Za minut postao prvak svijeta

Svega 60 sekundi provedenih na terenu Trobianiju su bile dovoljne da postane šampion svijeta, jer je utakmica u kojoj je nastupio bila ni manje ni više, do - finale!
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2014. 12:27h

Preko 34 miliona gledalaca bilo je prisutno na 772 meča svjetskih prvenstava, koja su odigrana od 1930. godine, čineći prosjek posjećenosti po utakmici 44 hiljade.

Rekord po broju gledalaca postavljen je 1950. godine u Brazilu, na „Marakani”, kada je finalu i porazu domaćina od Urugvaja prisustvovalo 173 hiljade 850 gledalaca. Uz ovu, još 16 utakmica prvenstava svijeta imale su posjećenost od 100 hiljada i više, a svaka od njih igrala se ili u Rio de Žaneiru ili u Meksiko Sitiju.

Uprkos tome, najposjećeniji Mundijal bio je onaj u SAD-u, 1994. godine, kada je u prosjeku skoro 69 hiljade ljudi uživo posmatralo svaki meč.

* * *

Reprezentacija Njemačke odigrala je 99 mečeva na svjetskim prvenstvima do sada, više od bilo koje druge zemlje. Odmah iza nje nalaze se Brazilci sa dvije utakmice manje. Rekord Njemaca još više dobija na važnosti kada se uzme u obzir to da su Brazilci učestvovali na dva prvenstva svijeta više. U meču broj 100, Njemci će za protivnika imati selekciju Portugala, 16. juna u Salvadoru.

* * *

Argentinac Marselo Trobiani „odigrao" je na svjetskim prvenstvima svega jednu utakmicu, u kojoj je u 89. minutu ušao sa klupe. Svega 60 sekundi provedenih na terenu Trobianiju su bile dovoljne da postane šampion svijeta, jer je utakmica u kojoj je nastupio bila ni manje ni više, do - finale! Argentina je u finalu bila bolja od SR Njemačke rezultatom 3:2, a Trobiani je minut prije kraja zamijenio strijelca pobjedonosnog gola, Horhea Buručagu.

Bonus video: