kojima se nalazilo 29 većih PVC pakovanja ukupne težine 121,5 kilograma.

Džakovi sa skankom su bili sakriveni u šiblju na dijelu terena gdje nema lokalnog puta.

O događaju su obaviješteni službenici Odsjeka za borbu protiv droge, koji su sa službenicima Centra bezbjednosti Berane izašli na lice mesta i izuzeli drogu.

Policija je saopštila da je o svemu obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, kao i da se preduzimaju dalje mjere i radnje u cilju identifikacije i pronalaska švercera...

Taj slučaj potvrdio je da je granica sa Albanijom i Kosovom porozna kao švajcarski sir i prepuna ilegalnih puteva.

Da je lokalno stanovništvo na planinskom graničnom pojasu nerijetko uključene u ove poslove, od kojih se očigledno živi mnogo bolje nego od stočarstva, potvrdio je i slučaj Plavljanina Lazara Radenovića (29).

On je u Višem sudu u Bijelom Polju krajem prošle godine osuđen na pet godina zatvora zbog “počinjenog kri­vič­nog dje­la ne­do­zvo­lje­no dr­ža­nje, pro­iz­vod­nja, i sta­vlja­nje u pro­met dro­ge” ili kraće rečeno - šverca.

Prema navodima optužnice, Ra­de­no­vić je 4. oktobra prošle go­di­ne iz Al­ba­ni­je u Cr­nu Go­ru, švercerskim putevima unio 122 kilograma skanka.

Granična patrola zaustavila ga je u mjestu Godilje, nedaleko od Gusinja, dok je sa još tri lica vodio konja natovarenog sa pet crnih torbi.

Čim su ugledali graničare, nepoznate osobe pobjegle su na teritoriju Albanije, dok je Radenović uhapšen, a skank je zaplijenjen.

Da se mreža švercera od granične zone širi prema unutrašnjosti govori činjenica da je, takođe nedavno u ovom rejonu, nadomak Andrijevice, uhapšen I.Đ. iz Podgorice.

U njegovom automobilu “tojota jaris” pronađeni su džak i veća crna torba u kojima su se nalazila tirdeset i tri PVC pakovanja sa taman toliko kilograma skanka.

Državljanin Albanije Fluturim Brahaj (22) uhapšen je u policijskoj zasjedi, u mjestu Vusanje, nedaleko od Gusinja, kada je iz Albanije prenio džak sa oko 11 kilograma skanka.

Policija je zasjedu postavila po dojavi, ali nije uspjela da uhapsi i osobe iz Crne Gore koje je, sudeći po svemu, redovno snabdijevao drogom radi dalje prodaje ili transporta.

Svi ti slučajevi desili su se praktično u posljednjih nekoliko mjeseci i svjedoče da su ilegalni putevi iz pravca Albanije na području Plava i Gusinja vrlo frekventni.

Od ranije se zna da ilegalnih puteva koji sa Kosova i Albanije vode prema Crnoj Gori, i na kojima se odvija najvećim dijelom šverc narkotika, ali i drugih vrsta roba, ima desetak, dok pogranična policija niti ima ljudstva niti opreme da stigne sve da pokrije u svakom trenutku, što je idealna situacija za švercere.

Na području plavske i gusinjske opštine prohodni su putevi koji vode prema Kosovu preko planine Bogićevice. Iz ovih opština se ilegalno može doći i do Albanije, a to je najlakše učiniti putem koji od Gusinja vodi preko sela Vusanje.

Albanija je poznata kao jedan od najvećih proizvođača marihuane i skanka u svijetu.

Uprkos policijskim akcijama koje su u toj državi vođene u selu Lazaret, očigledno da je ta proizvodnja i dalje vrlo razvijena, a švercerski kanali prema zapadnoj Evropi nerijetko vode upravo preko Crne Gore.

Ako je u posljednjih pola godine samo na području ilegalnih puteva u Gusinju i Plavu zaplijenjeno ukupno nekoliko stotina kilograma marihuane, nameće se pitanje koliko narkotika tim putevima svakodnevno ulazi u Crnu Goru...

Na području Plava i Gusinja na zvanično otvaranje čekaju makar tri granična prelaza. Dok se sa tim poslom ne žuri, ilegalni kanali i putevi kojima se kreću šverceri otvoreni su očigledno tokom sva četiri godišnja doba i funkcionišu besprekorno.

Učestale zapljene maruhuane za albanske proizvođače i njihove kurire na ilegalnim putevima na sjeveru mogle bi biti tek uračunati rabat. Toliko da se priča kako dvije partnerske države vode strašnu bitku sa narkodilerima, dok, zapravo, proizvodnja i trgovina marihuanom možda i nikada nije bila veća.

Bonus video: