Boškan: Važno je da krenemo pobjedom protiv Rumunije

"Jako će biti važno da prvu utakmicu protiv Rumunije odigramo kvalitetno i zabilježimo pobjedu. To bi psihološki jako pozitivno uticalo na ekipu", kaže Boškan
2 komentar(a)
Slobodan Boškan, Foto: Odbojkaški savez Crne Gore
Slobodan Boškan, Foto: Odbojkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 16.05.2014. 09:26h

S obzirom na trenutni rejting na posljednjoj rang listi Evropske odbojkaške konfederacije, odbojkaši Crne Gore (21. mjesto) moraće iza sebe da ostave barem jednu od dvije bolje plasirane selekcije, Holandiju (12) ili Hrvatsku (18), ako žele da se domognu jednog od prva dva mjesta u grupi, koja vode direktno na Evropsko prvenstvo u Italiji i Bugarskoj, odnosno u treći krug kvalifikacija (baraž).

Naravno, Rumunija (26) je na papiru najslabiji protivnik, protiv kojeg su pobjede na dva turnira (Podgorica i Zagreb) imperativ za izabranike Slobodana Boškana. Počev već od večeras u „Morači“ protiv Rumunije, kada za Markovića i drugove kreće četvrti pokušaj da se domognu nekog velikog takmičenja...

"Igra Rumuna se zasniva na „dvojci“ primaču i korektoru. Znaju da igraju, iskusni su. Jako će biti važno da prvu utakmicu protiv Rumunije odigramo kvalitetno i zabilježimo pobjedu. To bi psihološki jako pozitivno uticalo na ekipu", kaže Boškan.

Još na okupljanju u Budvi Boškan je ulogu favorita prepustio Holandiji.

"Holandija je najjači protivnik, radi se o reprezentaciji sa renomeom. Imaju dobre i iskusne igrače, koji igraju u jakim klubovima, jakim ligama. Ali, njima ćemo se baviti posljednjeg dana".

U subotu je protivnik Hrvatska.

"Oni imaju više kvalitetnijih pojedinaca od Rumunije, među kojima su najistaknutiji Omrčen, Kovačević, Žukovski. Vodi ih bivši dugogodišnji reprezentativac Hrvatske, Šimunčić".

Nakon otkazivanja Marka Bojića, i povrede Vojina Ćaćića i Luke Babića, šanse Crne Gore nijesu iste kao nakon žrijeba, svjestan je toga i Boškan.

"Ćaćić je veoma značajan igrač za ovu reprezentaciju, ali je njegova povr4eda sastavni dio sporta, tako smo to i doživjeli. Povrijedio se i Babić. I pored te dvije povrede, lično mislim da imamo šansi u duelima sa Rumunijom i Hrvatskom. Istina, odsustvo Ćaćića nam umanjuje šanse. Ali, ja uvijek pozitivno gledam na stvari. Kako smo počeli pripreme, a i tokom priprema, govorio sam momcima da je jako važno da napravimo sistem u igri kojeg se moramo držati i kad igramo dobro i loše, protiv bilo koga. U takvom sistemu igre i kada se desi neka povreda, ili ne igra dobro, pa ga moram mijenjati, važno je da ekipa igra dobro. Meni je važno, da mi zadržimo taj sistem u igri, a vidjećemo da li će to biti dovoljno".

Kao igrač, Boškan je bio u prilici da osjeti atmosferu „Morače“, često dobro popunjenu u vrijeme kada je Budućnost bila šampion.

"Volio bih da dođe što više navijača, ipak je u pitanju reprezentacija, a kvalifikacije za EP mislim da su dodatan motiv da dođe što više publike. Mislim da su i protivnici dobre, biće kvalitetne utakmice, pa koristim priliku da pozovem što više navijača da nas podrži u Podgorici", zaključio je crnogorski selektor.

Ulaz za sve utakmice u "Morači" je slobodan.

Svi saglasni: Holandija favorit

I za selektora Rumunije Danuta Paskua Holandija je prvi favorit u ovoj grupi.

"Ali to ne znači da nećemo pokušati i njih da dobijemo. Naprotiv, momci jedva čekaju da se izmjere sa jednom od najvećih odbojkaških sila Evrope. Mislim da imamo šansi protiv Hrvatske i Crne Gore, sa kojima smo, vjerujem, na istom nivou. Pokušaćemo da ostvarimo što više pobjeda", rekao je Pasku.

Holanđani su stigli u Podgoricu sa ciljem da već na prvom turniru zauzmu prvu poziciju.

"Želimo da se direktno kvalifikujemo na EP. Vjerujem da možemo da savladamo sve naše protivnike, iako Hrvatska ima jaku reprezentaciju. Plasman na još jednom veliko takmičenje puno bi nam značilo", poručio je selektor Holandije Edvin Bene.

Hrvatska će biti domaćin drugog turnira, što, kako kaže selektor Igor Šimunčić „daje određenu prednost u odnosu na rivale“.

"I mi ćemo pokušati da iskoristimo tu prednost. Crna Gora je domaćin prvog turnira što nam ne ide u prilog jer upravo nam je ta reprezentcija glavni konkurent za drugo mjesto. Holandija je favorit, a mi ne bježimo od toga da ćemo ići najmanje na drugo mjesto i barem baraž", izjavio je Šimunčić.

Dosadašnji skor pet pobjeda i 13 poraza

Crnogorski odbojkaši četvrti put igraju u kvalifikacijama za EP. U sva tri prethodna pokušaja „crveni“ su zastajali u drugoj rundi, i sva tri puta su bili treći u grupi, sa ukupnim skorom od pet pobjeda i 13 poraza.

Interesantno, Crna Gora je u prethodnim ciklusima kvalifikacija iza sebe ostavljala Hrvatsku i Rumuniju, ovogodišnje rivale.

U kvalifikacijama za EP 2009. godine u Turskoj, Crna Gora je u grupi F bila treća sa skorom od dvije pobjede (Mađarska, Poljska) i četiri poraza, iza Estonije i Poljske, a ispred Mađarske.

Dvije godine kasnije u kvalifikacijama za EP u Austriji, naši odbojkaši su nastup u grupi D završili iza Njemačke i Estonije, a ispred Hrvatske, sa samo jednom pobjedom u pet mečeva, i to protiv Hrvata u Baru (3:0).

Najzad, u prethodnom ciklusu kvalifikacija za EP u Danskoj i Poljskoj, Crna Gora je u grupi D bila treća, iza Finske i Grčke, a ispred Rumunije, sa skorom od dvije pobjede (Grčka, Rumunija) i četiri poraza.

Raspored

Danas

Hrvatska – Holandija (15.30)

Crna Gora – Rumunija (18.00)

Sjutra

Holandija – Rumunija (15.30)

Crna Gora – Hrvatska (18.00)

Nedjelja

Rumunija – Hrvatska (15.30)

Holandija – Crna Gora (18.00)

Bonus video: