Odbrojavanje do SP u Brazilu: Vahine lisice iz pustinje

Alžirce vodi Vahid Halilhodžić, nekadašnji reprezentativac SFRJ. Težak zadatak za „pustinjske lisice” u konkurenciji Rusije, Belgije i Koreje
62 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2014. 13:28h

Ovogodišnji Mundijal u Brazilu biće četvrti po redu na kojem će nastupiti najveća zemlja Afrike i deseta po veličini na svijetu - Alžir. Sva tri dosadašnja nastupa Alžirci su završavali u grupnim fazama takmičenja.

Prvo učešće “pustinjskih lisica” na prvenstvima svijeta bio je na Mundijalu u Španiji 1982. godine. Alžirci su prvog dana turnira napravili ogromno iznenađenje, savladavši sa 2:1 tada aktuelnog prvaka Evrope, SR Njemačku. Pred posljednji meč grupe, koji su igrale dvije susjedne i tradicionalno bliske evropske zemlje, SR Njemačka i Austrija, računica je bila potpuno jasna.

Kako je Alžir već bio odigrao sve tri utakmice (u drugom kolu izgubio od Austrije, a u trećem savladao Čile), Evropljani su i te kako dobro znali kojim ishodom treba da se završi njihov međusobni duel, pa da se u sljedeću rundu kvalifikuju obje selekcije. Jedini način za to bila je pobjeda Njemaca sa jednim ili dva gola razlike, dok bi svaki drugi ishod jedne od njih poslao kući.

Njemačka je napadala od početka meča do 10. minuta, kada je povela golom Hruebeša. Nakon toga, fudbaleri oba tima “odradili” su posao do kraja (meč je završen rezultatom 1:0), ne pokazavši ni trunku želje da napadnu protivnika i postignu gol. Španska publika koja je sa tribina posmatrala duel ljutito je skandirala: “Napolje, napolje!”, dok su bijesni navijači Alžira mahali novčanicama prema igračima na terenu.

Ova utakmica izazvala je ogromno nezadovoljstvo čak i među fanovima Austrije i Njemačke. Jedan Njemac u publici bio je toliko razočaran igrom svog tima da je sa gađenjem zapalio zastavu svoje zemlje!

Uzaludno je bilo protestovanje Alžiraca kod Fife, koja je odlučila da je utakmica bila regularna (SR Njemačka je nakon toga osvojila srebrnu medalju). Već na sljedećem prvenstvu svijeta Fifa je uvela novo pravilo koje se održalo i do danas, po kojem se utakmice posljednjeg kola u grupi igraju u isto vrijeme.

Nakon ovoga, Alžir je učestvovao na još dva prvenstva svijeta, 1986. i 2010. godine. Na ova dva nastupa upisali su isto toliko bodova, a jedini gol za Alžir tokom ovih mundijala postigao je stric Zinedina Zidana, Đamel Zidan.

Bez teškoća obezbijedili su Alžirci prvo mjesto u grupi druge faze kvalifikacija za prvenstvo svijeta, dok su u trećoj rundi bolji bili od Burkine Faso i tako izborili plasman na Mundijal.

Alžir će u Brazilu imati izuzetno težak zadatak, jer ga u grupi čekaju dueli sa Belgijom, Rusijom i Južnom Korejom.

Najveći uspjeh Alžira na Afričkim kupovima nacija bilo je podizanje trofeja namijenjenog šampionu 1990. godine, kada su upravo oni bili domaćini ovom takmičenju.

Jedini nastup na Olimpijskim igrama, 1980. godine u Moskvi, završili su u četvrtfinalu, u kojem su poraženi od reprezentacije Jugoslavije sa 3:0, golovima Anta Miročevića, Miloša Šestića i Zorana Vujovića.

Ekipu Alžira će u Brazilu sa klupe predvoditi Vahid Halilhodžić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Najveći odbrambeni aduti Halilhodžića u Brazilu biće kapiten Mađid Bugera i Fauzi Gulam iz Napolija, na sredini će glavnu riječ imati mlada zvijezda Intera, Safir Tadeir, dok će Rafik Đebur iz Olimpijakosa, Sportingov Islam Slimani i El Arabi Sudani iz zagrebačkog Dinama biti zaduženi za protivničke mreže.

Galerija

Bonus video: