Sadržaji koji povezuju ljude i različite epohe

Manifestaciju će sjutra veče na Cetinju otvoriti izložba “Teška industrija” slovenačkog fotografa Antonija Živkoviča
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2014. 07:10h

Manifestacija Noć muzeja 2014. biće obilježena u gotovo svim crnogorskim gradovima.

Narodni muzej Crne Gore U okviru obilježavanja Noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja sa temom “Muzejske zbirke povezuju” za sjutra veče priprema izložbu slovenačkog fotografa Antonija Živkoviča pod nazivom “Teška industrija” koja će biti otvorena u “Ateljeu Dado” u 19 sati. Izložba “Akvizicije Umjetničkog muzeja u periodu od 2009. do 2014. godine” biće otvorena u 20 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, a Etnografski muzej, Muzej kralja Nikole, Biljarda, Istorijski i Umjetnički muzej biće otvoreni za posjetioce do ponoći. Preksjutra, 18. maja, od 11 do 14 sati biće organizovan obilazak sa edukativnim sadržajem za djecu osnovnih škola “Lovćenski partizanski odred” i “Njegoš”, kroz stalne postavke Narodnog muzeja.

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru priključio se obilježavanju Noći muzeja izložbom “Iz škrinje za duge plovidbe”, koju će večeras u 21 sat otvoriti kapetan Josip Radoničić. U dijelu stalne postavke, posebno u kapetanskim salonima, tokom noći, biće priređen muzički program učenika ŠOSMO “Vida Matjan”, kao i muzičkog sastava “Škuribanda”. U biblioteci Pomorskog muzeja u 22 sata biće održan Okrugli sto na temu “Muzejske zbirke povezuju”.

Prirodnjački muzej u Podgorici sjutra veče u 18 sati organizuje izložbu “Priroda nas spaja” - prezentacija svih muzejskih zbirki Prirodnjačkog muzeja, uz edukaciju kustosa, interaktivni kviz iz poznavanja prirode za djecu školskog uzrasta i video projekcije filmova o prirodi.

Centar savremene umjetnosti Crne Gore sjutra veče u 21 sat u Parku Kruševac organizuje program “Restart” u okviru kojeg će biti prikazane video animacije studenata FLU sa Cetinja, a nastupiće i grupa “Pleme”. Posjetioci će do kasno u noć biti u prilici da u Dvorcu Petrovića pogledaju izložbu profesora i saradnika FLU, izložbu fotografija “Intima” u Perjaničkom domu i izložbu Milovana Mikija Radulovića u galeriji “Centar”.

U organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice posjetioci će sjutra veče od 18 sati moći u Muzeju grada Podgorice da pogledaju izložbu “Akt” - skulpture Rista Stijovića i “Foto arheo” - izložba arheoloških fotografija. U 20 sati u podgoričkoj galeriji “Art” biće otvorena izložba “Filigranski pločnici” na kojoj će radove predstaviti Marko Lukovac, Dejan Mirković, Jovan Jerkov, Veljko Kopitović i Anja Radulović.

Centar za kulturu Nikšić i Zavičajni muzej u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, Dan muzeja obilježiće posjetama aktuelnim postavkama - izložba Miloša Vuškovića u galeriji “Nikola I” i “Šekspir u Nacionalnoj biblioteci” u galeriji “Ilija Šobajić”. Sjutra veče u 20 sati na Sceni 213 biće prikazani kratki filmovi diplomaca studijskog programa Filmska i TV režija - FDU sa Cetinja.

U objektima Muzeja Budve tokom 17. i 18. maja biće slobodan ulaz za stalne izložbene postavke arheološke i etnografske zbirke u Muzeju grada Budve, interaktivnu izložbu u Modernoj galeriji i izložbu omota starih gramofonskih ploča u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu. Kulturni centar Bar i Zavičajni muzej 17. i 18. maja organizuju obilazak izložbe fotografija - 80 godina školskog broda “Jadran” u Zgradi Zavičajnog muzeja i stalne izložbene postavke Zavičajnog muzeja Kulturnog centra Bar. Centar za kulturu Ulcinj i Zavičajni muzej organizuju sjutra veče u 19 sati izložbu fotografija Čeri Marubija u objektu bivše Kule Balšića.

OJU “Muzeji“ iz Kotora, manifestaciju “Noć muzeja” obilježili su sinoć u Muzeju grada Perasta, otvaranjem izložbe “Ćirilična dokumenta peraškog arhiva” Mirjane Vukasović, promocijom knjige Gorana Ž. Komara “Ćirilična dokumenta peraškog arhiva” i koncertom Danice Nikić. Izložbeni prostor Muzeja 17. i 18. maja biće otvoren za posjetioce. I Centar za kulturu Tivat sinoć se priključio obilježavanju manifetscaije “Noć muzeja” otvaranjem izložbi “Škrinje, čuvari tradicije”, na četiri nivoa u Kuli Ljetnjikovca Buća, “Sakralna baština Tivta”, na dva nivou galerije Buća, “Ikone” Saše Brnovića i “Predmeti i sjećanja istorije”, u kapelici Svetog Mihovila.

Izložbeni prostori muzeja i drugih institucija biće otvoreni za posjetioce 17. i 18. maja, a ulaz je slobodan.

Poznati i oni koji tek dolaze

Centar za djelatnosti kulture Bijelo Polje i Zavičajni muzej za sjutra veče u 18 sati pripremaju izložbu likovnih radova učenika osnovnih škola iz Bijelog Polja. U 19 sati biće proglašena tri najbolja rada na temu, Kulturna baština Bijelog Polja, a u 20 sati biće organizovana promocija Vodiča kroz Zavičajni muzej.

Izložbeni prostor Zavičajnog muzeja iz Rožaja biće otvoren za posjetu 17. i 18. maja, a Polimski muzej iz Berana sjutra veče od 20 do 24 sata organizuje izložba iz Legata Miomira Miša Popovića. Centar za kulturu Kolašin i Zavičajni muzej sjutra veče od 20 do 24 sata predstaviće izložbu iz legata Likovne kolonije i izložbu radova Cvetka Lainovića.

Bonus video: