GRADOVI MUNDIJALA

Zelena prijestonica i naučni centar

Kuritiba već ima iskustva u organizovanju svjetskih prvenstava, s obzirom na to da je u junu 1950. godine bila domaćin dva meča Mundijala
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2019. 09:27h

Pod velikim znakom pitanja do skoro je bilo da li će Kuritiba biti domaćin Mundijala u Brazilu. Organizatori prvenstva bili su upozoreni od strane Fife u januaru ove godine da zbog velikog kašnjenja sa završetkom radova na renoviranju stadiona „Arena da Baišada”, Kuritibi prijeti oduzimanje domaćinstva.

Ipak, glavni grad brazilske države Parana mogao je da odahne mjesec dana kasnije, kada je generalni sekretar Fife Žerom Valke putem Tvitera potvrdio da će Kuritiba , uprkos velikom probijanju termina, dobiti priliku da organizuje četiri meča grupne faze najpopularnijeg fudbalskog takmičenja na svijetu.

Kuritiba je glavni, ujedno i najveći grad savezne brazilske države Parana. Nalazi se na 8. mjestu liste najnaseljenijih gradova Brazila, dok je na vrhu liste ukoliko bismo posmatrali samo gradove Južne regije države. Grad se nalazi na 932 metra nadmorske visine i važan je kulturni, politički i ekonomski centar Latinske Amerike. Smatra se za broj jedan u čitavom Brazilu kada je obrazovanje u pitanju.

Postoje različita mišljenja o tome kako je Kuritiba dobila ime, međutim, ono što je sigurno je to da njen naziv potiče iz jezika Tupi, koji pripada Tupi-Gvarani porodici jezika, kao i to da je ime grada povezano sa borovim drvećem koje je jedan od zaštitnih znakova ovog područja.

Za „datum rođenja” grada uzima se 29. mart 1693. godine, kada je osnovano Gradsko vijeće. U 18. vijeku Kuritiba se teritorijalno nalazila između zemlje koja se bavila stočarstvom i velikih trgovačkih centara, što je ovom gradu omogućavalo izuzetno uspješnu trgovinu stokom.

Upravo to dovelo je do prve velike ekspanzije grada. Sredinom 19. vijeka na ovom prostoru dolazi do talasa naseljavanja evropskih imigranata, pretežno iz Njemačke, Italije, Poljske i Ukrajine, što doprinosi velikom ekonomskom i kulturnom razvoju grada.

Do najveće ekspanzije mjesta dolazi sredinom 20. vijeka sa inovativnim urbanim planiranjem grada, kojim je broj stanovnika, koji je do tada iznosio svega nekoliko stotina hiljada, prešao cifru od million.

Ekološka prijestonica Brazila i Zeleni grad samo su neki od nadimaka koji se odnose na Kuritibu - u gradu se proporcionalno po glavi stanovnika nalazi preko 50 kvadratnih metara zelenih površina, tako da zaista ne čudi podatak da je glavna turistička atrakcija grada „Botanička bašta Kuritibe”, koja je smještena na 240 hiljada kvadratnih metara. Veličanstvene fontane, vodopadi, jezera, pozorište, biblioteka i teniski tereni samo su djelić onoga što se može vidjeti na ovom prostoru. Čak je i dio kampusa Državnog univerziteta Parane smješten na teritoriji botaničke bašte.

Dva fudbalska kluba iz Kuritibe takmiče se u brazilskoj Seriji A, dok jedan nastupa u Seriji B. Oba prvoligaša po jednom su osvajali titulu prvaka Brazila - Koritiba je bila šampion 1985, a Atletiko Paranense 2001. godine. Treći klub iz Kuritibe, Parana, osnovan je četiri godine nakon što je Koritiba osvojila domaće prvenstvo.

U Koritibi je karijeru započeo i za nju do 2005. i prelaska u Sevilju nastupao lijevi bek Barselone, Adriano.

Atletiko Paranense, na čijem će se stadionu ovog ljeta igrati utakmice Mundijala, postarao se da za Kuritibu čuju i druge zemlje Južne Amerike, stigavši do finala Kopa Libertadores 2005. godine, u kojem su poraženi od zemljaka iz Sao Paula, ukupnim rezultatom 5:1 nakon dvije utakmice. Proslavljeni jugoslovenski fudbaler Dejan Rambo Petković trenutno radi u Atletiko Paranenseu, sa klupe predvodeći selekciju igrača do 23 godine.

Sto godina od otvaranja stare, a 15 od nove Arena da Baišade

Arena da Baišada biće mjesto na kome će Kuritiba dočekivati goste ovoga ljeta. Ovaj stadion, izgrađen davne 1914. godine, u vlasništvu je Atletiko Paranensea. Tokom 70-ih godina prošlog vijeka stadion je zatvoren, da bi 1984. bio ponovo otvoren i korišćen narednih nekoliko godina. Nakon završetka projekta nove arene, stari stadion je srušen 26. marta 1997. godine.

Nešto više od dvije godine kasnije, 24. juna 1999. izgrađena je nova Arena da Baišada, koja je od 2005. godine nosila ime japanske kompanije Kiosera, koja je tada zakupila prava na ime stadiona u periodu od tri naredne godine. Poslije isteka ugovora sa japanskom kompanijom, stadionu se 2008. godine vraća stari naziv, koji zadržava do danas.

Šestog septembra ove godine biće tačno sto godina otkad je odigran prvi meč na staroj Areni da Baišada, u kome je viđena prava goleada. Sedam golova postigao je Flamengo tada protiv Internacionala, koji je na tom susretu mrežu protivnika zatresao samo jednom.

Dan nakon duela grupe B ovogodišnjeg Mundijala, između selekcija Australije i aktuelnog šampiona svijeta Španije, koji će se igrati na ovom stadionu 23. juna, Arena da Baišada proslaviće 15 godina otkad su Atletiko Paranense i paragvajski Sero Portenjo zvanično otvorili i novi stadion (tim iz Kuritibe slavio je rezultatom 2:1).

Stadion je prije početka priprema za Svjetsko prvenstvo mogao da primi nešto više od 28 hiljada gledalaca, dok će svaki meč Mundijala uživo moći da prati skoro 44 hiljade ljudi.

Preporučujemo za Vas