Odbrojavanje do SP u Brazilu: Juče Euzebio, danas Kristijano Ronaldo

Najveće iznenađenje je što selektor Paulo Bento nije pozvao jednog od najboljih igrača Zenita i ruske lige uopšte - Danija
67 pregleda 0 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Beta/AP
Ronaldo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.05.2014. 12:13h

Kristijano Ronaldo! Sigurno da je to danas prva asocijacija kod većine ljubitelja fudbala kada čuju riječ Portugal, što zaista ne treba da čudi. Ne postoji zemlja koja se ne bi ponosila do neba igračem, profesionalcem i ličnošću kakav je Ronaldo.

Iako predstavljamo reprezentaciju Portugala, pojmovi fudbal i Portugal se već duže vrijeme ne mogu izgovoriti, a da se uz to ne doda i ime zvanično najboljeg fudbalera svijeta.

Najveći uspjeh na većim takmičenjima Portugal je ostvario upravo na Ronaldovom debitantskom prvenstvu Evrope. Srebro, osvojeno kod kuće 2004. godine, jedina je medalja Portugalaca sa evropskih prvenstava, dok takođe jednu medalju, bronzanu, imaju i sa šampionata svijeta. Treće mjesto Portugalci su osvojili na Mundijalu u Engleskoj 1966. godine.

Tada su Euzebio (ubjedljivo najbolji strijelac prvenstva sa devet pogodaka) i drugovi furiozno stigli do polufinala, savladavši prvo u grupnoj fazi Mađarsku (3:1), Bugarsku (3:0) i Brazil (3:1), a zatim u četvrtfinalu i Sjevernu Koreju (5:3).

Euzebio je u četvrtfinalnom duelu postigao čak četiri pogotka za Portugalce! U polufinalu Portugal je poražen od domaćina i osvajača prvenstva te godine, Engleske, sa 2:1.

Jedini gol za Portugalce postigao je Euzebio iz penala, dok je dvostruki strijelac za Gordi Albion bio ser Bobi Čarlton. U duelu za treće mjesto, Portugal je bio bolji od SSSR-a sa 2:1.

Jednom su Portugalci bili četvrti na svijetu, 2006. godine u Njemačkoj, kada su u borbi za medalju poraženi rezultatom 3:1 od domaćina. Selektor Portugalaca tada je bio Luis Felipe Skolari, koji će na prvenstvu svijeta u Brazilu sjedjeti na klupi domaćina.

Grupnu fazu kvalifikacija za ovogodišnji Mundjal Portugal je završio na drugom mjestu (šest pobjeda, tri remija i jedan poraz), sa bodom manje od reprezentacije Rusije, te znatno ispred Izraela, Azerbejdžana, Sjeverne Irske i Luksemburga.

Rusija se tako direktno plasirala na prvenstvo svijeta, dok su momci Paola Benta dobili još jednu prepreku na putu ka Južnoj Americi. Nema ljubitelja fudbala koji se nakon žrijeba za baraž nije rastužio što će Svjetskom prvenstvu u Brazilu nedostajati jedan od velikana ovoga sporta - Kristijano Ronaldo ili Zlatan Ibrahimović - jer je upravo duel njihovih reprezentacija zakazan žrijebom.

Zlatan je u dva meča baraža isto toliko puta pogodio mrežu Ruija Patrisija, dok je vize za Brazil Portugalcima ispečatirao, ko bi drugi do Ronaldo, sa četiri pogotka u dva susreta!

Društvo Portugalu u grupi G Svjetskog prvenstva praviće Njemačka, Gana i SAD. Očekuje se da ekipa Paula Benta izbori jedno od mjesta koja vode u drugu fazu takmičenja, gdje bi je čekala neka od reprezentacija iz grupe H, Belgija, Alžir, Rusija ili Južna Koreja.

Velika očekivanja imaju Portugalci pred ovogodišnji šampionat svijeta. Dosta važnih igrača reprezentacije (Eduardo, Bruno Alveš, Pepe, Žoao Pereira, Raul Meireleš, Rikardo Kvarežma) već je ušlo u četvrtu deceniju kada su godine u pitanju, tako da će Mundijal u Brazilu najvjerovatnije biti posljednji na kojem će nastupiti većina njih, dok je teško povjerovati da će 29-godišnji Ronaldo za četiri godine biti u boljoj formi nego što je sada.

Sve to predstavlja dodatni motiv za Portugalce da ostvare što bolji rezultat u Brazilu.

Najveće iznenađenje u sastavu Portugala za Mundijal predstavlja to što Paulo Bento nije pozvao jednog od najboljih igrača Zenita i ruske lige uopšte - Danija. Uz već pomenute igrače, Bento najveće nade polaže u Ruija Patrisija, Fabija Koentraa, Migela Velosa, Žoaa Mutinja, Nanija i Huga Almeidu, tako da se i pored odsustva Danija kvalitet ove reprezentacije zaista ne dovodi u pitanje...

Bonus video: