Je li voće koje kupujemo zdravo

Prehrana bogata povrćem i voćem ključna je za naše zdravlje. Ipak, postoji puno nedoumica oko pesticida.
95 pregleda 0 komentar(a)
pesticidi, Foto: Crankypuppy.blogspot.com
pesticidi, Foto: Crankypuppy.blogspot.com
Ažurirano: 16.05.2014. 16:18h

Pesticidi štite povrće i voće od štetnog djelovanja korova, biljnih bolesti i insekata. Nema sumnje da mogu biti otrovni, ali zato je tu EPA (Environmental Protection Agency) i ostale slične agencije zadužene za regulaciju korištenja pesticida u uzgoju.

Zahvaljujući propisanoj upotrebi pesticida voće i povrće manje propada, na taj način se održava i pristupačna cijena USDA (United States Department of Agriculture), postoji nekih 20 godina, a cilj je kontinuirano praćenje upotrebe količine pesticida kako bi se osiguralo da je povrće i voće sigurno za jelo

Pokazalo se da temeljno ispiranje povrća i voća vodom uklanja većinu eventualnih taloga/ostataka pesticida (tragovi pesticida mogu se apsorbovati putem korijena i biljke i ne mogu se isprati), ali evo kako da plodove što bolje operete

- Temeljno isprati znači povrće i voće namakati u čistoj zdjeli, a ne u sudoperi koja je puna bakterija.

- Povrće i voće je zatim potrebno dodatno isprati pod mlazom vode iz slavine.

Guljenje tankog sloja kore povrća i voće može da ukloni gotovo sve postojeće taloge pesticida. Iako se uklanjanjem kore gube i hranjive materije, ali barem ćete biti mirniji, ako vam je do toga.

Moguće je i izbjegavanje pesticida u potpunosti ako kupujete organski uzgajano voće i povrće s certifikatom. I organsko voće i povrće je potrebno temeljno oprati kako bi se uklonile bakterije i prljavština.

Postoji nekoliko načina za pranje plodova.

U bočicu s raspršivačem stavite bijelo sirće i poprskajte voće i povrće, neka malo odstoji pa siperite. Sirće je dobro za uništavanje bakterija pa se može i samostalno koristiti za čišćenje plodova. Druga metoda uključuje namakanje u vodi, morskoj soli i soku limuna. Ostavite 10 minuta, pa isperite.

Jedan od najpopularnijih načina je i prskanje mješavinom sode bikarbone i sirćeta:

Potrebna je čaša vode, čaša bijelog alkoholnog sirćeta i kafena kašičica sode bikarbone

Sastavne komponente izmešajte i ulijte u staklenu posudu koju možete koristiti kao sprej. Voće poprskajte sa svih strana.Ostavite da tako deluje 5 do 10 minuta, nakon toga voće operite pod mlazom tekuće vode. Za veće količine voća tako pripremljenu tečnost nalijete u posudu i u nju položite voće i povrće.

    Bonus video: