Crna Gora pobijedila Holandiju

Crnogorski odbojkaši upisali su prvi trijumf u E grupi i ostali u trci za drugo mjesto i plasman u baraž
120 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2014. 19:11h

Izgubili su meč koji su morali da dobiju (Rumuniju), poraženi su od Hrvatske (osvojili samo set), iako su odigrali bolje nego na premijeri, ali su zato iznenadili protivnika koji je, na papiru, slovio za prvog favorita u grupi - Crna Gora je kvalifikacioni turnir u Podgorici zatvorila neočekivanim trijumfom protiv Holandije (3:2), nakon pet uzbudljivih setova.

Da nije bilo velike greške sudija u trećem setu, pri rezultatu 1:1 u setovima, kada su na 17:15 za Crnu Goru očigledan poen Miloša Ćulafića (lopta je od bloka Holanđana, nakon smeča našeg korektora, završila u autu) dodijeli Holanđanima, možda su izabranici Slobodana Boškana mogli i do sva tri boda.

Ipak, za pohvalu je što su „crveni” uspjeli da se nakon 1:2 u setovima, uz očiglednu nervozu zbog onakvog gubitka trećeg seta (Milan Marković je „bijes” iskalio na prvom sudiji, Bugarinu Milanu Todorovu, koji je kapitenu naše selekciju zbog prigovora prvo pokazao crveni karton, što je značio poen za protivnika, a onda ga i isključio do kraja seta), vrate u život i na kraju stignu do zaslužene pobjede.

Ovom pobjedom, uz onu protiv Poljske od prije nekoliko godine najznačajniju u istoriji naše odbojke, Crna Gora se vratila u igru kada je borba za drugo mjesto u pitanju (prvoplasirana Hrvatska je već odmakla sa svih devet bodova), jer ima bod manje od Holandije, i bod više od Rumunije.

“Holandija je veliki favorit naše grupe, ali smo protiv njih od starta odigrali maksimalno odgovorno i motivisano, bez obzira na dva poraza u prva dva kola. Presrećni smo zbog pobjede, sa kojom idemo za Zagreb sa većim optimizmom da se borimo za prolaz. Nadam se da ćemo i tamo nastaviti u ritmu kakav smo imali protiv Holandije”, rekao je „Vijestima” primač Crne Gore Vuk Medenica.

Crna Gora je do pobjede protiv Holandije došla sa postavom koju je Boškan pronašao u drugom setu duela sa Hrvatskoj – tehničar Simo Dabović, korektor Miloš Ćulafić, primači Božidar Ćuk i Vuk Medenica, srednji blokeri Milan Marković i Gojko Ćuk, te libero Ivan Rašović.

Na[a selekcija je u prvom setu vodila samo do 4:3, nakon čega je Holandija preuzela igru u svoje ruke, i vođstvo ispuštala do kraja. Istina, Marković i drugovi su držali priključak do 15:16, nakon čega su "lale" serijom 3:0 otišle na 19:15 i prelomile prvi set.

Serijom 8:0, na servis Ćulafića (jedan prvi napad i četiri kontre Božidara Ćuka, dva asa Ćulafića i jedna kontra), Crna Gora je u drugom setu povela 10:3 i stavila do znanja rivalu da želi borbu do kraja. Crna Gora je vodila i 14:6 i 20:12, pa gostima nijesu ni dali šansu da se vrate u ovaj set.

Crna Gora je odlično počela i treći set, povela je 7:4, potom i 12:8 i 14:9, a na 17:13 se činilo da ima set u rukama. Međutim, Holanđani su prvo smanjili na 17:15, a onda uz već pomenutu grešku sudija preokrenuli na 18:17. Rezultatska neizvjesnost je trajala do 21:21, a onda je Holandija sa tri uzastopna poena otišla na 24:21. Božidar i Gojko Ćuk su smanjili na 23:24, ali je Kelevajn stavio tačku na ovaj set.

Holandija je imala bolji početak četvrtog seta, sa tri poena na prvom tehničkom tajm-autu (8:5). Crna Gora je uhvatila priključak prije drugog obaveznog odmora (15:15), a onda je serijom 5:0, ponovo na servis Ćulafića (prvi napan, dvije kontre i as Ćulafića, blok Marka Vujovića) stigla do 24:20. Holanđani su dobro priprijetili na 24:23, i natjerali Boškana da uzme dva tajm-auta u tom periodu. Ipak, Božo Ćuk je donio izjednačenje.

Za razliku od meča sa Rumunijom, Crna Gora je peti, odlučujući set odigrala znatno sigurnije, odlučnije, pa Holandija skoro i da nije imala šansi. Neizvjesnost je trajala do 5:5, a onda su dvije greške "lala" i blok Markovića Crnoj Gori donijeli prednost od 8:5 na promjeni strana. To je bila i presudna prednost, jer je domaćin do kraja rutinski priveo set i meč kraju, i na kraju proslavio veliku pobjedu.

Drugi turnir igra se od 23. do 25. maja u Zagrebu. Prvi rival u glavnom gradu Hrvatske je ponovo Holandija.

Crna Gora - Holandija 3:2 (19:25, 25:16, 23:25, 25:23, 15:10)

Podgorica - Dvorana: „Morača“. Gledalaca: 300. Sudije: Milan Todorov (Bugarska) i Konstantinos Vuduris (Grčka). Poeni iz napada: Crna Gora 56, Holandija 54. Poeni iz bloka: Crna Gora 11, Holandija 12. Poeni iz servisa: Crna Gora 9, Holandija 8. Greške: Crna Gora 25, Holandija 31.

Crna Gora: Minić 2, DABOVIĆ 8, G. ĆUK 8, Strugar, RAŠOVIĆ (libero), MARKOVIĆ 5, Radunović, B. ĆUK 21, MEDENICA 8, Vujović 1, Ječmenica, ĆULAFIĆ 23.

Holandija: ABDEL-AZIZ 4, Van Harskamp, Ter Horst, Man 6, JORNA (libero), VAN BEMELEN 8, RAUVERDINK 10, KOJ 12, KLAPVAJK 16, KELEVAJN 16, Overbeke 2, Defenbah.

Galerija

Bonus video: