Pjesnička arheologija: Nova knjiga Miraša Martinovića

Božena Jelušić za Martinovića kaže da je “izrazito samosvojan autor”
0 komentar(a)
Miraš Martinović, Foto: Privatna arhiva
Miraš Martinović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.05.2014. 15:05h

Crnogorski književnik Miraš Martinović, čiji je značajan dio literarnog opusa posvećen antičkim temama i zaboravljenim crnogorskim urbanim pejzažima, predstavio se čitalačkoj publici novom knjigom poezije - “Sašaptavanje s memorijom”.

“U Martinovićevom poetskom rukopisu udruženi su pjesnički senzibilitet i snažna strast prema arheologiji, premda to nije inicijalna autorova profesija. Poznato je da je sve svoje romane i pjesme prvo 'prehodao', pažljivo posmatrajući drevne ostatke, sve dok razvaline nisu počele da se u mašti iznova sazdaju. Ovakav odnos prema prošlosti podrazumijevao je i autorovu brižljivo njegovanu erudiciju, koja mu je pomagala da razumije osobenosti crnogorskog prostora na razmeđu civilizacija i da uspostavlja veze koje inače ostaju nevidljive”, zapisala je u recenziji književna kritičarka, profesorica Božena Jelušić, ističući da su Martinovićeva djela otvorene strukture, u kojima tekst ne mora da bude definisan ni žanrovski ni jezički.

“Može se govoriti o metatekstualnom diskursu, budući da su u pjesme i naraciju uključene fusnote, naučni fragmenti, dokumentarna proza, ponekad čak i otvoreni 'link' ka nekoj drugoj knjizi ili slično”, zapisala je Jelušić o Martinoviću za kojeg kaže da je “izrazito samosvojan autor”.

Martinović je čitalačkoj publici poznat po do sada objavljenim romanima “Putevi Prevalise”, “Otvaranje Agruviuma”, “Teuta”. “Snovi u Doklei” je knjiga koja pripada njegovim antičkom ciklusu, a “Dioklitijstko zavještanje” peta je knjiga ovog ciklusa. U literaturu ulazi knjigom poezije “Mit o trešnji” (1974).

Martinović osobenom pjesničkom strategijom “rekonstruiše” i doziva iz zaborava drevne gradove i događaje, jednako problematizujući i samu prošlost kao i složene mehanizme ljudskog pamćenja odnosno zaboravljanja.

“Nevidljivi ljetopis” prva je od četiri knjige pod jedinstvenim naslovom “Neotkrivena zemlja”, koju čine “Govor kraljeva”, “Govor zemlje”, kao i upravo objavljena knjiga “Sašaptavanje s memorijom”.

Bonus video: