Okliznuli se na najlakšoj stepenici, Crna Gora poražena od Rumunije

Rumunija je do pobjede i dva startna boda došla nakon 123 minuta igre. Izabranici selektora Slobodana Boškana za dva osvojena boda dobili su bod
1 komentar(a)
Crna Gora - Rumunija odbojka, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Rumunija odbojka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.05.2014. 19:01h

Na putu do barem drugog mjesta u grupi, koje vodi u treću rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, Crna Gora se okliznula već na prvoj stepenici, koju je, na papiru, trebala najlakše da preskoči - uz slabu podršku sa tribina “Morače” (nepunih 400 gledalaca), izabranici Slobodana Boškana poraženi su od Rumunije u pet setova, i već na startu znatno umanjili šanse da u ovim kvalifikacijama urade nešto više u odnosu na prethodne cikluse.

Iako je ostalo još pet utakmica, poraz od Rumuna mogao bi da se psihološki negativno odrazi na “crvene”, koji su protiv prvog rivala podbacili na planu igre u većem dijelu meča, pa je i bod premija iz ovog duela.

I već na startu je evidentno da Crna Gora bez povrijeđenog Vojina Ćaćića, te Marka Bojića, Luke Šuljagića i Aleksandra Milivojevića, koji su, što trenutno, što definitivno, odlučili da ne igraju za reprezentaciju, nema kvalitet (na prijemu) ni “širinu” da iz uloge favorita dočekuje bilo koji meč u ovoj grupi. Boškan će morati iz svoje ekipe da izvuče maksimum u narednim mečevima, kako naša selekcija u Zagreb, na drugi turnir, ne bi putovala turistički...

"Utisci su loši. Mislim da smo svi razočarani, jer smo očekivali glatku pobjedu. Ali, slabo smo otvorili utakmicu, u prva dva seta nikako nijesmo mogli da „nađemo“ igru, slabi smo bili na svim elementima. Nekako smo bili neorganizovani, ne znam zašto. Međutim, nekako smo od trećeg seta krenuli da igramo, ali smno u petom setu ponovo bili neodlučni. Rezultat nije problem koliko sama igra. Jer sa igrom iz prva dva i posljednjeg seta nemamo šta da tražimo protiv Hrvatske i Holandije. Jesmo razočarani, ali nemamo vremena da tugujemo, već razmišljamo o sljedećem rivalu i da pokušamo da igramo bolje, to je najbitnije", rekao je “Vijestima” tehničar Simo Dabović, čijim je ulaskom u trećem setu živnula igre “crvenih”.

Prva dva seta su bila za zaborav, sa puno grešaka, nesigurnosti, utisak je bio i bez prevelike želje i žara.

U trećem i četvrtom setu su se Marković i drugovi probudili, i uspjeli da izbore taj-brejk, ali su onda ponovo pali.

Rumuni su vodili od početka, Crna Gora je imala šansu na 10:11, ali je mladi Balša Radunović u kontri ispucao loptu u aut, pa je Rumunija imala otvoren put do pobjede.

U drugom meču E grupe, Hrvatska je pobijedila Holandiju 3:0 (25:17, 25:20, 25:23).

Crnogorski odbojkaši u drugom kolu, sjutra u 18 sati, igraće protiv Hrvatske. U drugom meču ovog kola, dva i po sata ranije, sastaće se Rumunija i Holandija.

Prema propozicijama, u drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igraju se dva turnira, u Podgorici od 16. do 18. maja i Zagrebu, sedam dana kasnije.

Najuspješnija selekcija, nakon dva turnira i šest odigranih kola, izboriće plasman na šampionat, dok će drugoplasirana igrati baraž.

Crna Gora - Rumunija 2:3 (14:25, 22:25, 25:22, 25:21, 11:15)

Podgorica - Dvorana: „Morača“. Gledalaca: 400. Sudije: Milan Nikolić (Bosna i Hercegovina) i Konstantinos Vuduris (Grčka). Poeni iz napada: Crna Gora 51, Rumunija 40. Poeni iz bloka: Crna Gora 12, Rumunija 18. Poeni iz servisa: Crna Gora 8, Rumunija 9. Greške: Crna Gora 41, Rumunija 26.

Crna Gora: MINIĆ 19, Dabović 3, G. ĆUK 12, Strugar, RAŠOVIĆ (libero), MARKOVIĆ 7, RADUNOVIĆ 11, B. ĆUK 14, Medenica, VUJOVIĆ, Ječmenica, Ćulafić 5.

Rumunija: Šolok, Tebieš 3, MIHALCA 13, Marieš, Dumitrake 1, GEORGITA 14, BALA 9, BARTA 3, LIKA 16, BOROTA 8, Đorđesku, FEHER (libero).

Bonus video: