Žan Lik Godar: Baš me briga za Zlatnu palmu

“U duhu kontradiktornosti, volio bih kad ne bi bilo nikakve nagrade”
61 pregleda 0 komentar(a)
Žan Lik Godar (Novina), Foto: Wordpress.com
Žan Lik Godar (Novina), Foto: Wordpress.com
Ažurirano: 19.05.2014. 06:48h

Legendarni francusko-švedski reditelj Žan Lik Godar izjavio je da nema namjeru da ide u Kan, niti da je zainteresovan za nagradu, iako je njegov film “Goodbye to Language” u trci za Zlatnu palmu.

Odgovarajući na pitanje švedske televizije RTS da li će biti na festivalu, rekao je: “Ne, zato što sam već jednom išao”. Upitan da li bi nešto moglo da promijeni njegovo mišljenje, 83-godišnji reditelj rekao je: “Ništa”.

Godar je naglavačke okrenuo filmsku umjetnost u Evropi šezdesetih godina prošlog vijeka svojim “Novim talasom”, koji je favorizovao snimanje na otvorenom umjesto u studiju, uz upotrebu improvizovanog scenarija i prirodnog zvuka. Iako nikada nije osvojio nagradu u Kanu, njegov film je među 18 onih koji se ove godine takmiče za prestižnu nagradu.

Ipak, on izgleda nije zainteresovan za priznanja.

“U duhu kontradiktornosti, volio bih kad ne bi bilo nikakve nagrade”, rekao je on. Dodao je, međutim, da bi se radovao Zlatnoj palmi da ju je dobio “pre 30 - 40 godina”, ali da bi “to bez sumnje pričinilo štetu i srećan sam što sam to izbjegao”. Takođe, rekao je da bi trofej, ukoliko ga dobije, dao svom savjetniku za finansije, kao što je učinio i sa počasnim Oskarom koji je osvojio 2010. godine.

U Kanu je preksinoć prikazan film o seksulanoj aferi bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, u režiji Ejbela Ferare, na koji je publika prilično hladno reagovala. Film je prikazan van konkurencije, a poslije projekcije glumci Žerar Depardije i Žilijet Binoš izašli su da pozdrave publiku, koja ih je hladno dočekala - bez aplauza.

Godar je naglavačke okrenuo filmsku umjetnost u Evropi svojim “Novim talasom”

Bonus video: