Francuski orden Viteza umjetnosti i književnosti uručen Branki Bogavac

"Pisanje je bio način da odužim dug prema zemlji koju sam napustila i da izrazim divljenje prema francuskoj kulturi", rekla je Bogavac
64 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2014. 15:20h

Orden Viteza umjetnosti i književnosti, visoko francusko priznanje, u ambasadi Crne Gore u Parizu, uručeno je Branki Bogavac, poznatoj novinarki, prevodiocu, autoru brojnih knjiga i stalnoj saradnici dodatka Vijesti ART.

U prisustvu velikog broja javnih ličnosti, umjetnika, prijatelja i poštovalaca djela Branke Bogavac, prisutne je pozdravila amabasdor Crne Gore Irena Radović:

"Veoma smo ponosni što je Ministarstvo kulture Francuske dodijelilo ovo odlikovanje jednoj Crnogorki koja već 50 godina živi i radi u Francuskoj, zato što je ovo odlikovanje istovremeno i priznanje našoj zemlji".

Predajući orden Viteza umjetnosti i književnosti Branki Bogavac, Vladimir Veličković, slavni slikar i francuski akademik, rekao je između ostalog:

"Intervjui sakupljeni u knjizi pod nazivom Razgovori u Parizu predstavljaju kulturno bogatstvo i približavaju te autore i stvaraoce i čitaoce. Slučaj Branke Bogavac je vrlo rijedak, ona je znala kao niko prije nje inteligencijom, radoznalošću i velikom energijom da prodre u sve ono što predstravlja kulturni život u Parizu i šire. Umjela je da izazove i potakne autora, da mu pomogne da sam otkrije svoje duhovno stanje, ono što je najdublje skriveno u njemu", kazao je Veličković.

O djelu Branke Bogavac govorio je crnogorski književnik Miraš Martinović.

"Velika je čast govoriti danas na ovoj svečanosti. Orden koji se danas uručuje Branki Bogavac, priznanje je njenom radu. Oni koji su odlučivali o dodjeli ovog priznanja - prepoznali su u njoj i njenom djelu - iskrene želje i duboke namjere - u povezivanju kultura, a time i naroda, brisanje granica na tom velikom misionarskom putu, kojima su hodili i hode njeni sagovornici. Ona je pola vijeka naš amabasdor u Francuskoj. I ambasador Francuske kod nas. zu, ima simboličan značaj za nju i njenu domovinu. Ona je željela da se ova svečanosti dogodi ovdje, u ambasadi. Kao njen dugogodišnji prijatelj i duboki poštovalaca njenog djela, doživljavam veoma značajnim ovaj čin, a nadasve značajnim priznanje koje joj je dato. Lično sam ponosan na nju i njeno djelo, kao i svi njeni poštovaoci i njena domovina Crna Gora", kazao je Martinović.

Zahvaljujući se Francuskoj na priznaju, Branka Bogavac je ostalog rekla:

"Simbolično, mi se nalazimo na tlu Crne Gore, te male fantastične zemlje, velike po svojoj herojskoj istoriji, slavnoj po velikim piscima i slikarima. Pisanje je bio način da odužim dug prema zemlji koju sam napustila i da izrazim divljenje prema francuskoj kulturi", naglasila je Bogavac.

Galerija

Bonus video: