Unutrašnja kontrola saslušala beranske granične policajce

Po nalogu tužilaštva, juče su prebrojavane cigarete. U hladnjači je bilo 150 paketa...
203 pregleda 8 komentar(a)
Kamion, policija, Foto: "Vijesti"
Kamion, policija, Foto: "Vijesti"
Ažurirano: 16.05.2014. 18:08h

Inspektori unutrašnje kontrole MUP-a saslušali su beranske granične policajace koji su prije 20-ak dana zaustavili kamion pun švercovanih cigareta, saznaju “Vijesti” iz dobro obaviještenih izvora.

Pred njima je da utvrde što se dešavalo od 25. aprila, kada su policajci zaustavili “mercedesovo” vozilo sa švercovanim cigaretama, do 12. maja, kada je o tome službeno obaviješten osnovni državni tužilac iz Berana.

Po nalogu tužilaštva, juče su prebrojavani paketi cigareta. Krim-tehničari su u hladnjači pronašli 150 paketa duvanskih proizvoda bez akcizne markice, koje će preuzeti tužilaštvo.

Prema izjavama sagovornika “Vijesti”, zaplijenjene cigarete bile bi vraćene vlasniku da javnost u ponedjeljak nije saznala o tome.

Toga dana “Vijesti” su dobile informaciju da je načelnik beranske policije Veselin Krgović naredio da se kamion sa oduzetom robom pusti da nastavi put ka granici sa Srbijom i da je u pratnju do granice trebalo da idu komandir beranske policije Marijan Račić i policajac Duško Lazović.

Po nalogu tužilaštva, juče su prebrojavani paketi cigareta. Krim-tehničari su u hladnjači pronašli 150 paketa duvanskih proizvoda bez akcizne markice, koje će preuzeti tužilaštvo.

Iz Uprave policije danima ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim slučajem - zašto je tužilac obaviješten tek nakon što je iz novina saznao za priču, zašto je rožajska policija pratila kamion, zašto nije na vrijeme podnesena krivična prijava protiv vozača...

Zamjenik beranskog ODT-a Dragoljub Popović, kazao je prije dva dana “Vijestima” da je policija u ponedjeljak kontaktirala ODT, odakle su ih uputili na njega, jer je on bio dežurni 25. aprila.

Ekipa “Vijesti” u ponedeljak je posmatrala kada je policijski automobil (oznaka P-BA001) za čijim je upravljačem bio Račić, do rampe Granične policije dovezla vozača kamiona, Raša Šabotića (53), koji je, nakon par minuta, u pratnji tog i policijskog vozila registracije P-RO001, napustio krug sa kamionom punim cigareta marke “trokadero” i “merlin”.

Nakon sat, Šabotić je, i dalje pod policijskim obezbjeđenjem, parkirao kamion ispred Centra bezbjednosti Berane.

Tek tada, krim-tehničari fotografisali su kamion i zaplijenjenu robu.

Iz Uprave policije tog dana su odgovorili da su službenici pratili kamion kako bi Šabotiću vratili robu za koju je imao dozvolu, ali da su se vratili jer su ustanovili da je “rampa na hladnjači predmetnog vozila bila neispravna”.

Kamioni prolaze, patrola nema

Kamion zaplijenjen u aprilu jedan je od mnogih koji svake noći “mirno” prolaze pored Berana, tvrdi izvor “Vijesti”.

On je kazao da švercovane cigarete putuju po dobro ustaljenoj šemi.

“Patrole koje su u smjeni od 22 sata, ranije su bile raspoređene jedna u gradu, a druga na magistrali. Krgović (Veselin) i Račić (Marijan) već nekoliko mjeseci, u noćnoj smjeni povlače partole sa magistrale, navodno, da budu u gradu. Duško Lazović radi pri saobraćaju i zna raspored svake patrole i tako se upravljaju. Lazović je zadužen da proprati takve tovare”, kazao je sagovornik “Vijesti”. Načelnik beranske policije juče nije odgovarao na pitanja “Vijesti”, a odgovori ni nakon dva dana nijesu stigli ni iz Uprave policije.

Bonus video: