Oto Rehagel najstariji selektor

Rehagel je mjesto najstarijeg preuzeo od Italijana Ćezarea Maldinija, koji je 2002. godine kada je u Koreji i Japanu vodio selekciju Paragvaja imao 70 godina
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2014. 11:56h

Oto Rehagel je najstariji trener koji je vodio neku selekciju na mundijalima. Njemac je tokom Šampionata svijeta u Južnoj Africi 2010. godine, kada je sa klupe predvodio reprezentativce Grčke, imao 71 godinu.

Rehagel je mjesto najstarijeg preuzeo od Italijana Ćezarea Maldinija, koji je 2002. godine kada je u Koreji i Japanu vodio selekciju Paragvaja imao 70 godina.

Titulu najmlađeg trenera u istoriji prvenstava svijeta drži Argentinac Huan Hoze Tramutola još od prvog izdanja ovog takmičenja, 1930. godine.

* * *

Svjetsko prvenstvo 1970. godine ostalo je upamćeno uglavnom po fenomanalnom brazilskom timu, osvajaču trofeja te godine. Pored Brazilaca, Mundijal u Meksiku ostaće upamćen i po tome što se na ovom prvenstvu izvršila prva izmjena u istoriji ovog takmičenja. Istorijsku zamjenu napravio je trener SSSR-a na poluvremenu prvog meča šampionata, između SSSR-a i Meksika. Tada je Anatolij Puzač na terenu zamijenio Viktora Serebrjanikova.

* * *

Prema podacima Fife, 76 godina smatralo se da je Argentinac Giljermo Stabile prvi fudbaler koji je postigao het-trik u utakmicama svjetskih prvenstava. Tek 2006. godine Fifa je objavila da su tačne tvrdnje Amerikanca Berta Patenauda da je on ustvari taj koji je prvi uspio da postigne tri gola na jednom meču Mundijala, 17. jula 1930. godine, odnosno dva dana prije Stabilea. Drugi gol Patenauda na toj utakmici (protiv Paragvaja) doveo je do zabune, jer su ga neki upisivali kao autogol, drugi (uključujući i Fifu) kao gol Toma Florija, da bi konačno, 2006. godine Fifa zvanično potvrdila da je Patenaud bio strijelac sva tri pogotka. Nažalost, Bert Patenaud je preminuo mnogo prije ove odluke međunarodne svjetske fudbalske organizacije, na svoj 65. rođendan, 4. novembra 1974. godine. F. V.

Bonus video: