Brod sa 47 tona cigareta plovio ka Crnoj Gori?

Teretnjak je blokiran nedaleko od Drača, a na njemu su pronađene švercovane cigarete vrijedne više od sedam miliona eura
31 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2014. 17:36h

Albanski policajci i carinici prekinuli su švercerski lanac sa Kipra i zaplijenili 47 tona cigareta, koje su se nalazile na velikom teretnom brodu “Era 1”, koji se navodno zaputio ka Crnoj Gori.

Brod je krenuo iz sjevernog Kipra. Prema istim informacijama, 14. maja zbog lošeg vremena tražio je pristajanje u Valonu, drugu po veličini luku u Albaniji. Mediji u Albaniji prenijeli su da u početku nadležnim nije bilo ništa sumnjivo. Dva dana kasnije iz zaliva je isplovio bez dozvole nadležnih, što je odmah izazvalo sumnju.

Nakon brze reakcije bezbjednosnih organa Albanije teretnjak je blokiran nedaleko od Drača, a na njemu su pronađene švercovane cigarete vrijedne više od sedam miliona eura.

Generalna direktorica carina Albanije Eliza Spiropali, kako je prenijela Oranews.tv, saopštila je da je nakon verifikacije papira otkrila da su krijumčarene cigarete ipak bile namijenjene albanskom tržištu.

“Mislilo se da ide za Crnu Goru, ali činjenica da se našao bez pečata pokazuje da se radi o krijumčarenju”, kazala je Spiropali u izjavi za medije u Luci Drač.

Brod “Era 1” neposredno prije blokade plovio je pod zastavom Tanzanije, a na njemu se nalazila ukrajinska posada.

Nakon brze reakcije bezbjednosnih organa Albanije, teretnjak je blokiran nedaleko od Drača, a na njemu su nađene švercovane cigarete vrijedne više od sedam miliona

Uspješnu akciju prekida lanca krijumčarenja prokomentarisao je i albanski premijer Edi Rama, osvrnuvši se na ranije optužbe državnih organa u toj zemlji da su potkupljivi.

“Ko ima uši čuje, ko ima oči vidi, ko ima mozak razumije. Zapljena 47 tona cigareta znači da carinici ne mogu biti kupljeni...”, rekao je on.

Prema informacijama “Vijesti”, brod “Era 1“ je mali teretnjak dužine 48 metara i deplasmana 500 tona, izgrađen 1986. godine u Draču u Albaniji.

Pod originalnim imenom „Angjelika“ i albanskom zastavom, plovio je do januara 1990.

U narednih nekoliko godina promijenio je više vlasnika i imena „Florida“, „Kavaja“, „Gur Kirpa“, da bi u decembra 2009, postao „Romeo“ i bio registrovan u Boliviji.

Iz tog perioda je i činjenica da su brod grčke vlasti krajem decembra 201, zaplijenile u luci Kisamos na ostrvu Krit zbog švercovanja cigareta.

Pripadnici grčke Obalne straže i carinske službe upali su na brod koji je stigao iz luke Famagusta na turskom dijelu Kipra i bio je usidren u zalivu ispred Kisamosa, te nije odgovarao na radio-pozive lučkih vlasti.

Uz pomoć policijskog psa, agenti su na brodu pronašli tri hiljade paketa krijumčarenih cigareta.

Grčke vlasti odmah su uhapsile svih devet stranaca - članova posade „Romea“ i izvele ih pred sud zbog šverca, a brod i teret su zaplijenjeni.

U aprilu prošle godine brod opet mijenja ime i postaje „Rom“, bolivijsku zastavu zamijenio je panamskom, a vlasnik mu je formalno kompanija „Diaplous Marine“, registrovana na Maršalskim ostrvima.

Ovakva praksa promjene imena broda skraćivanjem originalnog naziva u pomorskim krugovima obično se povezuje sa namjerom vlasnika da brod ili pošalje na posljednje putovanje u rezalište, ili da ga iskoristi za neku „specijalnu“ švercersku misiju.

Mali i oronuli teretnjak koji se posljednjih godina stalno vrzma po istočnom Mediteranu, gotovo je idealan kandidat za švercovanje jer iako „padne“, vlasnik neće izgubiti puno novca zato što se radi o dotrajalom i starom plovilu, tek nešto malo vrijednijem od cijene njegove težine u starom željezu.

Prije nekoliko mjeseci promijenio ime u “Era 1”

Prije nekoliko mjeseci stari teretnjak, koji je blokiran u Albaniji, promijenio je ime i postao je „Era 1“, a umjesto panamske, sada vije zastavu Tanzanije.

Prema podacima sa sajtova koji prate kretanje trgovačkih brodova putem AIS-a, „Era 1“ je u proteklih par mjeseci plovio između grčkih i luke Famagusta na turskom dijelu Kipra. Posljednji put preko transpondera identifikovan je 6. maja oko 13.30 sati kada se brod nalazio istočno od grčkog ostrva Zakintos, i plovio je u kursu 165 stepeni, brzinom od 6,7 čvorova.

Nakon toga, njegov AIS transponder je prestao da radi i već desetak dana se preko ovog suistema ne može pratiti kretanje ovog broda na kojem je ukrajinska posada.

Prema nezvaničnim informacijama iz krugova bliskih Ministarstvu odbrane „Era 1“ od 6. maja do danas nije uočavan u dometu AIS baznih stanica i osmatračkih radara na našoj obali, kojima Mornarica VCG kontroliše naše teritorijalne i vode južnog Jadrana.

Bonus video: