U GALERIJI SOLIDARNOSTI U 21 SAT

Izložba Zorana Živkovića u nedjelju u Kotoru: Antifašističko nasljeđe

Zoran Živković (1969, Kotor), završio je Pravni fakultet u Beogradu, krivično-sudski smjer i Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer slikarstvo. Završio je postdiplomske studije na FLU Cetinje, smjer zidno slikanje i mozaik
247 pregleda 0 komentar(a)
Slika Zorana Živkovića, Foto: Privatna arhiva
Slika Zorana Živkovića, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.08.2018. 19:07h

Izložba jednog od zanimljivih i provokativnih crnogorskih savremenih umjetnika, Kotoranina Zorana Živkovića biće otvorena sjutra veče u kotorskoj Galeriji Solidarnosti. Živković ne izlaže prečesto, ali svaka njegova izložba je istinski događaj za ljubitelje umjetnosti.

„Izložba je sastavljena od nešto preko 30 slika, akrilika na platnu. Radovi su nastali u posljednjih pola godine, kao rezultat (dijelom i za mene neočekivan) jednog dugog procesa razrade skica različitog antifašističkog naslijeđa i simbola koje se, mnogo dublje nego što sam vjerovao, ugradilo u svijet ideja i ambijenta s kojim sam rastao. Izložba je, inicijalno, trebalo da se zove „Bright moments“ (svijetli trenuci), kao slobodan ili malo poetičniji prevod pravnog instituta „Lucida Intervalla“. Radi se o latinskom nazivu koji se koristi kao pojam za rijetka stanja čiste, prosvijetljene svijesti unutar dužeg perioda poremećenosti izazvane različitim uzrocima. Vjerujem da se, u svakom od nas (ali i u istorijskom i društvenom smislu), stvari uglavnom ciklično kreću uz rijetke trenutke koji predstavljaju bitne, vrijedne iskorake i koji su osnov naše radosti i ponosa. Radeći, htio sam da slike imaju neku pulsirajuću, pritajenu vitalnost i da budu oslobođene svega što bi se moglo smatrati suvišnim. U krajnjem, nije ni važno što sam želio, važno je ono što se desilo na tim slikama“, kaže umjetnik uoči kotorske izložbe za ART Vijesti.

Zoran Živković (1969, Kotor), završio je Pravni fakultet u Beogradu, krivično-sudski smjer i Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer slikarstvo. Završio je postdiplomske studije na FLU Cetinje, smjer zidno slikanje i mozaik.

Do sada je samostalno izlagao u Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Beogradu, Ljubljani, Berlinu, Talinu... Grupno na više izložbi i bijenala. Živi u Kotoru.

Izložba je postavljena u Galeriji Solidarnosti (Palata Pima, Stari grad), a u nedjelju u 21 sat otvoriće je pisac Balša Brković.

Preporučujemo za Vas