Marković: Za uspjeh nam treba i podrška sa tribina

Crna Gora će u drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igrati dva turnira, u Podgorici od 16. do 18. maja i Zagrebu sedam dana kasnije
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2014. 12:35h

U sva tri prethodna ciklusa kvalifikacija za evropska prvenstva, odbojkaši Crne Gore nijesu uspjeli da prebrode drugu rundu. Svaki put su završili kao treći u grupi.

Da li ekipa koju sa klupe predvodi novi selektor Slobodan Boškan, konačno, može da napravi korak više, da bude makar druga u grupi u konkurenciji Holandije, Hrvatske i Rumunije, i izbori prolaz u treći krug kvalifikacija, odnosno u baraž (prvo mjesto vodi direktno na EP u Italiji i Bugarskoj), biće jasnije nakon prvog od dva kvalifikaciona turnira, koji se od petka do nedjelje igra u Podgorici (drugi je sedmicu kasnije u Zagrebu).

"Daćemo sve od sebe, bićemo maksimalno odgovorni i motivisani na terenu na svim mečevima. Što se Rumuna tiče, sa njima smo imali priliku dva puta da igramo u prošlim kvalifikacijama, jednom smo dobili, jednom izgubili. Njihova igra zasniva se na krajnjim igračima, pogotovo na korektoru. U tom prvom meču uspjeli smo da ga zaustavimo i relativno lako ih dobili", kaže kapiten Milan Marković.

Uz borbenost, kako kaže Marković, Crna Gora treba da iskoristi i prednost domaćeg terena.

"Sa boljim servisom moramo da poremetimo sve protivnike i da uz pozitivnu atmosferu sa tribina dođemo do dobrog rezultata. Koristim priliku da pozovem sve navijače da dođu u što većem broju, nadam se da će nas podržati. Mislim da bi najbolja pozivnica bila bi pobjeda protiv Rumunije, pa da onda za vikend uz podršku navijača probamo da učinimo nešto više protiv Hrvatske i Holandije", dodaje Marković.

Crna Gora će u ove kvalifikacije ući oslabljena, posebno na prijemu servisa. Nakon otkazivanja Marka Bojića, opraštanja od dresa reprezentacije Aleksandra Milivojevića, te povrede skočnog zgloba Vojina Ćaćića (povrijedio se i srednjak Luka Babić), teret na prijemu će pasti na leđa mlađe garde - Božidara Ćuka, Vuka Medenice i Balše Radulovića, pored, naravno, iskusnog libera Ivana Rašovića.

"Očekuju nas kvalitetni protivnici, vjerujem da dobra odbojka neće izostati. Proteklih mjesec dana smo naporno radili na pripremama. Moram da pohvalim momke, koji su ozbiljno shvatili pripreme i pružili maksimum. Uspjeli smo da ispoštujemo sve zahtjeve selektora. Povreda Ćaćića nas je malo uzdrmala, ali smo i bez njega na kontrolnim mečevima protiv Austrije, uz sistem igre, pokazali da imamo momaka koji mogu da nadomjeste tu prazninu. Na nama je da se borimo i potvrdimo minuli rad, nadamo uspjehu na predstojeće tri utakmice", kaže tehničar Marko Vujović.

Jasno je da su barem dvije pobjede u tri meča preduslov da bi se u Zagrebu, na drugom turniru, moglo juriti jedno od prva dva mjesta.

"Svi momci su odlučni da napravimo novi korak ka nekom velikom takmičenju. Pozitivno je što se potajno nadamo uspjehu. Naravno, sve to treba pokazati na terenu, ali rad i trud na pripremama, motiv i želja daju mi nadu da se nešto pozitivno može desiti", dodao je Vujović.

Minić: Pobjeda protiv Rumuna važna za samopouzdanje

Korektor Aleksandar Minić je pokazao dobru formu u pripremnim utakmicama, i čini se da je u prednosti u odnosu na Miloša Ćulafića kada su starteri u pitanju.

"Očekuju nas tri teške utakmice za viked. Možda je prednost što, na papiru, na startu za protivnika imamo Rumune. Pobjeda u prvom meču bi nam donijela samopouzdanje za nastavak prvog turnira u Podgorici, kao i za naredni u Zagrebu. Obećavamo da ćemo se boriti. Ako prenesimo energiju, volju i motivaciju iz pripremnog perioda na teren, možemo da se nadamo povoljnom ishodu. Sigurno je da će nam faliti Vojo Ćaćić, ali moramo da skupimo snage da i bez njega odigramo dobro. Da budemo kao jedan i da se nadamo dobrom rezultatu", rekao je Minić.

Crna Gora će u petak u „Morači“ igrati sa Rumunijom, dan kasnije sa Hrvatskom, a u nedjelju sa Holandijom. Sva tri meča počinju u 18 časova.

Ulaz je slobodan za sve utakmice.

Galerija

Bonus video: