Ulcinj postaje Grad Servantesa

Za Miguela de Servantesa, autora Don Kihota, najprevođenijeg djela poslije Biblije, predanje kaže da je robovao više godina u Ulcinju
133 pregleda 5 komentar(a)
Migel de Servantes, Foto: Shutterstock
Migel de Servantes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2014. 16:16h

Premijera drame “Servantes i Dulčinea” biće izvedena u Velikoj Sali centra za kulturu Ulcinju, u petak, 16. maja. Ljubavnu dramu režirao je Munib Abazi, a glavne likove tumače Muho Uruči u ulozi Servantesa i Fljutur Mustafa u ulozi Dulčineje.

Za Migela de Servantesa, autora Don Kihota, najprevođenijeg djela poslije Biblije, predanje kaže da je robovao više godina u Ulcinju prije nego što su njegova rodbina i prijatelji prikupili dovoljno novca da ga otkupe od ulcinjskih pirata. Predanje dalje kaže da se visoki Španac zaljubio u prelijepu Starograđanku kojoj je namijenio glavni lik u svom čuvenom romanu, nazvavši je po tadašnjem imenu grada Dulčinio - Dulčineja Don Kihota je bez dileme najmisteriozniji ženski lik u evropskoj i svjetskoj književnosti iako star više od 400 godina.

Projekat su finansijski pomogli Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Ulcinj.

Istovremeno, čelnici Ulcinja prihvatili su zahtjeve lokalnih kulturnih poslenika da taj grad ubuduće nosi i epitet - Grad Servantesa.

"Uvjereni su da bi to pomoglo bržem vraćanju Ulcinja na turističku mapu Evrope i svijeta i da bi se na taj način posebno oživio zapušteni Stari grad. Uz dramu „Servantes i Dulčinea“, priprema se „Jelo Servantesa“, pokrenuta je inicijativa da sve čaše u restoranima u Starom gradu imaju njegov lik, kao i da se u kazamatu gdje je, kako vjeruju, bio zatočen, postavi njegova statua", kazao je Vijestima novinar i publicista Mustafa Canka.

Bonus video: