Šarić: Sve tajne ću u grob odnijeti

"Nema koga neću pozvati da svjedoči o pranju para. Ne mogu da tamo neki sjede kao ugledni građani, a ja i moj brat u zatvoru", rekao je Šarić
126 pregleda 30 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: FoNet
Darko Šarić, Foto: FoNet
Ažurirano: 14.05.2014. 15:41h

U nastavku suđenja pred Specijalnim sudom Darko Šarić , koji sa još 17 optuženih odgovara za pranje 22 miliona eura zarađenih od trgovine kokainom, izjavio je da je proces protiv njega montirao "general Papaja", ali nije otkrio ko stoji iza ovog nadimka, javlja "Blic".

"Da ne bude spekulacija, odnijeću sve tajne u grob", rekao je on.

Zamjenik specijalnog tužioca Saša Ivanić obratio se predsjedniku veća sudiji Siniši Petroviću rekavši da Šarić ne iznosi stvari do kraja i da bi trebalo da kaže ko je "general Papaja" i kakve on ima veze sa postupkom.

Advokat Radoslav Baćović rekao je da je njegov klijent već kazao da neće da odgovara na pitanja .

Sam Šarić je zatim rekao da neće da otkrije ime "generala Papaje".

"General Papaja je mene pržio na vatri četiri godine. E, neka se on sada malo peče, jer zna šta je uradio", rekao je Šarić.

"Jerković pravi afere"

Šarić je optužio biznismena Mileta Jerkovića da je iznio neistine protiv njega.

"Jerković je čovjek bez karaktera koji pravi afere. Natovario mi je na vrat političare koji se sada prepucavaju preko mojih leđa kome sam dao pare - rekao je Šarić.

Šarić je izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za pranje novca i rekao da neće da odgovara na pitanja tužioca, suda i odbrane.

"Sa proširenjima istrage za pranje para protiv mene, a naročito protiv mog brata Duška ometaju me u iznošenju odbrane. Jasno je da se radi o novcu koji sam legalno stekao, izjavio je Šarić.

Govoreći o ličnim podacima Šarić je rekao da pokretne imovine više nema jer mu je sva oduzeta.

"Imam dovoljno keša za život da platim odbranu",kazao je Šarić.

Optuživali su me za listinge

Šarić je prozvao i predstavnike bivše vlasti, rekavši da su “pravili cirkus”

"Optuživali su me za lažne listinge da sam zvao neke ljude u Crnoj Gori. Sramota je da mog brata drže tri i po godine u zatvoru. Pa nek mene tamo optuže prvog", rekao je Šarić.

On se osvrnuo i na svjedoka saradnika Nebojšu Joksovića, nazvavši ga “moj drug”.

"Kažem “moj drug” jer sam ga u prošlosti sam birao. Svako ima svoj put, a on je izabrao svoj. Ja zaštićene svedoke saradnike zovem “stvar”", objasnio je Šarić.

"Fric mi je bio drug i prijatelj"

Prvooptuženi nije sporio da mu je pokojni Dragan Dudić Fric, kao je rekao, bio drug i prijatelj.

"Imali smo mnogo zajedničkih poslova i kombinacija oko brodova, mašina... Dio novca trebalo je da dam ja, a dio on", pričao je Šarić

On je rekao da od djetinjstva poznaje optuženog Nebojšu Jestrovića, da su prijatelji i kumovi, a nije krio ni svoje poznanstvo sa takođe optuženim Andrijom Krilovićem, advokatom koji je, kako je rekao, “odlično vodio posao oko “Štampe”.

Sarađivao sa brojnima koji su još na položaju

Šarić, koji se predao srpskim organima nakon četiri i po godine skrivanja, ranije je najavio da će iznijeti odbranu i ispričati s kim je sve sarađivao i kako su mu, kako tvrdi, montirani procesi za krijumčarnje kokaina i pranje para.

Ovaj Pljevljak sa srpskim pasošem, prilikom prvog pojavljevanja u sudu negirao je da je sa pripadnicima svoje grupe organizovao krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, tvrdeći da je cio proces "obmana bivšeg režima da zamagli svoje lopovluke".

Tada je rekao da je sarađivao sa mnogim bogatim ljudima ali da su oni još uvijek na položajima dok je on u zatvoru i najavio je da će pozvati brojne svjedoke da svjedoče o montiranju optužbi za pranje para.

Šarić je napomenuo da je za razliku od milijardi koje su se pominjale u javnosti, on optužen sa još desetak ljudi za pranje samo 22 miliona eura.

Šaricu, njegovim rođacima i saradnicima je, tokom krivičnog postupka koji traje više od četiri godine, privremeno je oduzeta imovina višemilionske vrijednosti u Beogradu, Kragujevcu i Vojvodini. Tu su preduzeća , kuće, hoteli, stanovi, parcele, garaže, automobili, novac

U tom procesu je objedinjeno ukupno sedam optužnica protiv 18 okrivljenih, dok su dvojica ranije zaključila sporazum o priznanju krivice.

Prvu optužnicu protiv pripadnika Šarićeve organizovane kriminalne grupe (OKG) koji su se bavili pranjem novca Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 6. avgusta 2010. godine.

Osim Šarića, njom se terete advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić (osuđen u Bosni i Hercegovini takođe zbog pranja Šarićevih para, a pred Specijalnim sudom mu se sudi u odsustvu), Andrija Krlovic, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović (koji je sada svjedok saradnik).

Naknadno su podignute još tri optužnice koje se nadovezuju na nju, navodi se u informaciji tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.

Tako je 27. decembra 2010. godine podignuta optužnica protiv Nikole Dimitrijevića, a 14. februara 2011. godine protiv Srđana Petrovića i optužnica protiv Dušana Kovačevića.

Zatim je 1. marta 2011. godine uslijedila i optužnica protiv Darka Šarića, Nebojše Jestrovića, Zorana Ćopića, Andrije Krlovice i Marinka Vučetića kojima je stavljeno na teret da su prljav novac koji je prethodno pribavljen neovlašćenim stavljanjem u promet narkotika ulagali u privatizaciju i kupovinu preduzeca i hotela na teritoriji Republike Srbije.

Šesta optužnica podignuta je 9. decembra 2011. godine.

Na njoj optužnici se nalaze pored Šarica, Bojan Stanojković, Boban Stojiljković, Nebojša Jestrović, Aguš Erdinc, Goran Vučković, Nebojša Spasić , Nemanja Krstajić i Goran Bogdanović.

Posljednja optužnica protiv pripadnika OKG podignuta je 21. februara 2014. protiv okrivljenog Marka Dabovića koji se tereti da je prao novac tako što je prljav novac OKG-a pribavljen neovlašcenim stavljanjem opojnih droga u promet ulagao u građevinska preduzeća na teritoriji Srbije.

Postupci protiv Nikole Dimitrijevića i Srdana Petrovića završeni su nagodbom sa tužilaštvom, pošto su priznali pranje para za Šarića. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice odlukom suda, obojica su pravosnazno osuđena na kazne zatvora u trajanju od po godinu dana.

Prema sumnjama tužilaštva, glavni čovjek za kontakte Šaricu je bio Radovan Štrbac, a preko koga je pljevaljski narko bos uskoro upoznao Mileta Jerkovića (svjedok), Zorana Ćopića kao i glavne ljude “Metals banke” preko kojih je vršio poslovne transakcije.

Na meti Šarića prvenstveno su bila vojvođanska preduzeća, koja su u vlasništvu imala hotele, restorane, ali i bogate zemljišne posjede. Vrijednost ovih preduzeća procjenjuje se na desetine miliona eura.

Šaricu, njegovim rođacima i saradnicima je, tokom krivičnog postupka koji traje više od četiri godine, privremeno je oduzeta imovina višemilionske vrijednosti u Beogradu, Kragujevcu i Vojvodini. Tu su preduzeća , kuće, hoteli, stanovi, parcele, garaže, automobili, novac,...

Pokretne stvari i inventar prodati su ranije kako im ne bi opala vrijednost, a nepokretnostima upravlja Direkcija za oduzetu imovinu davanjem u zakup ili državnim organima na korišćenje.

Postupak pranja novca bio je složen. Osnivane su of-šor kompanije koje su prebacivale "prljav" novac u Srbiju. Novac je uplaćivan je na račune domaćih preduzeća, a dio novca je u kešu polagan u novosadskoj Metals banci.

Novac zarađen od droge korišćen je za izdavanje bankarskih garancija koje su zatim upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća, kao što su Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Za krivično duelo za koje se terete optuženi zaprijećena je zatvorska kazna od dvije do 12 godina.

Protiv Štrpca se vodi pretkrivični postupak za udruživanje radi vršenja krivičnih djela i odavanje službene tajne zbog sumnje da je Šarićevoj grupi prenosio povjereljive policijske informacije o pranjenju i prisluškivanju, koje je dobijao.

Osim njega postupak se vodi i protiv bivšeg šafa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića i kao i protiv Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana optuženog za šverc kokaina koji je u bjekstvu.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara koji se tereti samo za odavanje službene tajne.

Prema pisanju medija, Lazarević se sumnjiči da je Štrpcu prenosio informacije o praćenju i prisluškivanju pripadnika Šarićeve grupe, a koje je dobijao od Gare.

Bonus video: