Skupština Rvačkog saveza Crne Gore smijenila Utvića

Predsjednik Rvačkog saveza Crne Gore Nenad Utvić smijenjen je danas sa te funkcije, većinom glasova Skupštine te asocijacije na sjednici u Podgorici.
113 pregleda 0 komentar(a)
Rvanje, Foto: Beta/AP
Rvanje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.05.2014. 19:55h

Predsjednik Rvačkog saveza Crne Gore Nenad Utvić smijenjen je danas sa te funkcije, većinom glasova Skupštine te asocijacije na sjednici u Podgorici.

Skupštini je prisustvovao 21 delegat iz svih 11 klubova upisanih u Registar sportskih organizacija.

Skupština je formirala radno predsjedništvo, u sastavu Mališa Radović, Mladen Babić iz Mojkovca i Maja Camić, predstavnica RK Favorit iz Bijelog Polja, koje je dobilo zadatak da u narednih dvije nedjelje pripremi i zakaže novu Skupštinu.

Dogovoreno je da na narednoj Skupštini budu izabrani novi predsjednik, kao i svi ostali organi i komisije u skladu sa Zakonom o sportu.

Skupština je suspendovala RK Vembli zbog postupka koji se protiv tog kluba vodi protiv pred državnim organima oko organizacije Evropskog prvenstva za kadete, koje je održano u junu prošle godine u Baru.

Radni tim Uprave za mlade i sport ranije je organizaciju tog prvenstva ocijenio kao nezakonitu i sumnjivu.

Skupština RSCG podržala je Upravu za mlade i sport i zatražila od državnih organa da ispitaju i utvrde sve okolnosti da li u aktivnostima lica koja rukovode tim klubom i koja su sprovela organizaciju šampionata u Baru postoje elementi krivičkog djela.

Skupština je obilovala brojnim tenzijama, diskusijama i prepucavanjima, u kojima je kao glavni razlog lošeg stanja u crnogorskom rvanju naveden dosadašnji predsjednik.

Konstatovano je da za vrijeme njegovog mandata nije organizovano nijedno takmičenje, da je Savez funkcionisao netransparentno, bez primjene Zakona o sportu i Statut saveza.

Najviše polemike bilo je oko organizacije Evropskog prvenstva za kadete u Baru i ustupanja tehničke organizacije RK Vembli.

Saopšteno je da je kompletna organizacija bila nezakonita, a čelnici kluba optiživani su da novac od kotizacija i sponzora za šampionat u Baru, u iznosu od preko 400 hiljada eura, uplaćivan je na račun RK Vembli, od kojih ni cent nije proslijeđen RSCG.

Konstatovano je da je to bila, prema pravilima FILA, obaveza organizatora i to u iznosu od 20 odsto od ukupno naplaćenih kotizacija.

Bonus video: