Popravili igru, ali ništa od bodova: Crnogorski odbojkaši izgubili i od Hrvatske

Odbojkaši Crne Gore poraženi su večeras u Podgorici od Hrvatske 3:1, u utakmici 2. kola prvog turnira druge runde kvalifikacija za EP
88 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2014. 18:53h

Izabranici Slobodana Boškana su popravili igru u odnosu na neočekivan poraz od Rumunije, na startu, ali su, za razliku od petka (kada su uzeli bod), večeras ostali bez ijednog boda. Hrvatska je osvojila sva tri boda protiv Crne Gore, koja vrijede dvostruko, s obzirom da su osvojena protiv direktnog konkurenta u borbi za barem drugo mjesto, i to u Podgorici.

Nakon prva dva kola, međutim, Crna Gora ne samo da je “miljama” daleko od jednog od prva dva mjesta u grupi, već će u preostala četiri kola morati dobro da se pomuči da izbjegne posljednje mjesto.

Jer, nakon trećine druge runde kvalifikacija, samo Crna Gora nema pobjedu, a u “Morači” će igrati samo još jedan meč, sjutra protiv Holandije, prvog favorita u grupi, koji se, nakon neočekivano lakog poraza od Hrvatske, probudio protiv Rumunije.

“Ne znam šta je u pitanju, ne igramo na nivou na kojem bi trebalo. Vjerovatno je neka nervoza zbog igranja na našem terenu. Protiv Hrvatske smo igrali bolje nego prvog dana, ali je i protivnik bio kvalitetniji. Na kraju smo zasluženo izgubili. U nastavku moramo da pokažemo bolju igru ako mislimo nešto da napravimo. Naravno, nakon dva kola je situacija po nas loša, ali se nećemo predavati, imamo još četiri utakmice. Sve to može da se okrene vrlo lako, iako nam je sve sada otežano”, rekao je “Vijestima” korektor Crne Gore Miloš Ćulafić.

Crna Gora ima za čim da žali. U prvom setu je vodila 20:17, pa i 22:21, ali je serijom 3:0 Hrvatska preokrenula na 24:22, a onda i uzela prvi set.

Slično je bilo i u drugom setu, domaćin je vodio 17:15, pa je od 20:22 došao do 23:22, a onda je i anulirao prvu set loptu gostiju na 24:23. Crna Gora nije iskoristila svoju set loptu na 25:24, zato jeste Hrvatska svoju drugu za 2:0 u setovima.

Na 23:20 za Hrvatsku u trećem setu, činilo se da je sve gotovo, ali je postava koju je Boškan pronašao početkom drugog seta (Dabović, Ćulafić i Medenica umjesto Vujovića, Radunovića i Minića, uz startere Markovića, Gojka i Božidara Ćuka, te Rašovića) uspjela da se vrati u život, anulira tri meč lopte Hrvata, i iskoristi šestu set loptu da smanji na 2:1 u setovima.

“Crveni”, međutim, u četvrtom setu bili u igri do 11:11. nakon čega su Hrvati sa tri uzastopna poena uhvatili zalet za pobjedu...

Holandija je sjutra (18 časova) posljednja prilika za pobjedu u “Morači”.

“Oni su izgubili od Hrvatske, mi od Rumunije, ali to ništa ne znači. Mi moramo da pokažemo dobru igru, borbenost koja nas je krasila tokom priprema. Mislim da možemo da pobijedimo, nadam se da ćemo u nedjelju biti pravi”, dodao je Ćulafić.

U drugom meču ovog kola, Holandija je pobijedila Rumuniju 3:0 (27:25, 25:23, 25:18).

Nakon dva kola, prva je Hrvatska sa šest bodova, Holandija ima tri, Rumunija dva, a Crna Gora jedan.

U drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igraju se dva turnira, u Podgorici od 16. do 18. maja i Zagrebu, sedam dana kasnije.

Najuspješnija selekcija, nakon dva turnira i šest odigranih kola, izboriće plasman na šampionat, dok će drugoplasirana igrati baraž.

Sakupljeno 750 eura za ugrožene od poplava u Srbiji i BiH

Odbojkaški savez Crne Gore je uoči meča sa Hrvatskom najavio da će utakmica imati karater, odnosno da će svaki gledalac koji dođe u "Morači" moći da donira po euro (i više ako je u mogućnosti) u korist ugroženima od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Kako nam je nakon meča kazao generalni sekretar OSCG Ivan Bošković, sakupljeno je oko 750 eura od ove akcije. U dvorani je bilo prisutno oko 500 gledalaca.

Sakupljeni novac je preuzeo Crveni krst Crne Gore, koji će ga proslijediti onima kojima je i namijenjen.

Podrška odbojkašica sa tribina

Odbojkaši su večeras imali podršku koleginica iz ženske seniorske reprezentacije Crne Gore (zajedno sa stručnim štabom), koja se u Baru priprema za drugu rundu kvalifikacija za EP, odnosno za predstojeće turnire u Španiji i Češkoj.

Na tribinama se našao i prvi selektor muške selekcije Veselin Vuković, koji je nedavno završio obaveze u Japanu, gdje je sa JT Tandersima igrao finale plej-ofa i Kupa Japana. U njegovom društvu je bio i predsjednik Budvanske rivijere Miloš Marović.

Osim predsjednika OSCG Cvetka Pajkovića, te pojedinih članova Predsjedništva (Dragan Drobnjak, Nenad Vujanović), utakmici je prisustvovao trener Budućnosti Zoran Vukčević i sportski direktor Aleksandar Tošković, pomoćni trener francuskog Kana Srđan Popović, bivši trener Studentskog centra i član stručnog štaba reprezentacije Miloš Mitrović, sportski direktor Morače Predrag Đonović, kao i brojni drugi odbojkaški radnici i ljubitelji ovog sporta...

Nažalost, izostala je prava podrška sa tribina, očigledno se podgorička publika "ohladila" od odbojke, s obzirom na to da Budućnost, nekadašnji šampion i učesnik Lige šampiona, već nekoliko godina, maltene, vegetira...

Crna Gora - Hrvatska 1:3 (23:25, 25:27, 33:31, 18:25)

Podgorica - Dvorana: „Morača“. Gledalaca: 500. Sudije: Milan Todorov (Bugarska) i Milan Nikolić (Bosna i Hercegovina). Poeni iz napada: Crna Gora 53, Hrvatska 58. Poeni iz bloka: Crna Gora 11, Hrvatska 15. Poeni iz servisa: Crna Gora 6, Hrvatska 5. Greške: Crna Gora 30, Hrvatska 29.

Crna Gora: MINIĆ 6, Dabović 3, G. ĆUK 12, Strugar, RAŠOVIĆ (libero), MARKOVIĆ 14, RADUNOVIĆ 1, B. ĆUK 11, Medenica 8, VUJOVIĆ, Ječmenica, Ćulafić 15.

Hrvatska: ŽUKOVSKI 3, Sabljak 11, GALIĆ 16, OMRČEN 29, Raič, ŠARČEVIĆ (libero), ĆOSIĆ 1, PETERLIN 7, Išek, Andrić, MIHALJ 11, Mocić.

Galerija

Bonus video: