Odbrojavanje do SP u Brazilu: „Crne zvijezde” nastavljaju tradiciju

Gana je na oba Mundijala na kojima je nastupala do sada izborila plasman u drugi krug
0 komentar(a)
Gana, Foto: Beta/AP
Gana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.05.2014. 15:01h

Ljubitelji fudbala u Crnoj Gori dobro su upoznati sa reprezentacijom Gane. Prije nešto više od dva mjeseca Kevin­Prins Boateng, Mikael Esijen, Asamoa Đan, Sali Muntari i ostali reprezentativci ove zemlje gostovali su na stadionu pod Goricom.

Duel sa našom selekcijom, koji su „sokoli” minimalnim rezultatom riješili u svoju korist, bio je prvi od tri prijateljska meča, koji su planirani kako bi pripremili selekciju Gane za predstojeći Mundijal u Brazilu. „Crne zvijezde” će do Svjetskog prvenstva odmjeriti snage još sa Holandijom i Južnom Korejom.

Mundijal u Njemačkoj 2006. godine bio je prvi na kojem je Gana nastupila. Već na debiju, Afrikanci su ostvarili značajan uspjeh i plasirali se u drugu fazu takmičenja. Nijedna druga selekcija sa Crnog kontinenta te godine nije prošla grupnu fazu.

Na šampionatu svijeta u Južnoj Africi, četiri godine kasnije, „crne zvijezde” su otišle korak dalje nego na prethodnom. Gana se na startu prvenstva našla u grupi sa Srbijom, Australijom i Njemačkom, te u ta tri meča upisala je pobjedu, remi i poraz. Nakon tri kola, Afrikanci su imali jednak broj bodova kao i Australija, ali i bolju gol razliku od nje, te su kao drugoplasirani, iza Njemačke, prošli u drugi krug takmičenja.

Tamo ih je čekao duel sa Sjedinjenim Američki Državama, koje su savladali nakon produžetaka sa 2:1. U četvrtfinalnom duelu sa Urugvajem Gana je dobila novog državnog neprijatelja!

Nakon što je regularni dio meča završen neriješenim rezultatom, ušlo se u produžetke, da bi na samom kraju drugog produžetka Luis Suares na gol liniji rukama zaustavio udarac Dominika Adije i tako spriječio siguran gol.

Nakon što je Suares poslat na hlađenje, Asamoa Đan je sa 11 metara pogodio prečku, te su pobjednika odlučivali penali. Urugvajci su bili bolji prilikom izvođenja jedanaesteraca (uzalud je Đan bio precizan ovoga puta), te je Gana takmičenje završila u četvrtfinalu.

Četiri puta „crne zvijezde” su osvajale Kup afričkih nacija (1963, 1965, 1978. i 1982. godine), a isto toliko puta gubili su u finalu. Za Mundijal u Brazilu Gana se kvalifikovala veoma lako. Prvo su u drugoj fazi kvalifikacija, osvojili prvo mjesto, da bi u trećoj rundi u dva meča bili bolji od Egipta ukupnim rezultatom 7:3.

Najbolji strijelac kvalifikacija, ujedno i najefikasniji fudbaler Gane u Južnoj Africi, bio je Đan, koji se u strijelce upisao šest puta.

Ganu će u Brazilu sa klupe predvoditi 53-godišnji Džejms Kvasi Apija, bivši reprezentativac i doskorašnji pomoćni trener ove selekcije. Na dva prethodna Mundijala na klupi Gane sjedjeli su nekadašnji fudbaleri Crvene Zvezde i reprezentativci Jugoslavije Ratomir Dujković i Milovan Rajevac.

Teško je vjerovati da Gana može da ponovi uspjeh iz Njemačke, a tek o reprizi rezultata iz Južne Afrike... Gotovo nemoguća misija. Iako su u mnogo navrata pokazali da ih ne treba prerano otpisivati, zaista je teško očekivati da Đan i drugovi mogu u drugu fazu takmičenja ove godine, kada se uzme u obzir da ih u grupi očekuju susreti sa Njemačkom, Portugalom i SAD-om.

Na oba Mundijala na kojima je učestvovala do sada, Gana je uspijevala da se domogne druge faze, tako da će „crne zvijezde” sigurno biti i te kako motivisane da produže tradiciju. Takođe, na oba su bile kobne za Amerikance, te trijumf Afrikanaca u ovom duelu ne bi predstavljao nikakvo iznenađenje.

Ipak, Njemačka, koja važi za jednog od najvećih favorita za osvajanje titule svjetskog prvaka, kao i Portugal sa Kristijanom Ronaldom i ostalim zvijezdama, trebalo bi, ipak, da budu preveliki zalogaj za Apijine ratnike...

Bonus video: