Publika hladno reagovala na film o Dominiku Stros-Kanu

Film, koji je u Francuskoj izazvao polemike, prikazan je u posebnoj sali za internet projekcije, pošto je to ostvaranje u Francuskoj dostupno samo na taj način
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2014. 08:51h

Publika u Kanu hladno je reagovala na premijeru filma o seksualnoj aferi bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana.

Film "Dobrodošli u Njujork" reditelja Ejbela Ferare prikazan je van konkurencije na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Nakon projekcije filma, glavni glumci Žerar Depardije i Žaklin Bise došli su da pozdrave publiku, ali niko nije ni njima ni filmu aplaudirao.

Filmski kritičari ocijenili su da je Ferara imao čudan pristup toj aferi. S jedne strane, film ima dokumentarne elemente pošto je snimljen u Stros-Kanovom stanu u Njujorku, gdej je francuski političar bio u kućnom pritvoru.

S druge strane, u filmu Depardije nije uopšte pokušao da prikaže Stros-Kana kao vjerodostojnog ekonomistu i političara za kojeg se vjerovalo u to vrijeme da bi mogao da postane budući predsjednik Francuske.

"Depardije ostaje Depardije i to je ono što je najfascinantnije u filmu. Film predstavlja skriveni autoportret glumca, kojeg smatraju za jednog od najtalentovanijih glumaca svoje generacije", naveli su kritičari.

Dijalog u filmu predstavlja mješavinu engleskog i francuskog, posebno što su neke rečenice započete na engleskom a dovršene na francuskom.

"Umjesto ukletog remek djela, imamo neki film koji samo izaziva našu radoznalost, kao što ga je i sam Depardije opisao - hepening", zaključili su kritičari.

Film, koji je u Francuskoj izazvao polemike, sinoć je prikazan u posebnoj sali za internet projekcije, pošto je to ostvaranje u Francuskoj dostupno samo na taj način.

U zvaničnoj konkurenciji za nagradu festivala, sinoć je prikazan film o modnom kreatoru Ivu Sen-Loranu, "Sen Loran" francuskog reditelja Bertrana Bonela (Bertrand Bonello).

Galerija

Bonus video: